Mad Scientist : Super Cold IPA

Mi az a Cold IPA?

A Cold IPA egy mostanság egészen népszerű sörtípus a nemzetközi sörtéren. A hetekben a Mad Scientist révén két hasonló stílusú sör is megjelent, ezek kapcsán jártunk kicsit utána a típusnak.


A Belvárosi Sörfesztivál elvitathatatlan előnye, hogy könnyű sörkedvelő ismerősökbe belefutni. Én is összetalálkoztam @beer_lover_hun-nal, aki kapott tőlem egy #maxkétsör-ös matricát, én pedig tőle egy doboz Super Cold IPA-t. Azt hiszem, jó üzlet volt! 🙂

Mi az a Cold IPA? Mint annyi más, most kialakuló, BJCP-ben nem szereplő stílus esetében, most sem tudunk egzakt választ adni a kérdésre, de talán a legjobb, ha visszamegyünk a kezdetekhez. A stílusteremtő sör a portlandi Wayfinder Beer 2018-as tétele volt (ma talán Original Cold IPA-ként fut), ami lényegében egy lager élesztővel készített west coast ipa. Kevin Davey főzőmester egyrészt rizst és kukoricát használt a főzés során, hogy egy kis testet adjon a sörnek, ugyanakkor az mégis száraz legyen, majd – mint már említettük – felsőerjesztésű helyett lager élesztőt használt, de melegen erjesztette a sört, amit végül hidegkomlózott is.

A legnagyobb ördöngösség a cold ipa esetében tehát a lager élesztő használata. Azóta persze a sörfőzők már különféle hibrid élesztőkkel is próbálkoznak, és az erjesztési hőmérsékletben is jelentős eltérések vannak. (És akkor most nyitva hagyom azt a kérdést, hogy ha lager élesztővel alacsony hőmérsékleten erjesztünk, akkor az mitől lesz ipa, és ha még meg is hidegkomlózzuk, akkor miben különbözik pontosan a hoplágertől…).

Cold IPA a Mad Scientist értelmezésében

A stíluson belül a Mad Scientist a tavalyi Megageil után idén a Super Cold IPA-val jelentkezett. A fentebb említett félreértések elkerülése végett rá is kérdeztünk a főzdénél, hogy ők pontosan mit értenek cold ipa alatt. Röviden:

a stílus lényege, hogy összevegyíti a neipa és lager stílusjegyeit, úgy hogy király legyen 🙂

Az ő megközelítésükben a cold ipa alapja egy lager rizzsel (vagy kukoricával, de ilyet még nem csináltak), neipás komlózással, lager hőmérsékleten erjesztve. A Super Cold IPA jázmin rizzsel, illetve Idaho7 és Ahtanum komlókkal készült. A kinézet nagyon rendben van, közelít egy neipához. Citrusos illatok jönnek; a korty könnyed, mégis tartalmas; frissítő; a végén közepes keserűség érkezik, és egy visszafogott szárazság (a szintén rizses Horimino anno jóval szárazabbra sikerült). Összességében ez a sör szerintem nagyon egyben van!

Mad Scientist : Super Cold IPA
Mad Scientist : Super Cold IPA
BPBW Budapest Beer Week : BPBW 2022
BPBW Budapest Beer Week : BPBW 2022

Az idei Budapest Beer Week hivatalos söre, a BPBW 2022 egy cold (new england) ipa, ami 12 hazai főzde közreműködésével, de szintén a Mad-nél készült. Erre azt mondták, hogy egy neipa alapra készült, neipa komlózással, lager élesztővel, melegen erjesztve. (Bár a beerporn.hu-s cikkben azt olvastam, hogy „a csapat a Lallemand egyelőre titkos élesztőjével dolgozott, amit elsőként kaptak meg erre a receptre”). Ehhez a sörhöz még a Mad Garden Buda-ban volt szerencsém, és nagyon-nagyon bejött. Itt már tényleg őszibarack-hazy kinézet fogad; intenzíven citrusos, gyümis aromák jönnek; a korty pedig krémes; teljes az összhang. A zöld környezettel együtt az egyik legjobb Mad-es élményem volt mostanság.