Reketye Brewing Co. főzdetúra

Nyitott Főzdék Napja – Nagytarcsán és a Főzdeparkban is jártunk

Szombaton került megrendezésre a Nyitott Főzdék Napja, ami ha jól számoljuk már a negyedik hasonló rendezvény volt a 2020-as elindulás óta. Mi ismét biciklire pattantunk és tettünk egy nagyobb sörtúrát, hogy megnézzük, mi folyik pár helyszínen.

Nagytarcsa – Reketye Brewing Co., Hajnali Sörfőzők

Nagytarcsán a Reketye Brewing Co. és a Hajnali Sörfőzők közösen nyitotta ki a főzdét, ahol Reketye Zoltán és Molnár András ‘Monyó’ csapolta a söröket, tartotta a főzdetúrákat, és válaszolt minden kérdésünkre. Az egyik csapról egyébként épp a legújabb kollabjuk, a Natürlich Aus Bamberg füstös sör folyt.

Bennünket Zoltán vezetett körbe a főzdében. Jó pár főzdétúrán jártunk már (nekem ez már elvileg a nyolcadik volt), de ennyire közvetlen, önfeledt, szóviccekkel tarkított körbevezetésben talán még sosem volt részünk. Elég részletesen végigmentünk a sörfőzés folyamatán, csomó érdekes sztorit meghallgattunk, kaptunk kóstolót a tartályokból, és többek között abból is kaptunk egy kis ijesztő ízelítőt, hogy a szeparátor szétveréseszedése milyen kifinomult technikával történik. Mi nagyon jól éreztük magunkat, és bátran ajánljuk mindenkinek, hogy egy hasonló alkalommal látogasson el ide! Szerintünk megéri!

Reketye Brewing Co. : Zoltán és a szeparátor
Reketye Brewing Co. : Zoltán és a szeparátor
Reketye Brewing Co. : címkefelhő
Reketye Brewing Co. : címkefelhő
Reketye Brewing Co. : Bright Future
Reketye Brewing Co. : Bright Future

A legnagyobb pozitívumnak egyébként a főzde lokálpatriotizmusát emelném ki. Például a rendezvényen sem egy random food truck biztosította az étkezési lehetőségeket, hanem a szintén nagytarcsai Énsütim Desszertház fincsi készítményei közül válogathattunk. Másrészt Zoltán büszkén mesélte, hogy a főzésből visszamaradt törkölyükkel egyedül ellátnak egy kis gazdaságot, és így a Jónás Craft Beer & Food-ban található tejtermékek lényegében teljes egészében (de persze közvetve) az ő sörtörkölyükből készülnek. Nagyon szép, tiszteletre méltó körforgás ez!

Főzdepark – HopTop Brewery, HORIZONT Brewing, Mad Scientist

Hazafelé útba ejtettük a főzdeparkot is, ahol a HopTop Brewery és a HORIZONT Brewing is csatlakozott az eseményhez. És persze a rendezvénytől függetlenül a Mad Kert is nyitva tartott, ráadásul a Mad Scientist is úgy döntött, hogy a jeles nap alkalmából beengedik a főzdébe a vendégeket.

HORIZONT Brewing : Selfish Games Hungarian Oak Aged Weizenbock
HORIZONT Brewing : Selfish Games Hungarian Oak Aged Weizenbock
HopTop Brewery : Smokey Blinder
HopTop Brewery : Smokey Blinder

A főzdetúrákról itt már lekéstünk, de igazából sok is lett volna két látogatás egy napra. (Bár a HopTop fagyasztott tartályát egyszer csak meg kellene lesni). Viszont pár újdonságot itt is megkóstoltunk, és megnéztük magunknak a HORIZONT csinos kis taproomját is.

Nem tudom, hogy ősszel is lesz-e Nyitott Főzdék Napja, vagy csak jövőre jön a következő, de majd akkor sem szeretnénk kihagyni ezt a remek lehetőséget, hogy belessünk egy-két főzdébe!