Helka Sörfőzde : New England IPA

Egy éve nyílt meg a Helka Sörfőzde balatonföldvári sörkertje

A Helka Sörfőzde tavaly júliusban nyitotta meg sörkertjét a balatonföldvári Hotel Anna Villa udvarában. Az évforduló alkalmából két napos bulit tartottak jógával, termelői piaccal, koncerttel, vendégfőzdékkel (Brew Your Mind, MONYO Brewing Co., Pannonhalmi Főapátság Sörfőzde), és még egy meglepetés sörrel is készültek. Mi most elővesszük a tavalyi bejegyzésünket az Instagram-ról, és persze egy kis update is jön majd a végén, hiszen sikerült Alexszel és Fülöppel pár szót váltani.

Archív bejegyzés (Instagram, 2021.07.20.)

A hétvégén leugrottunk a Balaton-partra és ha már csak 20km-re voltunk a két hete megnyílt balatonföldvári Helka Sörkerttől, elbicikliztünk megnézni. Nagyon megérte!

A Helka Brewery három alapítója közül Kun Alex (ex-Hedon, ex-Hübris) és Tihanyi Fülöp (ex-Pannonhalmi) sörfőző mesterek felelnek a sörökért. Maga a főzde még nincsen kész (egyelőre a kápolnásnyéki főzdében készülnek a termékek), de a helyszín megvan: egy korábbi MÁV-os épület lesz átalakítva erre a célra. Addig is a szemben lévő Hotel Anna Villa udvarán található, rendkívül hangulatos sörkertben fogyaszthatóak a sörök. Kicsit irónikus, de amikor ott voltunk, épp egy sörfesztivál bódéi „rondítottak” bele a Balatonra néző kilátásba.

Egyelőre háromféle sör készül, és én nagyon meg vagyok elégedve a nyitó szortimenttel. Egyrészt ott a Jómadár kölsch. A stílus igazi ritkaság itthon (épp Fülöp volt, aki anno a MONYO Brewing Co.-nál gyakornokként kísérletezett a szükséges élesztővel). Tipikus ivósör, és kb feleannyi idő alatt kész van, mint egy láger, ami nagy előny a nyári hajtásban. Van egy bajor búzájuk, a Kleine Fische, amivel engem ugye látatlanban megvettek, és természetesen a Kelén-re, a markánsan komlózott ipára is rákóstoltunk végül. Bátran ajánlom őket, nekem mindegyik bejött, de persze a bajor búza lett a kedvenc. Valószínűleg mindhárom sör esetében csiszolódik még a recept, én mindegyik (de főleg a kölsch) esetében azt éreztem, hogy lehetne egy cseppet kevésbé testesebb, jobban ivósabb, így a nagy hőségben.

Helka Sörfőzde : #followthehopfish
#followthehopfish
Helka Sörfőzde : Kleine Fische
Helka Sörfőzde : Kleine Fische

Bár lehet, hogy augusztus vége felé dobozos kiszerelésben is elérhetőek lesznek a termékek (a környéken), ez alapvetően egy lokál főzde lesz, úgyhogy gyertek el a sörkertbe/főzdébe, ha kíváncsiak vagytok a sörökre. Szerintem megéri!

Ui.: Ismeritek Helka és Kelén, a hercegkisasszony és a szegényfiú balatoni legendáját? Igazából én se, de annyit érdemes tudni, hogy a nevek innen erednek, és még a halas logót is megmagyarázza, ami egyébként zseniálisra sikerült.

Update 2022

A Helka Sörfőzde szortimentje egyelőre nem változott az előző évhez képest. A sörök viszont már nem Kápolnásnyéken, hanem Székesfehérváron (972 Brewpub) készülnek. Emiatt is, és persze a receptcsiszolgatás miatt is érződik a változás az ízekben, az ipa például szerintem sokkal könnyebb, Balaton-part-kompatibilisebb lett.

Az sörkert idei nyitásakor már kísérleteztek pár új sörrel. A visszajelzések és tapasztalatok alapján a születésnapra egy Galaxy-Mosaic komlós new england ipával rukkoltak elő (borítókép), ami később akár át is veheti az ipa helyét az alapszortimentben.

A kényes kérdést is feltettem, hogy mi újság a saját főzdével, mert a sörkert melletti volt MÁV épületet még szemmel láthatóan nem sikerült főzdévé konvertálni. A válasz az volt, hogy „jobban áll, mint ahogy kinéz”, a pincerész már például teljesen kész van. Optimista hozzáállással akár már ősz végén/tél elején, de tavasszal már biztosan le lehet főzni ott az első sört.

Bár a sörök már dobozos kiszerelésben is elérhetőek a környéken, én nagyon ajánlom mindenkinek, hogy inkább személyesen látogasson el a sörkertbe. Nagyon klassz dolog onnan egy jó sörrel a kezünkben a Balatont csodálni, vagy akár a balatoni napnyugtát végignézni.

Boldog születésnapot Helka!