Otter Brewing : Citra Zappa El Dorado

Otter Brewing – Sörszaküzlet után gerilla főzde

Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az elsők között kóstolhattuk meg az Otter Brewing gerilla főzde legelső sörét. Nagyon szépen köszönjük! Persze, utánajártunk a háttérsztorinak is!


A történet lényegében 2019-ben kezdődött. István és párja ekkor nyitották meg a zalaegerszegi Kraft Sörszaküzlet-et, amihez az ötletet a bécsi Beer Store Vienna és a Beerlovers adták, ahova annak idején sokat jártak. Az évek alatt a bolt először egy kis terasszal bővült, idén tavasztól pedig már kraft sörözőként is működik. De még itt sem volt megállás, ugyanis egy barátjukkal közösen megalapították az Otter Brewing főzdét.

Szerettek volna valami, a területre jellemző nevet adni a főzdének. Mivel Zala a vidra “nagyhatalom”, és a saját horgásztavukban is vannak vidráik, így adta magát az angol fordítás, azaz az Otter név. Ha már itt tartunk, akkor a vidrás logó – ami szintén István munkája – szerintem remekül sikerült (bár első nekifutásra az Otter szó nem biztos, hogy egyből átjön), a dizájn pedig ezzel a világos zöld alapon sötét zöld szöveggel nagyon szép, letisztult.

Persze, a gerilla sörfőzésbe sem mindenféle előismeret nélkül csaptak bele, ugyanis István már 2012 óta házi sörfőző, így a receptekért ő a felelős. A főzde legelső söre, a Citra Zappa El Dorado a MONYO Brewing Co.-nál készült. Azért egy hazy ipára esett a választás, mert jelenleg ez István kedvenc típusa, gyakran főzi, és úgy vette észre, hogy az üzletben is nagy rá a kereslet. A sör neve egyértelműen árulkodik a felhasznált amerikai komlókról. A sör már kapható a Kraft Sörszaküzletben, és hamarosan remélhetőleg már több helyen is elérhető lesz.

Otter Brewing : Citra Zappa El Dorado
Otter Brewing : Citra Zappa El Dorado

Gyorsteszt: (Nem sikerült szépen kitölteni, a bubik tapadnak a pohárhoz, ami habot is elrontja). Az illata igazi komlóbomba: körte és őszibarack emelkedik ki, a Citra mintha háttérbe szorulna. A korty selymes (bár van egy kis tapadóssága); közepes keserűség; kicsit száraz lezárás. Testes sör; és bár a végén kicsit kiérződik az alkohol, azért meg van a balansz. Összességében szerintem ez egy remek kezdés!

Istvánék szeretnének majd olyan gyakran új sörrel kijönni, amennyire csak lehet (ez nyilván függ a fogadtatástól, kereslettől, stb.). A következő főzést őszre tervezik. Szeretnének majd különlegességeket is készíteni, de extrém vonalra ne számítsatok!

A Kraft Sörszaküzlet részletesebb történetéhez ajánlom Kocsmaturista idevágó írását.

Támogatott tartalom: A sört az Otter Brewing biztosította számunkra.