ZealBrewing - Önmatt

Bemutatjuk a ZealBrewing gerilla főzdét

Megérkezett a ZealBrewing harmadik söre. Ennek kapcsán meséljük el a gerilla sörfőzde történetét.


A ZealBrewing története egy klasszikus „otthoni sörfőzésből a gerilla sörfőzésbe” sztori. Ehhez 2013-ig kell visszaugranunk, amikor Vrana Zoltán és egy barátja megtudta, hogy otthon is lehet sört főzni. Jó párszor megnézték az „olasz” (azaz OlaszSped) sörfőzős videóját, és úgy érezték, ez nekik is menne. Beszereztek egy alapkészletet, és nekiálltak megfőzni az egyik receptcsomagot. Az eredmény egy rendes, finom ipa lett.

Zoli aztán évekig egyedül űzte ezt a hobbit, és alaposan beleásta magát a témába. Rengeteg könyvet és fórumot olvasott, és persze jó pár sört lefőzött. Később Norbi csatlakozott hozzá, és kiderült, hogy együtt főzni nagyságrendekkel jobb móka. Néhány sörüket versenyekre is benevezték, ahonnan pozitív visszajelzéseket kaptak. A II. Magyar Házisörfőzők Versenyén például az ír vörösük a kategóriájában harmadik helyen végzett.

Egy házibuliban, a saját sörük kortyolgatása közben jött a gondolat, hogy ezt talán vennék is az emberek. Akárhogy próbálták kitalálni, miért ne tereljék üzleti útra a sörfőzést, egyetlen jó kizáró okot sem találtak. A végső lökést a ParaNoir Pub egyik tulaja, Joe adta meg, aki azt mondta, simán csapra verné a sörüket, annyira ízlett neki. Kialakítottak egy üzleti tervet és felvázolták, nagyjából mikor melyik mérföldkőhöz szeretnénk eljutni. Árajánlatokat kértek néhány sörgyártól, osztottak-szoroztak, és kijött, hogy működhet a dolog.

Dani csatlakozása után hárman, egyéni vállalkozóként kezdték el forgalmazni a söreiket. Azonban ennek hamar elérték a korlátjait, így augusztusban megalapították a ZealBrewing Kft.-t. A Minden világos! kölsch és az Elmúlt Dél west coast ipa után, most decemberben megérkezett a harmadik sörük, az Önmatt. A letisztult dizájn mögött egy letisztult, korrekt, laza stout áll.

ZealBrewing - Önmatt
ZealBrewing – Önmatt

Zoli szerint egyébként a bő egy évvel ezelőtt felvázolt roadmap-et szinte teljes egészében sikerült követniük, és még a mérföldkövek időzítését is sikerült eltalálniuk, így minden okuk megvan az optimizmusra.