FIRST Craft Beer : Black Barrel Project

Black Barrel Project – A FIRST Craft Beer hordóérlelt sorozata

A FIRST Craft Beer brutál jó fej volt és elküldött két Black Barrel Project-es tételt a szerkesztőségbe. Hatalmas köszi érte! Regélünk is pár szót a projektről.

Ma már szinte minden kisüzemi top főzde (ahol a hely megengedi…) készít valamilyen hordóérlelt, ún. barrel aged sört. Azaz elkészítenek egy (tipikusan erős, fekete) sört és olyan fahordóba töltik, amely előtte más alkoholos italnak (pl. whiskey, bourbon, rum, bor stb.) adott otthont, és ott még egy hosszabb ideig (fél, egy vagy akár több évig is) pihentetik. Ezáltal a sör megörököl bizonyos jegyeket magából a fából és így a korábbi italból is. Különleges, és talán nem túlzás azt mondani, hogy megismételhetetlen söröket kapunk eredményül. (Persze ez még nem garancia a sikerre, de azért bizonyos párosításokkal nem lehet mellé lőni).

A FIRST 2018-19-ben indította el a hordóérlelt sorozatát, a Black Barrel Project-t. A legelső, vagy inkább nulladik tétel egy rozs-whiskey hordóban érlelt imperial stout volt, ami még sima 0,33-as üveges kiszerelésben érkezett (Black Barrel #1 – Rye Whiskey Barrel Aged Maple Stout). Az ezt követő tételek viszont már egységes dizájnt, bolygóneveket, 0,375-ös üveget, és viaszos lezárást kaptak. Ahogy illik.

A következő három tételnél egy russian imperial stout volt az alap (feltehetően ugyanaz a batch lett négyfelé szedve). ’20 végén érkezett a DagonFinlay páros, melyek 11 hónapot pihentek egy rumos illetve egy whiskeys hordóban. A következő év elején jött a Dimidium, ahol a brandys illetve a cognacos hordóban érlelt söröket blendelték, azaz keverték egybe.

A nyáron érkezett Phobetor egészen más vonalat képviselt. Ekkor egy vörösboros hordóban, szeder, ribizli, és meggy ágyon érlelt saison került a palackokba. Év végére ismét egy blendelt tételt kaptunk. A Yvaga esetében egy barleywine került be scotch és bourbon hordókba, majd lett egybekeverve. A sort a két legújabb tétel, a Calvados (~almaborból készített párlat) hordóban érlelt Wangshu balti porter, és a Viriato, a cognac és brandy hordós, blendelt imperial pastry porter zárja.

És ugye itt jönne az a rész, hogy megkóstoljuk őket, de erre még egy kicsit várni kell. Sőt, az is lehet, hogy eltesszük őket még pár évre… 😇