Kraft Sörfesztivál 2022

KRAFT 2022 – A Dürer Kertben sörfesztiváloztunk

Múlt héten került megrendezésre a Kraft Sörfesztivál, melynek idén is a Dürer Kert adott otthont. Egy heti hírösszefoglalónak is tekinthető beszámoló következik.


Sajnos, ismét úgy alakult, hogy csak a nyitónapra tudtam kimenni, pedig egy délután/este alatt lehetetlen végigkóstolni minden kiszemelt sört. A ‘max két sör’ mentalitást most mindenképpen félre kellett tenni…

Bár megfogadtam, hogy idén nem veszek újabb poharat, miután megláttam az ideit, nagyjából két másodperc alatt meggondoltam magam. Nagyon menő lett! És egy megfelelő token-csomagban szinte ingyen volt. Aztán neki is kezdtem a kóstolásnak, ahol egyrészt a külföldi főzdék söreit próbálgattam, másrészt a hazai újdonságokat igyekeztem végigkóstolni.

Külföldi sörök

Külföldi söröket több helyen is csapoltak. A BPBW-s sátornál (3Bir🇷🇸, Blackout Brewing🇷🇴, Blech.Brut🇩🇪, BrewHeart🇩🇪, Hop Hooligans🇷🇴, Protokoll Brewery🇩🇪, Sibeeria🇨🇿 , The Garden Brewery🇭🇷) a sörfőzőkkel is lehetett találkozni. A csütörtöki felhozatal alapján úgy tűnik, a szomszédoknál is hasonló a nyári trend, ugyanis a 16 csapról kizárólag láger/ipa/sour folyt. Kiváló söröket kóstoltam (ha csak egyet kellene kiemelnem, az a Vesna 2022, a cseh Sibeeria hazy pale ale-je lenne), bár úgy érzem, ezekben a stílusokban már itthon is találkozhatunk hasonlóan jó sörökkel. (Ezért is kóstoltam volna szívesen pár külföldi sötét tételt, de aznap ez sajnos nem jött össze).

Hazai újdonságok

Nagyon örültem, hogy a legtöbb főzde egy vagy több újdonsággal készült a fesztiválra. A teljesség igénye nélkül, a fesztiválon debütált a B BOP FERMENTORY Willamette málnás, spanyol sáfrányos, vietnami cumeo borsos, pakisztáni halit gyémánt sós góséja, a MUKHALLAT; a Dealbreaker és a svéd All In Brewing és Stigbergets Bryggeri imperial stoutja, a Day Zero; a FIRST Craft Beer savanyú söre (soft serve), a Lemon Shortcake; a HopTop Brewery hidegkomlós kölsche, a Frau Nelson; a Mad Scientist és a lett Ārpus Brewing Co. új-zélandi komlós saisonja, az Erlenmeyer Bong; a Mead Scientist kólás bragottja, a Cherry Cola O; és a SIMA brewing egy-komlós new england ipája, a Trip to the Stratasphere (a szójátékból már sejthető, az amerikai Strata komlóról van szó). A fesztiválra egy egyedi (és egyetlen KEGnyi) MadX tétel is készült. A Kraft 2022 Blend egy bourbon hordóban érlelt quadruppel és egy áfonyás, fekete ribizlis, szedres mead keveréke.

A Fehér Nyúl három újdonságot is kihozott. Egyrészt debütált a Sweet Melony, egy sárgadinnyés-maracujás new england ipa. Másrészt csapra került a Jingle Nuts Jack Daniel’s hordóban érlelt változata, a Jingle Nuts BA Tennesse, valamint a Glühck Bock Kékfrankos vörösboros hordóban érlelt változata, a Blühck is bemutatkozott egy sneak peak erejéig.

A HORIZONT Brewing is elhozta két, hétköznapinak semmiképp sem mondható sörét a fesztiválra. Tavaly ősszel épp a Kraft-on debütált a Margherita pizzás savanyú sörük (Sour Series – Margherita Pizza Gose), amin most csavartak még egyet, és egy kis bükkfán füstölt malátát is fehasználva készítették el a Sour Series Wood-Fired Margherita Pizza-t. A másik sörhöz, a Selfish Games Cucumber Infused Lager-hez pedig 5 órán keresztül hámozták a 300 kg uborkát. Utóbbit kóstoltam, és magam is meglepődtem, de nagyon tetszett a végeredmény!

SIMA brewing : Trip to the Stratasphere
SIMA brewing : Trip to the Stratasphere
HORIZONT Brewing : Selfish Games Cucumber Infused Lager
HORIZONT Brewing : Selfish Games Cucumber Infused Lager
Fehér Nyúl : Sweet Melony
Fehér Nyúl : Sweet Melony

A Dürer Kert szerintem továbbra is remek otthona a fesztiválnak, és a sörfelhozatalra sem lehet panasz. (Persze, azért sikerült egy kiöntenivaló sörbe belefutni, de „Minek mentem oda…?”). A tokenes rendszert már elfogadtam, ami pedig megmaradt, azt majd jövőre felhasználom. Mert ha lesz KRAFT 2023, én biztosan megyek!