Mad Scientist : Horimono

Horimono – Japán rizs lágert főzött a Mad Scientist

Első ránézésre, tőlük szokatlanul visszafogott sörrel jelentkezett a Mad Scientist. A Horimono egy 4,8%-os Japanese Rice Lager, azaz egy japán rizs láger. Persze egy kis csavarral.


A japán rizs láger azonnal felkeltette az érdeklődésemet, hiszen hazai kisüzemi szinten nem túl gyakori stílusról van szó. Sőt, első nekifutásra igazából nem is találtam hasonló próbálkozást. Nagyüzemi szinten persze belefuthatunk, az Asahi Super Dry például kapható itthon is.

Mi az a Japanese Rice Lager? A megfejtés könnyű: olyan láger, amibe rizst tesznek. Na, de miért? A rizs felhasználása tisztaságot kölcsönöz a sörnek mind kinézetben, mint ízben. A sörök ködösségét ugyanis részben a malátából származó fehérje okozza, így az alacsonyabb fehérjetartalmú rizs segít ezt kompenzálni. Másrészt a rizs ízben is egyfajta tisztaságot eredményez, így segíti a komló karakterisztikáját kiemelni, ráadásul egy kis ropogósságot is ad a sörhöz.
A BeerAdvocate összefoglalása szerint a Japanese Rice Lager egy halványsárga láger, lágy komlóillattal, markáns malátás karakterrel, mérsékelt keserűséggel, és száraz lecsengéssel.

Persze, nem úgy ismerjük a Mad Scientist-t, mint akik egy sima Asahi-t készítenek. A Horimono-ba a jázmin rizs mellett fekete rizs is került, a sör pink színét mégsem utóbbi adja, hanem a feketerépalé sűrítmény. A címkedizájn egyébként szokásosan menő lett, a fókuszban természetesen a teljes testet lefedő tetoválás, a horimono áll.

Mad Scientist : Horimono
Mad Scientist : Horimono

Térjünk rá a gyorstesztre! Kitöltve baromi szép a megjelenés, rozé házmester szín, tartós fehér hab. Az illata mint egy bajor hellesé, a kenyeres-kekszes malátás karakter szépen jön. A komlózás az illata alapján visszafogott, a korty végén mégis markáns keserűség érkezik, a lecsengés viszont nem annyira száraz, mint amire számítottam. Nagyon könnyed, laza ivósör. Nekem nagyon tetszett, a negyven fokban különösképpen jól esett! Végre egy újabb sör, amitől nem fordulok le a bicikliről Mad Kert-ből hazafele!

Más kérdés, hogy ár/érték (vagy inkább ár/élmény) arányban mennyire állja meg a helyét ez a sör. A feketerizs nem tudom, mit adott a sörhöz, a répaleves színezés viszont nálam nem jelentett akkora pluszt. Nem csodálkoznék, ha lenne egy kis hőbörgés a sör kapcsán…