FIRST Craft Beer - Dry Hard (brut ipa)

Dry Hard, avagy mi az a Brut IPA?

Sok izgalmas tételt rejtett a FIRST Craft Beer legutóbbi csomagja, például egy ritkán látott stílusú sör, egy brut ipa is került bele. Ennek járunk most picit utána.


A brut ipa nem túl népszerű stílus idehaza, de még nemzetközi viszonylatban sem. A stílus Kim Sturdavant (Social Kitchen & Brewery) sörfőző nevéhez köthető, aki 2018-ban alkotta meg a prototípust, de a brut ipa mostanra a letűnt stílusok közé sorolható.

Mi az a Brut IPA? Röviden: egy csontszárazra leerjesztett ipa, már-már pezsgős beütéssel (erre utal egyébként a ‘brut’ név is). A BJCP szerint pedig egy nagyon világos, komlóhangsúlyos amerikai ipa változat, csontszáraz lecsengéssel, nagyon magas szénsavszinttel és visszafogott keserűséggel. Gyöngyözőbor vagy pezsgő benyomását keltheti. Modern komlókarakter, kihangsúlyozva a komló íz- és aromavilágát.

Forrás: elsősör

A csontszárazra erjesztés egyébként azt jelenti, hogy az összes cukrot le kell bontani és alkohollá alakítani (amihez egy kis enzimes segítséget szokás alkalmazni). Emiatt – a BJCP-s definíció szerint – 6.0-7.5 százalék körül mozognak ezek a sörök. De amint azt a mostani példán is láthatjuk (2.7%), a legtöbb változat alacsony kalóriás ipává alakult át.

A FIRST Craft Beer brut ipája a die~dry áthallás révén a Dry Hard nevet kapta. Szó játék ide vagy oda, jól áll a tematika a sörnek! A címkén a Die Hard film egyik legikonikusabb jelenete, John McClane szellőzőben kúszása nagyon frankó lett.

FIRST Craft Beer - Dry Hard (brut ipa)
FIRST Craft Beer – Dry Hard

Kitöltve világos, ködös megjelenés fogad, az apró bubik pedig tényleg pezsgős hatást keltenek. Illatában jönnek a citrusok, egy kis zöld, füves, virágos mellékszállal (komlók: Amarillo, Vic Secret, Simcoe). Először rákóstolva nagyon fura az élmény. Olyan BRUTál szárazak a kortyok, hogy a korty vége azonnal lecsapja az ízeket. A pohár felénél kezdem el igazán kiismerni a sört, de onnantól már tetszik. Tetszik, hogy könnyű, vékony, és a keserűség is visszafogott, így az sem viszi félre. Nem is tudom, a stílus session változatából mit lehetne még kihozni. Csak tippelek, de szerintem egy füstös kikacsintás tök jól működne itt.

Támogatott tartalom: a sört a FIRST Craft Beer biztosította számunkra.