ŐriBIrd Sörfőzde

ŐriBird Sörfőzde – Hol készül az Őrség söre?

Az ŐriBird Sörfőzde idén májusban dobta piacra az első söreit. A Belvárosi Sörfesztiválon a főzde egyik alapítóját, Áront faggattam ki a részletekről.


Az ŐriBird Sörfőzde egy családi főzde. A történet valahogy úgy kezdődött, hogy Áron, édesapja (Attila), és keresztapja (Péter) sokat mondogatták, hogy jó lenne sört főzni. Ennél tovább sokáig nem is jutottak, Péter (aki egyébként borászként végzett és dolgozik) azonban egyszer azt mondta, hogy ‘én fogok is!’, és karácsonyra vett egy házi sörfőzőgépet. A legelső sörüket 2021 januárjában főzték le, és utána nem volt megállás. Ők, a család, és a barátok annyira meg voltak elégedve a főzetekkel, hogy Áron édesanyja felvetette, érdemes lenne tovább lépni, és akár lehetne saját sörmárkájuk, sörfőzdéjük is. Így is lett.

A sörfőzdét egy régi borospincében alakították ki a zalai Nemesbükön. De ne gondoljatok hatalmas főzőházra és tartályokra, a főzéshez jelenleg két, egyenként 50 literes Brew Monk sörfőzőgépet használnak. Hamar kiderült azonban, hogy ezzel a kapacitással nem tudnak lépést tartani a kereslettel, az őriszentpéteri termelői piacon ugyanis mindig hamar elkapkodják a termékeiket. A söreik nagy részét ezért gerillaként főzik a KROIS Brewery, a Hedon, vagy a MONYO Brewing Co. üzemeiben. A sörök tehát nem az Őrségben készülnek, de többnyire ott értékesítik őket (bár nemrég elindult a webshopjuk is). A levédetett ‘Az Őrség söre‘ szlogen így egyelőre csak félig igaz, de a tervek szerint a főzde a későbbiekben Nagyrákosra költözik, és akkor már végképp nem érheti szó a ház elejét.

Azt, hogy a címkékre az Őrség madarai kerüljenek, Áron vetette fel, amihez az ŐriBird név az ‘early bird’ áthallással tökéletes találat volt! A dizájn is remekül sikerült, sőt, szerintem palack helyett fehér dobozon még menőbb lenne!

Az ŐriBird sörök

Pár héttel azelőtt, hogy hivatalosan is kijöttek volna az első sörök, már érkezett egy pozitív visszajelzés. A Királyka german pils – pontosabban még a házi verziója – ugyanis harmadik helyezést ért el májusban a X. Házisörfőzők Nemzetközi Versenyén a könnyű láger kategóriában. Én már a kisüzemi verzióból kaptam egy üveggel (köszönöm szépen!). A pohárban egy félbarna sör fogad; kenyeres-malátás illatok érkeznek; a könnyed, ropogós kortyokkal pedig olyan hamar betermelem az egészet, hogy azon töprengek, miért is nem volt félliteres ez az üveg.

ŐriBird Sörfőzde : Királyka
ŐriBird Sörfőzde : Királyka
ŐriBird Sörfőzde : Süvöltő
ŐriBird Sörfőzde : Süvöltő

A Süvöltő egy new england ipa. Kitöltéskor a színe kicsit megijesztett, de téves riasztás volt. Nagyon szép gyümölcsös illat érkezik (nekem egy epres beütés emelkedett ki); a korty krémes, könnyed; a lezárás közepesen keserű. Nagyon tetszik!

Az említett két sör mellett még a JégmadárBúbosbanka witbier páros képezi az alapszortimentet, de készülőben van egy savanyított sör is, illetve a tél közeledtével lehet, hogy a Darázsölyv american stout is visszatér a kínálatba.

A sörfőzde részletesebb bemutatásáért ajánlom Kocsmaturista idevágó cikkét!

Támogatott tartalom: a söröket az ŐriBird Sörfőzde biztosította számunkra.