Mad Scientist : NZ POPSTAR (gluténmentes west coast ipa)

Gluténmentes sörök újratöltve – A Mad Scientist popsztárjai

A „gluténmentes sör” az egyik leggyakoribb kifejezés, amellyel a honlapunkra tévednek a látogatók. Pusztán már ez alapján is merem állítani, hogy egyre növekvő az érdeklődés a gluténmentes sörök iránt, de egyébként a külföldi trendek is ezt mutatják. Nagyjából két éve írtuk meg a bejegyzésünket a témában, ahol összeszedtük a hazai gluténmentes söröket, és ezek halmaza azóta csak bővült. Köszönhetően többek között a Mad Scientistnek, akiknek konkrétan egy gluténmentes sorozatuk is lett azóta.

💡 Mitől lesz gluténmentes egy sör? Az egyik lehetőség, hogy eleve gluténmentes alapanyagokat használnak (rizs, kukorica, cirok, stb.). A másik lehetőség, hogy csinálnak mindent „rendesen” árpamalátából, majd a sörléből valahogyan, például az erjedés alatt egy gluténbontó enzim hozzáadásával, kivonják a glutént.

A Mad Scientist gluténmentes sorozata

A Mad Scientist gluténmentes, Citra komlós west coast ipája, a Popstar, 2018 óta része a főzde alapszortimentjének. Az utóbbi bő egy évben, egy-egy főzet erejéig négy újabb popsztár mutatkozott be. Ezen gluténmentes söröknek az is egy közös vonása, hogy egytől-egyig single hop west coast ipák, azaz csak egyetlen komlófajtát használtak fel a főzésük során. 2022 decemberében érkezett meg a Popstar nagy testvérének mondott 8.8%-os, Columbus komlós K-Pop Star dupla ipa. Tavaly áprilisban a Simcoe komlós Powerpop Star folytatta a sort. Az utóbbi hetekben pedig két olyan gluténmentes west coast ipa jelent meg, amelyek között azt tippelem, csak a felhasznált komló a különbség. Először a Kohatu komlós Synthpop Star érkezett meg, amit a sorozat jelenleg legfrissebb darabja, a Manilita komlós NZ POPSTAR követett.

Mad Scientist : NZ POPSTAR (gluténmentes west coast ipa)
Mad Scientist : NZ POPSTAR

Ahogy arra az NZ POPSTAR neve is utal, a Manilita egy új-zélandi komló, amely egyébként grépfrút és papaja aromák ígér. A grépfrútot osztom, és mivel a papaja amúgy sincs teljesen meg, így inkább a barack és narancs felé hajlok még. Könnyed kortyok (percek alatt elfogy a sör). Itt is jön a grépfrút, közepes keserűség, minimális west coastos gyantásság, majd egy pici édesség a korty végén. Azt gondolom, a gluténérzékeny sörkedvelők örülhetnek, mert ismét egy teljes értékű, korrekt sörhöz juthatnak, gluténmentesen.

💡 A gluténmentes sör címke alatt igyekszünk naprakészen tartani a hazai gluténmentes söröket!

Egyéb gluténmentes újdonságok

A Mad Scientist sörei árpamalátából készülnek, így a glutént utólag vonják ki a sörből. Ezzel szemben a Kobrunn sörfőzde tavaly cirokból készített sört, tehát a KOBRUNN SORG pale ale eleve gluténmentes.

⚠️ FONTOS! Ha gluténérzékenyként sört fogyasztanál, mindenképpen győződj meg előtte a gluténmentességéről! Például tanulmányozd át alaposan a címkét (a gluténmentességet a gyártónak szigorú laboratóriumi vizsgálatokkal kell igazolnia) és/vagy érdeklődj a gyártónál!