UGAR Brewery : Trailer #008 - R U Done!?

Mi az a Micro IPA?

Az UGAR Brewery kísérletezős sorozatának legújabb tétele a micro ipa besorolást kapta. A stílussal ritkán találkozni idehaza, így kicsit utánajártunk, miről is van szó pontosan. (Spoiler: mivel nem BJCP stílusról van szó, így ismét ne egy egzakt megoldásra számítsatok…).


A dublini Whiplash sörfőzde 2018-ban dobta piacra a Northern Lights Mosaic és Vic Secret komlós ipáját, amelyet a kifejezetten alacsony, mindössze 2.8%-os alkoholtartalma miatt micro ipa-nak nevezett el. A sörfőző, Alex Lawes szerint nem egyszerűen egy alacsony alkoholtartalmú sörről (~table beer) van szó, mert szerették volna ugyanazt a testességet elérni, amit egy „sima” ipánál. A végeredmény egy visszafogottan keserű sör lett, intenzív komlóaromával és ízzel, aminek egyáltalán nem volt vizes hatása.

Mi az a Micro IPA? Az elnevezést a nagyon alacsony alkoholszázalékkal rendelkező (általában 3% alatti) session ipákra használják.

Hivatkozások: RateBeer

Az UGAR Brewery micro ipája, a Trailer #008 – R U Done!? átlépi ezt a küszöböt a maga 4%-val. Amikor érdeklődtem náluk a sörről és stílusról azt mondták, részükről az volt a lényeg, hogy a tetemes komló mennyiséget egy nagyobb szárazanyag-tartalommal tegyék balanszossá, és alacsony alkohollal könnyeddé. A nagy szárazanyag-tartalom mellett úgy érték el a kis alkoholszázalékot, hogy magasabb hőmérsékleten cefréztek, ezzel több erjeszthetetlen cukor keletkezett (ami nem alakult át alkohollá).

UGAR Brewery : Trailer #008 - R U Done!?
UGAR Brewery : Trailer #008 – R U Done!?

Gyorsteszt. A megjelenésre nem lehet panasz: new englandes ködösség, tartós hab. Az illata rendkívül intenzív, az El Dorado, Mosaic, Simcoe és BRU-1 komlóbomba a feltüntetett ananászos, maracujás, körtés jegyekből nálam az utóbbit, utóbbi kettőt magabiztosan hozza, és még egy kis barackot is belemagyaráznék. A korty alapján valóban egy teljesértékű ipára asszociálnék, tartalmas sör, selymes kortyokkal (amibe a picit szúrós szénsavasság kicsit belerondít). Itatja magát. Első blikkre nem érzem azt a hatalmas különbséget a session ipához képest (talán ha 3% alatt lenne, nagyobb lenne a kontraszt). Mindenesetre nagyon bejövős.