Szent András Sörfőzde : Nyúlon Innen, Nyúlon Túl '23

Nyúlon Innen, Nyúlon Túl ’23 – Megérkeztek a Szent András Sörfőzde húsvéti sörei

Ha húsvéti sör, akkor nekünk azonnal a Szent András Sörfőzde Nyúlon Innen, Nyúlon Túl sorozata jut eszünkbe. Bár húsvét még odébb van, az idei darabok már megérkeztek.


Az újak kedvéért egy kis emlékeztető, hogy a Nyúlon Innen, Nyúlon Túl húsvéti sörsorozat 2017-ben indult. A koncepció, hogy mindig két sör érkezik, egy alap verzió illetve egy fűszeres változat. (Ez alól az első év kivétel, ahol mindkét sör kapott valami csavart). A fűszert pedig szó szerint kell érteni, ugyanis a Fűszerész szolgáltatja a belevalót, ami volt már selim bors, babérlevél, jázminvirág, tonkabab, boróka, rozmaring, és egyszer még chipotle szósz is került a sörbe.

A kezdeti hagyományokkal szakítva, az utóbbi két évben már nem vörös sörök érkeztek, hanem egy-egy New England IPA páros. Ezeket először sárgabarack-bazsalikom párosítással, majd körte-kakukkfű kombóval tették érdekesebbé. Idén ismét újítottak az alapsörrel, nevezeten most egy Hazy Micro IPA-t készítettek, amit végül rózsaszirommal spékeltek meg.

Mi az a Micro IPA? Ezt már az UGAR Brewery hasonló söre kapcsán is próbáltuk megfejteni. Akkor arra jutottunk, hogy az elnevezést a nagyon alacsony alkoholszázalékkal rendelkező (általában 3% alatti) session ipákra használják. Vagy egy másik megközelítésben (amit talán könnyebb a törökszentmiklósiak 4, illetve a békésszentandrásiak 4,5 százalékos sörére ráhúzni): egy ipa testű sörről van szó, session alkoholtartalommal.

Gyorsteszt

A Nyúlon Innen ’23 valóban alapsörnek mondható, a címke szerint kétféle malátát (pilseni, búza) és egyetlen komlót (Strata) tartalmaz. Ködös, de nagyon világos megjelenés. Visszafogottan érkeznek a zöld, füves, majd trópusi gyümis komlós aromák. Nagyon vékony a test, minimális keserű jön a lágy korty végén. Nálam kicsit kategórián kívül esik (maradjunk a session ipánál), de nyáron a 30+ fokban szívesen fogyasztanék hasonló jellegű söröket.

Szent András Sörfőzde : Nyúlon Innen '23
Szent András Sörfőzde : Nyúlon Innen ’23
Szent András Sörfőzde : Nyúlon Túl '23
Szent András Sörfőzde : Nyúlon Túl ’23

A Nyúlon Túl ’23 különlegessége már a kitöltéskor megmutatkozik. Látszik, hogy nem spóroltak a rózsaszirommal, ugyanis halvány rózsaszín ital fogad, szép fehér habbal. Illatában is intenzíven érkeznek a virágos aromák, nekem picit túlzó is (egyfajta szappanos beütés jön át). Ízében is teljesen elfedi az alapsört, dominál a rózsaszirom, ami nekem itt is sok, nem ellensúlyozza igazán semmi. Viszont azt meg kell hagyni, mindenképpen különleges darabról van szó (talán más még nem is próbálkozott idehaza hasonlóval?), a megjelenés miatt pedig remek időzítés volt nőnapra kijönni vele.