Fehér Nyúl : Purple Meme

Feje tetejére állt a világ – Mi az a Smoothie Sour?

A Fehér Nyúl nemrég kijött a Purple Meme, Smoothie Sour stílusú sörével, mi pedig megpróbáltunk utánajárni, mi is ez pontosan. (Spoiler: egzakt válaszokkal most nem tudunk szolgálni…).

A Nyulak azzal reklámozták a sörüket, hogy ilyet, mármint Smoothie Sour-t még senki nem csinált idehaza. Rá is kérdeztem náluk, miről is van szó pontosan, és miben különbözik ez a (például Untappd-n közös kategóriában lévő) Pastry Sour-tól, amire azért van pár hazai példa. Nehéz definiálni ezeket a stílusokat és a határvonalakat, ugyanis egyikre sincs egzakt leírás (a legfrissebb BJCP útmutatóban sem szerepelnek), ezek a stílusok lényegében most formálódnak. A lényeg viszont, hogy mindkét esetben egy savanyú sör (általában berliner weisse vagy gose) alap van sütis jellegű dolgokkal (például gyümölcs, laktóz, fahéj, kókusz, vanília stb.) megspékelve. A legfőbb különbség talán az, hogy a pastry sörökkel ellentétben a smoothie-nál az erjedés végén nem hagyják leülepedni a gyümölcsrostokat, és így azok nem kerülnek eltávolításra a hideg seprővel együtt, ezáltal egy sokkal zavarosabb, dzsúzosabb sört kapunk eredményül. Nem véletlenül került fel fejjel lefelé a címke a Purple Meme dobozára! A cél ugyanis az, hogy a dobozt nyitófüllel lefelé tároljuk, így a sör a felbontásnál felkavarodik, és a kitöltésnél a lényeg a pohárba kerül. (Megjegyzem, ezt akár egy hefeweizen esetében is lehetne alkalmazni…). És bár nem vagyok egy savanyú sör fan, ez azért még az én érdeklődésemet is felkeltette.

Fehér Nyúl : Purple Meme
Fehér Nyúl : Purple Meme

A Purple Meme esetében az alap egy berliner weisse, amibe málna, kókusz, fekete áfonya, laktóz, és vanília került. A sör kitöltve tényleg úgy néz ki, mintha most turmixoltuk volna össze a hozzávalókat. Az illatában és ízében egyből felismerhető a kókusz, a fanyarság forrását viszont már tovább tart beazonosítani. Az első korty brutál savanyú volt, ami vagy enyhült vagy sikerült hamar megszokni, de végül az ízek harmóniába kerültek. Tetszett. A savanyú sörök kedvelői szerintem szeretni fogják.