Parabolic Lazarus Brewery : Cold IPA, Belgian Blonde, Red IPA, Red Ale, Milk Stout

Parabolic Lazarus Brewery – Sörház a Lázár utcában

Hosszú előkészületek után, idén februárban megnyílt a Parabolic Lazarus Brewery sörház. Naná, hogy mi is megnéztük!

A sörház a Deák térhez közel, a Lázár utcában található, innen jön a név egyik fele. A másik fele a belsőtér parabolikus boltíveire utal. Magát a helyet egyébként nem könnyű megtalálni, mert ha nem célirányosan ide jövünk, biztosan elsétálunk mellette. (Bár a cégérről lógó malátás zsákok azért utólag gyanúsak lehettek volna).

Ahogy lesétálunk a lépcsőn, egyből beleshetünk a főzdébe, ahol 6 db 1200 literes erjesztőtartály foglal helyet. Beljebb ott a konyha, jó pár asztal, majd a terem végében a pult, amely mögött épp a tulajdonos csapolta a söröket. Aki egyébként orosz, de azért sikerült megértenünk egymást. Rá is kérdeztem, hogy ha már ’19-ben posztoltak Instagramon a helyről, hogy-hogy csak idén indultak el. Kivételesen nem a covid volt a ludas, hanem a magyar jogszabályoknak volt nehéz megfelelniük (hiszen ez egy kocsma és főzde is egyben). Azonban leküzdöttek minden akadályt, megnyitották a helyet, sőt aktívan képviselik magukat a hazai söréletben, ugyanis már az Indoor Sörfesztiválon és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete sörversenyén is részt vettek.

Hat tartály, hatféle sör: APA, Cold IPA, Red IPA, Amber Ale, Belgian Blond, Milk Stout. Viszont csak öt csap van, így nem biztos, hogy egy este végig tudjátok kóstolni mindet. (Az APA most nekünk is kimaradt). Jó hír viszont, hogy van kóstoló sor (5×2 dl)! Ráadásul a (ha jól éreztük) köményes-chilis rágcsa ingyen van!

Feltehetően még a prototípus söröket (az első, január-februári főzetek) kóstoltuk, hiszen ekkora mennyiség nem fogyhatott el pár hét alatt, és még biztosan lesz receptcsiszolás. A Red IPA például brutál keserű és száraz volt. A legjobb tételnek a Milk Stout-t szavaztunk meg, bár egy csöppet az is lehetne testesebb, viszont a csokis ízek nagyon jönnek.

Parabolic Lazarus Brewery : Milk Stout
Parabolic Lazarus Brewery : Milk Stout

Maga a koncepció tetszik, és a hely is nagyon letisztult. Az is különleges, hogy az étlapon a pizzák mellett az orosz konyha is képviselteti magát. A sörök még olyan házi sör jellegűek, de úgy gondolom főzetről-főzetre azok is csiszolódnak majd. Ezzel együtt mi örültünk, hogy benéztünk a helyre! 🍻