3 fonteinen : Oude Geuze

3 éves lett a blog!

A Max Két Sör Instagram blog a mai napon ünnepli a 3. születésnapját! Az év eleji alkalom remek apropóul szolgál, hogy visszatekintsünk a tavalyi évre.


Mi történt az elmúlt egy évben?

Először is, a tavalyi születésnapon indult el a maxketsor.hu weboldal, ahol az Instagram posztok átmentésén kívül havi hírösszefoglalókkal, breaking news-okkal, gyorstesztekkel, és programajánlóval is jelentkezünk.

Nem telhet el év főzdetúra nélkül! Idén belestünk a Hatvany Serfőzde apró üzemébe; Reketye Zoli felejthetetlen körbevezetésében volt részünk Nagytarcsán; Pécsett körbejártuk a legnagyobb kisüzemi sörfőzdét; és a kicsit messzi, de csodás környezetben fekvő Krenner Brewery-hez is sikerült végre eljutnunk. Ja, és megnéztük az Apátúr Sörház, a Parabolic Lazarus, és a Ruin Brew Budapest sörházait is.

Próbálunk naprakészek lenni! Jó pár olyan főzdét bemutattunk nektek, akik az elmúlt évben dobták piacra az első (kisüzemi méretben lefőzött) söreiket: Corrupt Chef., Ezittaz Brewery, Le Petit Pigeon Brewery, ŐriBird Sörfőzde, Otter Brewing, Štika Brewing Co., Uncertain Brewing Co.. És akár ide lehet csapni az Apátúr Sörház és a Parabolic Lazarus sörházainak előbb említett látogatását is.

A tavalyi 46 Instagram bejegyzésben ezeken felül esemény-beszámolókat, és 1-1 sör kapcsán érdekességeket osztottunk meg.

A beerporn.hu év végi válogatásába pedig mi is bedobtunk 5 felejthetetlen sört a 2022-es évből.

Támogatók

Mindig jól esik a lelkünknek, ha egy-egy főzde/kocsma megtisztel a támogatásával, vagy meghívást kapunk valamilyen rendezvényre. Köszönjük!

Tavaly meghívtak bennünket a Rizmájer Kézműves Sörfőzde Móricz Zsigmond körtéri egységének zárt körű megnyitójára, és a Mad Garden Buda szezonzáróján is ott lehettünk.

A Kispolszki söröző már többször biztosított számunkra az itthon kizárólag náluk elérhető nagy- és kisüzemi lengyel söreiből, vagy épp a csapon elérhető érdekességekből.

Csomagokat kaptunk tavaly a FIRST Craft Beer, a Kecskeméti Sörmanufaktúra, az Otter Brewing, és a Remix Craft jóvoltából is. Az Etyeki Sörmanufaktúra, az Őri Bird Sörfőzde, és a Štika Brewing Co. esetében pedig személyes találkozások révén jutottak el hozzánk a sörök, melyek során kifaggattuk az érintetteket és jókat beszélgettünk.

Mi várható ebben az évben?

A koncepció a következő évben sem változik. Reméljük, velünk tartotok!

Rákészülésként bontottunk egy üveggel a belga Brouwerij 3 Fonteinen Oude Geuze söréből, ha már a 3-as számnál tartunk…

Mi az az Oude Geuze? A geuze (vagy gueuze) egy belga sörstílus, a lambik (tehát egy spontán erjesztésű) sör altípusa. Az oude vagy ville jelzővel ellátott söröket tekintik a leginkább hagyományőrzőnek. A trükk, hogy egy fiatal (~1 éves) és egy vagy több idősebb (~2-3 éves) lambik sört összekevernek, majd lepalackozzák. A palackban töltött év/évek alatt végbemegy egy másodlagos erjedés (a fiatalabb sör ugyanis nem erjedt még le teljesen). A végeredmény egy összetett, kellemesen savanyú/savas, de kiegyensúlyozott, vadélesztős, erősen szénsavas frissítő belga sör. A spontán erjedés az ízek széles körét biztosíthatja: istálló, lópokróc, bőrszerű jegyek, amelyek citrusus-gyümölcsösséggel és savassággal keverednek.

Hivatkozások: BJCP 23E – Gueuze, Elsősör