Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck : Bacchus Frambozenbier, Bacchus Kriekenbier

Mi az a Flamand vörös és barna ale?

Csomagot kaptunk a Belga Sörmester jóvoltából (köszönjük szépen!), és most két különleges tétel kapcsán járunk utána, mi is az a Flamand vörös és barna ale.

Hirdetés. A Belga Sörmester webshopján a maxketsor kuponkód felhasználásával 10% kedvezményt kaphatsz a rendelésedre.*

Mi az a Flamand vörös és barna ale?

A két stílus között apró, de annál fontosabb különbségek vannak, amelyek mögött a Nyugat- és Kelet-Flandria történelmi különbségei is meghúzódnak, de ennyire nem akarunk most belemenni a részletekbe. Inkább csak megkapargatjuk a felszínt.

Sőt, említsük meg azért Peter Bouckaert hírhedté vált mondatát is, miszerint „Belgiumban nincsenek stílusok” (In Belgium, there are no styles). A Brouwerij Rodenbach és a New Belgium Brewing Company korábbi főzőmestere, a Purpose Brewing & Cellars tulajdonosa ezzel a belga sörfőzés hagyományaira, illetve a sörfőzők egyediségére, határokat elmosó kreativitására utalt.

Flamand vörös ale (Rood bruin)

A Flamand/Flandriai vörös ale (azaz a Flemish/Flanders Red Ale, vagy másképp a Rood bruin) lényege, hogy a sört hónapokig/évekig hatalmas tölgyfahordóban, úgy nevezett foeder-ben érlelik, amely a savanyításhoz szükséges összes mikroorganizmust (pl.: Lactobacillus, Pediococcus, Brettanomyces, stb.) biztosítja. Az érlelt, idősebb sört aztán fiatalabb változatokkal keverik össze, cukorral vagy karamellel édesítik, majd még palackban is érlelik. A BJCP szerint a végeredmény egy

savanykás, gyümölcsös, tölgyfával érlelt, vörösesbarna belga stílusú ale, támogató sült malátás ízekkel és gyümölcsös komplexitással. A száraz, tanninos lecsengés egy idősebb vörösbor benyomását támasztja alá.

BJCP – Elsősör

A borokra hajazó ízvilág (és a burgundi uralom) miatt egyébként ezeket a söröket gyakran Belgium burgundi-borainak is nevezik (vagy egyszerűen sörbor/borsör-ként emlegetik). A stílushoz leginkább a nyugat-flandriai Brouwerij Rodenbach sörfőzde köthető.

Flamand barna ale (Oud bruin)

A Flamand/Flandriai barna ale (azaz a Flemish/Flanders Brown Ale, vagy másképp a Oud bruin) esetében az egyik legfontosabb különbség, hogy azt főként nyílt acéltartályokban érlelik (a mikroorganizmusokat is külön adják hozzá), így egészen más ízvilágot képvisel. A különbség a BJCP leírásában is látszik, miszerint az Oud Bruin egy

malátás, gyümölcsös, érlelt, némileg savanyú, belga stílusú barna sör, karamell-csokoládés malátaízekkel és gyakran magas alkoholtartalommal.

BJCP – Elsősör

A stílushoz leginkább a kelet-flandriai Brouwerij Liefmans sörfőzde köthető.

Hirdetés. A Belga Sörmester webshopján a maxketsor kuponkód felhasználásával 10% kedvezményt kaphatsz a rendelésedre.*

Gyorsteszt – Bacchus

A nyugat-flandriai Ingelmunster városában működő Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck két idekapcsolódó sörét pattintjuk fel. Mindkettő a Bacchus termékcsalád alá tartozik, amely a bor istenéről (római mitológia) kapta a nevét, ezzel is utalva a flamand vörösök boros jellegére. Csak hogy totálisan megzavarjunk mindenkit, mindkét esetben flamand barnáról van szó.

Bacchus Frambozenbier
Bacchus Frambozenbier
Bacchus Kriekenbier
Bacchus Kriekenbier

A Bacchus Frambozenbier és a Bacchus Kriekenbier alapsöre elvileg ugyanaz, amelyet előbbi esetben málnával, utóbbi esetben meggyel spékeltek meg. Mindkét sötétbarna ital aromáit és ízeit az adott gyümölcs dominálja. A málnás esetben az alapsör egészen a háttérbe húzódik (ami kivehető belőle, az alapján én egyébként inkább a vörös verzióra tippeltem volna), a málna édessége mellett a savanykásságnak nem jut elég tér. Az alacsonyabb alkohollal (5%) és a közepes testtel együtt egy szörpösebb összkép alakult ki. A meggyes verzió egy fokkal testesebb, jobban érződik az alap karamelles malátásság. Talán épp a meggy miatt jön egy határozottabb fanyarság, bár a korty végét még mindig az édes íz uralja. Talán a picit sörösebb élmény miatt, de utóbbi most jobban tetszik, bár mindkettőt tudom ajánlani a gyümölcsös sörök kedvelőinek (is).

Hirdetés. A Belga Sörmester webshopján a maxketsor kuponkód felhasználásával 10% kedvezményt kaphatsz a rendelésedre.*

Támogatott tartalom: a söröket a Belga Sörmester biztosította számunkra.

* A hirdetésben megjelölt kuponkód a visszavonásig érvényes, annak további részleteiért keressétek fel a webshopot. A kuponkód a Belga Sörmesterrel való együttműködésünk része (söröket kapunk, írunk róluk), amely egyfajta indikátorként szolgál feléjük. A vásárlások után mi semmilyen juttatást nem kapunk.