BJCP 2021

BJCP 2021 – Frissült a legismertebb sörstílus útmutató

Tavaly év végén jött ki a BJCP stílusleírásának legújabb változata, mi pedig megnéztük a fontosabb változásokat.

Mi az a BJCP?

Röviden, a Beer Judge Certification Program (BJCP) a sörbírák egy nemzetközi tanúsítószervezete. 1985-ben kezdték meg a működésüket, akkor még két másik egyesülettel közösen (American Homebrewers Association, illetve Home Wine and Beer Trade Association), de a másik két fél 1995-ös kiválása óta önállóan működnek.

Amiért olyan gyakran emlegetjük a BJCP-t, az az útmutatójuk, melynek fő célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a népszerűbb sörstílusokat, valamint leírást adjon, hogy az adott típusú sörnek milyen megjelenése, illata, íze, kortyérzete kell legyen, speciálisan milyen paraméterekkel (szárazanyagtartalom, alkoholszázalék, IBU, stb.) kell rendelkeznie. Ők maguk is kiemelik, hogy ezek nem specifikációk, sokkal inkább irányelvek, leginkább a házi sörfőzőversenyek számára, ezért bocsi, ha az ‘útmutató’ kifejezés megtévesztő. A Mi az a …? rovatunkban egy-egy sör kapcsán mi is ezt az útmutatót szoktuk felcsapni, hogy megtudjuk, mire számíthatunk, mit is tartunk pontosan a kezünkben. (A korábbi verzió egyébként magyar nyelven is elérhető az Első Magyar Házisörfőző Egyesület honlapján).

Bár az útmutatónak ugyancsak célja, hogy a feltörekvő stílusokkal is lépést tartson, sokan kritizálják őket, amiért viszonylag lassan követik le az új stílusok megjelenését. És ebben azért van valami, elég ha azt nézzük, hogy az eggyel korábbi verzió hat évvel (!!!) korábban készült. Sőt, csak hogy példát hozzunk, a meglehetősen népszerű New England IPA hivatalos szerepeltetésével mostanáig vártak, korábban csak kiegészítésként csapták hozzá az útmutatóhoz.

Mi az újdonság a 2021-es útmutatóban?

Klasszikus stílusok

Kellerbier. A blogon oly népszerű pincesör helye megváltozott az útmutatóban, ugyanis a ‘Félbarna, keserű, európai sörök‘ közül átkerült a ‘Történelmi sör‘ kategóriába. Tegyük hozzá, jogosan.

Brut IPA (21B). Anno a Beerselection blogján olvastam erről a „letűnt”-nek minősített stílusról, ami lényegében egy nagyon világos, komlóhangsúlyos amerikai ipa variáns, csontszáraz befejezéssel, és magas szénsavas tartalommal. A stílus most bekerült az útmutatóba a Speciális IPA kategória alá (a korábbiban ugye nem is szerepelhetett, hiszen 2017-ben készült el a prototípus), bár megemlítik, valóban nem annyira népszerű.

Hazy IPA (21C). Ha nem is New England IPA néven, de a ködös ipa stílus most már szerepel a leírásban. Megnyugodhatunk.

Gose (23G). Az 1740-ben már ismert sós-savanyú stílus természetesen szerepelt a korábbi útmutatóban, de akkor még a Történelmi sör kategóriában, hiszen a második világháború következtében 1966-ra szinte teljesen megszűnt a gyártása, és bár a ’80-as években megpróbálták feléleszteni a stílust, nem lett újra széles körben népszerű. Egészen mostanáig, ugyanis az utóbbi években nagyon felkapott lett a stílus (elég, ha a hazai kisüzemiek között szétnéztek), az új útmutatóban így már nem a történelmi, hanem az Európai savanyított felsőerjesztésű sör kategória alá tartozik.

Speciális stílusok

Straight Sour Beer (28D). Ebbe az új kategóriába a Saccharomyces vagy a Lactobacillus valamelyikével savanyított sörök tartoznak.

Grape Ale (29D). Ez a stílus a korábbi Italian Grape Ale általánosítása. Ezek a sörök szőlőmusttal együtt erjesztve készülnek.

Specialty Spice Beer (30D). Ebbe az új stílusba olyan (fűszerrel, gyógynövénnyel, vagy zöldséggel) fűszerezett sörök tartoznak, amelyhez még egyéb összetevőket is használtak, mint például erjeszthető cukrok (pl. méz, barna cukor, juharszirup), édesítőszerek (pl. laktóz), stb.

Az útmutatónak van még egy appendixe is, amely olyan stílusleírásokat tartalmaz, amelyek regionális szinten feltörekvőnek számítanak, de szélesebb körben talán nem lesznek népszerűek. Az argentin Dorada Pampeana és IPA Argenta, illetve a már korábban említett olasz Italian Grape Ale mellé most bekerült a brazil Catharina Sour és az új-zélandi New Zealand Pilsner is.

Megjegyzések

1: A BJCP-nek van a cider illetve a mead italokról is egy-egy stílusleírása, ezeknek továbbra is a 2015-ös a legfrissebb változatuk.

2: A BCJP pontozólap is letölthető a honlapról, amely arra szolgál, hogy egy sört a stílusleírása alapján megjelenés (3), illat (12), íz (20), kortyérzet (5), és összbenyomás (10) szerint pontozzuk, és az így elért összpontszáma (max 50) alapján értékeljük. Nevezetesen: 45-50: szenzációs; 38-44: nagyszerű; 30-37: nagyon jó; 21-19: jó; 14-20: még iható; 0-13: problémás. Nyilván, mi sem csapjuk fel az útmutatót amikor egy sört elkönyvelünk az Untappd-n, de azt hiszem, ha ez alapján kerülnének fel oda az értékelések, eléggé más összképet kapnánk.