Üdvözöllek a blogon!

Mi ez a magazinnak nevezett blog? Ha végignézel a főoldalon, akkor nagyjából már sejtheted. A pár soros hírösszefoglalókban a hazai sörpiac történéseit gyűjtjük össze, a pár perces bejegyzésekben sörökről (kiemelten a hazai kisüzemiekről) és a sörökkel kapcsolatos érdekességekről olvashatsz, a hosszabb bejegyzések pedig egy-egy témát dolgoznak fel nagyobb részletességgel. Ha a hosszabb verzió is érdekel, olvass tovább!

Két évvel ezelőtt kezdtem el egy sörös blogot az Instragramon. A dolog valahogy úgy kezdődött, hogy amikor egyre inkább elkezdtem érdeklődni a sörök iránt (ahogy az lenni szokott) rájöttem, hogy egy csomó dologról fogalmam sincsen. Persze kicsit túlzok, de kiderült, hogy nem csak világos és barna sör létezik, hanem ezeken belül jó pár különböző stílust meg lehet különböztetni. Például egy olyan dologba futottam bele, hogy pincesör. Fogalmam sem volt, mi az. El kezdtem utánaolvasni, de magyar nyelven nem sok mindent találtam, ezért amikor összeszedtem innen-onnan információkat és kialakult egy összkép, úgy voltam vele, érdemes lenne ezt valahol közzétenni. Sőt, jó lenne sok hasonló „kutatást” csinálni. Adta magát egy blog ötlete. Aztán ott volt az is, hogy szeretem az Instagramot, szeretem, amikor egy történet egy jól megkomponált négyzet alakú képbe bele van sűrítve. Ezért az is adta magát, hogy ott indítsam el azt a bizonyos blogot. Már csak egy nevet kellett választani, és mivel legtöbbször a ‘Max két sör’ szóbeli megállapodással ültünk be sörözni a srácokkal (persze, általában három lett belőle…), így ez is jó választásnak tűnt.

Ha végigböngészed az Instagram oldalamat, láthatod milyen témákat szoktam boncolgatni. Egy-egy sör kapcsán próbálok valami érdekességről írni. Sosem a „teszten”, a szubjektív véleményemen van a hangsúly. Ha olyan sör kerül a kezembe, akkor a Mi az a …? sorozaton belül ismertetem a stílust, így többek között írtam már a märzenről, a kölschről, azt altbierről, az árpaborról, a grisettről, és a grozidskiről is. Amikor rádöbbentem, hogy a hazai kisüzemi főzdéknek csak egy szeletét ismerem, elindítottam a Fedezzük fel a hazait! sorozatot, amelyben igyekszem bemutatni az új, illetve a régi, de kevésbé ismert főzdéket. Amikor valamilyen eseményen, például egy főzdetúrán vagy egy sörfesztiválon veszek részt, arról is be szoktam számolni. De miért vannak LEGO figurák a képeken? Hát, nagyjából fél évig próbálkoztam a telefonommal olyan kreatív és jó képeket lőni, mint amit másoknál láttam (Barancsi Sándor, Malt Diary, Vigh Balázs stb., csak hogy néhány nevet említsek), de gyorsan rájöttem, hogy ez nekem nem megy, így nem ez lett az én világom. Ekkor kapcsolódott be a dologba egy másik hobbi, a Lego, és most már talán egyáltalán nem meglepő, ha néha Emmet és Benny is feltűnnek egy-egy beállítás erejéig.

Persze, egy Instagramos blognak meg vannak a maga hátrányai. A 2200-es karakterlimit sokszor bekorlátoz abban, hogy egy-egy témában jobban elmerüljek (a kiemelt tartalmaknak például esélyük sincs, hogy egyetlen posztba beleférjenek). És persze a tartalmat rendszerezni, korábbi posztokra visszahivatkozni sem egyszerű dolog. Arról nem is beszélve, hogy sosem tudhatod az Instagram algoritmusa mikor és miért tilt le egyes bejegyzéseket, és egy pár ezer követővel rendelkező oldal panaszait nem igazán hallgatják meg. Mindent összevetve, arra jutottam, hogy belevágok ebbe az eggyel nagyobb projektbe, elindítom ezt a „magazint”, és adok neki egy kis időt, hogy kiderüljön, mi sül ki belőle. Remélem, tetszeni fog Nektek! (Nyugi… az Instagram oldal változatlanul megy tovább)!

Persze, jelenleg is több más magyar nyelvű sörmagazint találhattok, de remélem, az enyém egy picit más lesz mint a többiek. Igyekezni fogok! Jómagam is követek és olvasok másokat, minőségi tartalmakért bátran ajánlom nektek a beerporn.hu, a Sörbúvár, vagy a Szűretlen oldalait is.

Mi várható ezen a blogon?

A kezdeti elképzelésem alapján három fő kategóriát fogok megkülönböztetni.
Rövid hírek. Heti/kétheti rendszerességgel tervezek hírösszefoglalót írni a hazai sörpiac történéseiről (események, új megjelenések stb.). További, pársoros hírek várhatóak még itt.
Kétperces tartalmak. Ez alatt a kategória alatt a rövidebb írások jelennek majd meg. Az Instagramos bejegyzések is tipikusan ide fognak bekerülni.
Kiemelt tartalmak. A hosszabb írások fognak idekerülni, amikor egy-egy témába jobban elmerülök.

Azért, hogy ne ezzel az egyetlen bejegyzéssel indítsam útjára a magazint, átveszem ide két korábbi, hosszabb írásomat, illetve pár, az utóbbi időben készült Instagram bejegyzésem átiratát. Fogadjátok ezeket szeretettel!