Le Petit Pigeon : #bonjour

A Le Petit Pigeon beköszönt az első sörével

Pár hete, egy házi sörfőző csoportban futottam bele egy bejegyzésebe, miszerint megérkezett a Le Petit Pigeon egyszemélyes gerilla formáció első hivatalos söre, a #bonjour. Be is rendeltem belőle pár dobozzal, amit személyesen a tulajdonos/sörfőző/mindenes, Kancsár Tamás hozott el, akit így sikerült kifaggatnom a projektről.


A történet jó pár évvel ezelőtt kezdődött, amikor Tamás Párizsban folytatta a tanulmányait. Kiegészítő keresetként a The Frog & British Library brew pubban kezdett el dolgozni, ahol hamarosan magában a sörfőzésben is részt kellett vennie, és így szépen lassan megtanulta minden csínját bínját. Amikor visszatért Magyarországra, a sörfőzést hozta magával. Eleinte persze csak otthoni körülmények között főzött, de kezdettől fogva az volt a terv, hogy a nagy közönségnek is megmutassa a söreit, ezért elkezdett dolgozni egy brand kiépítésén. Így született meg, nagyjából öt éve a Le Petit Pigeon. Az első sör piacra dobása azonban még váratott magára, hiszen ezt sok tervezés, számos tesztfőzet, szervezett sörkóstoló előzte meg. Na, és persze a covid sem könnyítette meg az elindulást… Idén áprilisra aztán összeálltak a dolgok, és a törökszentmiklósi UGAR Brewery üzemében megtörtént a főzés.

Mielőtt rátérnék a sörre, szeretném megdicsérni a dizájnt (ami szintén Tamás keze munkája). Már maga a vonalas galambos logó is nagyon tetszik, de az egész címke letisztult, mindennek meg van rajta a maga helye. (Egyedül abba tudnék belekötni, hogy a ‘Notes from the brewer’ sor miért angolul szerepel rajta). Maga a főzde neve (~a kis galamb) és a sör neve is utal a franciaországi kezdetekre, a ‘Made in Hungary | Inspired in Paris’ szlogen pedig egy szép keretet ad az egész történetnek.

Le Petit Pigeon : #bonjour
Le Petit Pigeon : #bonjour

Szóval, a #bonjour egy wheat session ipa, ami azt jelenti, hogy az ipa részben búzamaláta alapra épült. A címkén is szerepel, és Tamás is elmondta, hogy ez abszolút egy nyári sörnek lett szánva, ami egyszerű, nem telít el, és ha elfogy, már bontanád is a következőt. Na, engem is pont ez az érzés kapott el, amikor megkóstoltam. Kitöltve a sör remekül néz ki, a ‘hazy’ szó még simán felférhetett volna a címkére. Visszafogott komlós aromák jönnek, zöld, füves, szalmás illatok. Én ezt inkább a Saaz-nak tulajdonítom, mintsem a Galaxy-nak, ami hidegkomlózás útján került a sörbe. A kortyok lágyak, a sör könnyed, gyengén keserű, tényleg itatja magát. A maga 480 forintos árával pedig valóban egy olyan kisüzemi sör, amiből szívesen vinnék akár egy tálcával egy grillpartira.

A sörből egy 500 literes batch készült, ami egyetlen KEG-t leszámítva, dobozolásra került. Bár a KEG-t még mindig nem verték csapra, a dobozok fele már gazdára talált a webshopon keresztül. Ha Budapesten házhoz rendelsz belőle, akkor valószínűleg neked is Tamás fogja kiszállítani.