Főzdefeszt 2022

Főzdefeszt 2022 – A városligetben sörfesztiváloztunk

Hat év kihagyás után, a hétvégén újra megrendezésre került a Főzdefeszt. A háromnapos városligeti sörfesztivál utolsó napjára mi is kilátogattunk, és most megosztjuk pár gondolatunkat.


A Főzdefeszt az első hazai kézműves fesztiválként hirdeti magát, mivel 2011-ben elsőként mutatta be a hazai kisüzemi söröket a nagyközönségnek, kirobbantva ezzel a sörforradalmat. 2016 szeptemberéig évente kétszer rendezték meg az eseményt, de ezután egy hosszú szünet következett. Most azonban szeretne visszatérni, de nincs könnyű helyzetben, hiszen ez idő alatt számos más fesztivál is kigyúrta magát (Belvárosi Sörfesztivál, Corvin Sörfesztivál, Kraft Sörfesztivál, stb.), és lehet, hogy a Főzdefeszt sokak számára csak egy újabb fesztivált jelent majd. Halkan jegyzem meg, nekem is ez volt az első Főzdefesztem, hiszen 2016-ban még éppen csak ismerkedtem a kisüzemi sör fogalmával…

Főzdefeszt 2022

Az idei fesztiválon egy belépőjegy (karszalag) és egy Főzdefeszt-es pohár együttes jelenlétében szolgálták ki sörrel a vendégeket. A pohár mellé a külön belépőt én kicsit lehúzásnak tartom (pláne egyetlen napért a háromnapos bérletet megvenni…), persze meg lehetett volna oldani okosba’… Másrészt itt is elkapott a Belvárosi Sörfesztivál feeling, hogy bár az eseményt egy frekventált helyszínre szervezik, az odatévedő járókelők kedvét gyorsan elveszik a sörivástól a pár ezer forintos belépővel/pohárral.

A városligeti Napozórét teljesen jó helyszínül szolgált, a félkörben felállított bódék könnyen beláthatóvá tették a fesztivált. Az időpont választás már egy másik téma, a júniusi időjárás szerintem nem feltétlenül ideális kraft sörök nagy mennyiségű fogyasztására. Szerencsére a ki nem vágott ligeti fák kellő árnyékot biztosítottak a sörpadokon ülők legtöbbjének. A fesztivál mérete szerintem megfelelő volt (~20 hazai kisüzemi sörfőzde söreit kóstolhattuk), persze bőven lett volna még hely újabb bódéknak. Maga a felhozatal is színes volt, bár megjegyzem, a „nagy nevek” közül voltak hiányzók, és a „kis nevek” közé bekerült 1-2 számomra rossz emlékű főzde.

Főzdefeszt 2022 : A program
Főzdefeszt 2022 : Program
Főzdefeszt 2022 : A látkép
Főzdefeszt életkép
Főzdefeszt 2022 : A tanksör
A HORIZONT Brewing tanksöre

Bár eleinte sajnáltam, hogy csak egyetlen napra tudunk kimenni, egy délutánba mégis minden belefért. Emiatt kicsit csalódott is voltam, de persze nem várhatjuk el a főzdéktől, hogy minden egyes ilyen eseményen (amiből azért volt pár hasonló az utóbbi hetekben) meglepjenek minket valami újdonsággal. És ha a legtöbb főzde még nyáron is 8+ százalékos sörökben gondolkozik, akkor ez végül nem is olyan nagy probléma. A session sör tényleg ennyire kiment a divatból?

Sörmegjelenések

Térjünk is rá – a teljesség igénye nélkül – az újdonságokra! Ha nem is a fesztiválon debütált, de újdonságként megtalálható volt a Csupor Craft Beer amerikai ipája, a Thrash IPA; a Hajnali Sörfőzők két 8,5 %-os söre, a Rising Phoenix balti porter, és az Imperial Aurora dupla new england ipa; a Kecskeméti Sörmanufaktúra 8,2%-os dupla ipája; és a Reketye Brewing Co. 8,0%-os görögjoghurtos beütésű savanyú söre, a Kaprosourus. A HORIZONT Brewing exkluzív sörrel készült a fesztiválra, az ananászos, maracujás, guavás, limeos Triple Fruited Smoothie Sour IPA egy fancy tankban érkezett. A Mad Scientist legújabb söreit, a Flannelsexual dupla ipát (8.4%), és a Dark Horse of Coffee Nitro Stout milk stoutot (6.7%) nem csapolták vasárnap délután, de előbbi dobozos formában kapható volt. És bár épp a hétvégén volt a Summer Session premierje, a Fehér Nyúl mégsem hozta ki legújabb session new england ipáját a fesztiválra. Pedig a negyven fokban igazán hálásak lettünk volna érte…

Hajnali Sörfőzők : Rising Phoenix
Hajnali Sörfőzők : Rising Phoenix
Csupor Craft Beer : Trash IPA
Csupor Craft Beer : Trash IPA
HORIZONT Brewing : Triple Fruited Smoothie Sour IPA
HORIZONT Brewing : Triple Fruited Smoothie Sour IPA

Nem tudom egyelőre, hogy lesz-e idén duplázás, vagy esetleg csak jövőre lesz újabb Főzdefeszt. Az biztos, hogy augusztus végén, szeptember elején jön a Belvárosi Sörfesztivál és a Budapest Beer Week is.