MONYO Brewing Co. : Home Alone In Sichuan

Győztes receptek – Sörversenyről a sörfőzdébe

A MONYO Brewing Co. „lefőzte nagyban” a tavaly tavasszal megrendezett I. Házisörfőzők Online Versenye belga sör kategóriájának győztes receptjét. Mi pedig ennek kapcsán összegyűjtöttük, milyen sörök jutottak el mostanában a „konyhából” a sörös boltok polcaira.


Nem szokatlan dolog, sőt, teljesen logikus lépés, hogy egy sörfőző verseny legjobb söreit (kisebb-nagyobb módosításokkal) később piacra dobják. A Soproni Sörgyár például pontosan azért tartott már kétszer is sörversenyt, hogy a következő sörük receptjét megtalálja. Így született meg a Soproni Óvatos Duhaj Hoplager (Cserjés László) és az azóta megboldogult Soproni Óvatos Duhaj Porter (Stubna Ágoston) is. A One Beer Pub hasonló okokból rendezi meg az Extrém Sörfőző Versenyt. Az első kiírás döntős sörei közül jó pár eljutott később szélesebb közönséghez is: Dinnyére SØRT. (SØRT.), Mars Lander (Malty Way), Cucumber Fever (INCZELLAR). A második verseny győztes söre szerintem pár hónapon belül megérkezik.

Az Elsősör (Első Magyar Házisörfőző Egyesület) számos alkalommal rendezett már magyar, illetve nemzetközi házisörfőző versenyeket. A jubileumi, X. Házisörfőző Nemzetközi Verseny a covid miatt csúszott egy évet, helyette tavaly tavasszal az I. Házisöfőzők Online Versenye került megrendezésre. A neipa kategória első helyezettjét már októberben viszontláthattuk: Twin Peaks (Guilty Pleasure Brewing Co.), májusban pedig a fűszeres kategória dobogósa érkezett meg: Tubák (BAZ Beer × Hoptimista). A belga kategória győztes sörét most a MONYO Brewing Co. ültette át kisüzemi szintre.

MONYO Brewing Co. : Home Alone In Sichuan
MONYO Brewing Co. : Home Alone In Sichuan

A Home Alone In Sichuan (leánykori nevén, Fazon) egy szecsuáni borsos saison. A recept Szabó Károly, a borsodi Hoptimista fő recept mesterének nevéhez fűződik (ahogy egyébként a fentebb említett Tubák is). A borsos beütés egyértelműen érződik a sörben, az illatban még csak hátul meghúzódik, a korty végén viszont abszolút ráül a nyelvre, és ezzel ráerősít a száraz lezárásra. Talán ezért is, de erősebbnek érződik a sör, mint a feltüntetett 6.6%.

(Dizájn: csak nekem fura, hogy a név Reszkessetek betörők-ös, a címke Stranger Things-es? 🤔).