CraftLand : Pacific Peak és NeLeGa

Bemutatjuk a CraftLand gerilla főzdét

Rövid időn belül debütált az egyik legújabb gerilla főzde, a CraftLand első két söre, így épp itt az ideje, hogy elmeséljük a főzde sztoriját.


Házi sörfőzés, sörgyártó képzés

A CraftLand gerilla főzde mögött egy győri házaspár, Anita és Roland állnak. 2016-ban ismerkedtek meg a kisüzemi sörök világával, amely azonnal magával ragadta őket. Nagyjából három éve belefutottak egy házisörfőzős YouTube videóba, és rögtön jött a felismerés, hogy ezt nekik is ki kell próbálni. Be is szereztek gyorsan egy alapkészletet, és lefőztek egy egyszerűbb receptet, aztán természetesen elindult a lavina: videók, podcastek, könyvek, cikkek tömkelegével igyekezték csiszolni a tudásukat, és folyamatosan fejlődni.

Jó pár házisörfőző versenyen kipróbálták magukat, ahol számukra a fő cél a szakmai zsűri értékelése volt, melyből sokat lehet tanulni. Persze, a jó helyezéseknek is örültek! Tavaly például, a XI. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyén, a witbier-jük második helyezést ért el a Búza & alternatív alapanyagú sörök kategóriájában.

2022 végén szembejött Rolanddal egy sörgyártó képzés hirdetése. Úgy érezte, sok még a hiányosság, és egy tematikusan felépített tanfolyam hasznos lenne számára, hogy helyre tegye a dolgokat, így beiratkozott.

Gerilla sörfőzde

Roland, a tanfolyamnak köszönhetően rengeteg emberrel megismerkedett, köztük Mátyus Tamással, az akkor még csak tervben lévő Unity Brewing tulajdonosával. A Unity-ről hamarosan mi is írni fogunk, de most elég ide annyi, hogy az induláshoz tárt karokkal várták a régi/új gerillafőzdék csatlakozását. Rolandék úgy érzeték, kár lenne ezt a lehetőséget kihagyni. Így jött létre a CraftLand gerilla főzde.

A CraftLand névben a ‘Land’ egyébként a ‘Roland’-ból jön. Mivel mindig így emlegették a projektjüket, hiába is próbáltak mást erőltetni, ez lett végül a gerilla formáció neve. Majd adta magát, hogy a logóban helyet kapjon a három sörösüvegből álló vár. Innentől pedig nem is volt kérdés, milyen irányba induljanak el dizájn fronton, azaz hogy kik legyenek a címkék karakterei.

Első körben háromféle sört készítenek majd. A Pacific Peak láger (a lovag) és a NeLeGa ipa (a sárkány) első főzetei már el is készültek, a Mystic Mist hazy session ipa (a királylány) pedig később fog bemutatkozni. A további tervek pedig majd menet közben alakulnak.

Gyorsteszt

Mindkét sört frissen dobozolva kóstolhattuk. A Pacific Peak egy remek, ropogós, kenyeres-kekszes malátás láger. A komló a háttérben marad, és onnan sem a Chinook gyantássága bújik elő, hanem a zöld, fűszeres jegyek. Markáns keserűség zárja kortyot, talán ezt lehetne egy csöppet lejjebb csavarni, de persze, így is pár perc lecsúszott az egész doboz.

CraftLand - Pacific Peak
Pacific Peak
CraftLand - NeLeGa
NeLeGa

A NeLeGa ipa neve nem valamilyen mitológiai lényre, hanem a felhasznált komlókra utal: Nectaron, Lemondrop, Galaxy. Az első illatoknál azonnal jönnek a trópusi jegyek (nálam grépfrút, barack és ananász tűnik ki) és egy kis citrus érkezik a végén. A könnyű, lágy kortyok végét egy pici hopburn kavarja fel, de másba itt sem kötünk bele. (Ez a doboz sem tartott ki sokáig). Úgy gondolom, Rolandék büszkék lehetnek az első kisüzemi söreikre!

Támogatott tartalom: a söröket a CraftLand biztosította számunkra.