HORIZONT Brewing × vandeStreek bier : Selfish Games - Non Alcoholic Craft IPA

Alkoholmentes ipával jelentkezett a HORIZONT Brewing

A HORIZONT Brewing gondolt azokra, akik épp nem tudnak vagy nem akarnak sört fogyasztani, mégsem akarnak kimaradni a sör-élményből. De vajon a főzde legújabb söre, az alkoholmentes ipa felveszi a versenyt az alkoholos társakkal?


Tegye fel a kezét, aki már ivott valóban jó alkoholmentes sört! Én egy kezemen meg tudom számolni, hány olyannal találkoztam, amit hajlandó lennék újra megkóstolni. Pedig akad bőven szituáció, amikor valaki egy társaságból nem ihat (pl. autóvezetés) vagy nem akar sört inni, mégsem szeretne kimaradni a sör-élményből. Jómagam is úgy vagyok általában, hogy nagyon szívesen iszom sört, de nem szívesen iszom alkoholt 🤷‍♂️, így abszolút támogatom az alacsony-alkoholos kezdeményezéseket.

💡 Az alkoholmentes sörök is tartalmazhatnak alkoholt! A Magyar Élelmiszerkönyv 2-702 számú irányelve a legfeljebb 0,5% alkoholtartalommal rendelkező söröket nevezi alkoholmentesnek.

Az igényt az „alkoholmentes kraft-élmény”-re (jelentsen ez bármit) már sok kisüzemi főzde felismerte. A MONYO Brewing Co. például az utóbbi időben több kraft üdítőt piacra dobott, és hidegkomlós szódát (HopSzóda) is egyre többen készítenek (HopTop Brewery, MONYO Brewing Co., Szent András Sörfőzde, UGAR Brewery, stb.). Legjobb tudomásunk szerint alkoholmentes sörrel eddig csak a Fehér Nyúl próbálkozott (Sober IPA), de az Untappd értékelések alapján nem igazán találta meg a közönségét.

💡 Hogyan készül az alkoholmentes sör? Alkoholmentes sör előállítására több módszer is létezik. Egy lehetséges megoldás, hogy az erjesztést korán megállítják, így eleve nem képződik annyi alkohol (és persze sok más olyan dolog sem, amitől sör íze van a sörnek). Egy másik lehetőség, hogy az alkoholt utólag elpárologtatják a kész sörből (ekkor viszont egy csomó más íz is elveszik, amit aztán valahogy vissza kellene csempészni). Utóbbi esetben egy szofisztikáltabb módszer, hogy a sört először egy membránon átszűrik, amely lényegében csak a vizet és az alkoholt engedi át, majd ebből forralják ki az alkoholt és keverik vissza a maradékot.

HORIZONT Brewing – Non Alcoholic Craft IPA

A HORIZONT Brewing azzal a céllal készítette el az alkoholmentes ipáját, hogy az valódi kraft-élményt adjon. Ezért is hangsúlyozzák, hogy a Selfish Games – Non Alcoholic Craft IPA valóban egy kraft sör. Minőségi alapanyagokból, megfelelő technológiával. Azt ígérik, az alkoholt leszámítva épp olyan, mint a többi kraft ipa.

A sör a holland vandeStreek bier főzdéjében készült. Azért rájuk esett a választás, mert ők már kellő tapasztalattal rendelkeznek az alkoholmentes témában. A receptet a HORIZONT készítette, a hollandok a technológiai oldalról szóltak bele. A kraft-élményért a Simcoe, Amarillo, Mosaic és Columbus komlók felelnek, a végeredmény pedig egy 0,5%-os sör 29kcal / 100ml energiatartalommal.

Gyorsteszt

Kitöltve a megjelenés korrekt. Már az első illatoknál érződik a turpisság, bár a komlók szinte teljesen elfedik az édes maláta alapot. Közepesen telt kortyok, mégis az ízében van egyfajta alkoholmentes-üresség a „normál” társakhoz képest. Nem annyira intenzívek az ízek, és mintha hiányozna egy kis harapni való a sörből. Ennek ellenére mindenképpen más, mint a szokásos mentes sörök, sőt, nagyon is pozitív példaként tudnám emlegetni. Valóban ipás, mondhatni kraftos, finom, jól iható. Szívesen iszom máskor is.

HORIZONT Brewing × vandeStreek bier : Selfish Games - Non Alcoholic Craft IPA
HORIZONT Brewing × vandeStreek bier
Selfish Games – Non Alcoholic Craft IPA

A folytatás természetesen a fogadtatástól függ. Én örülnék, ha lenne!

Támogatott tartalom: a sört a HORIZONT Brewing biztosította számunkra.