Chilis sörök

Chilis sörök – Kipróbáltuk, passzol-e a fűszeres csipősség a sörhöz

Elég nagy chili fan vagyok, nyáron tele az erkély velük, viszont chilis sört nem kóstoltam korábban. Egy nemrég kijött chilis sör kapcsán viszont megnéztem, milyen más hasonló sör érhető el a hazai kisüzemi piacon. Az aktuális felhozatalban most egy belga búzasört és egy savanyított sört találtam. Bár mindkét stílus kívül esik az érdeklődési körömből, kíváncsi vagyok, hogyan áll nekik a chili.

A Viharsarok Sörfőzde Kids See Ghosts söre egy 5,0%-os, duplán hidegkomlózott witbier, amely a Szati Chili Bhut Jolokia (~1000000 SHU), azaz szellem chilis, és nagyon citromos szószával készült. A Fehér Nyúl sörfőzde Cabroncita nevű 7,0%-os savanyú söre a Kísérleti Nyúl sorozat tagja. Itt a koncepció az volt, hogy az édes gyümölcsök (ananász, mangó), és a kveik élesztő mellé legyen kontraszként valami savasság és enyhe, fűszeres csípősség. Így került fél órára 100 gramm Trinidad Scorpion chili (~2000000 SHU) a sörbe. (Tavaly sárga skorpió chilit neveltem, nagyon jellegzetes és finom illata van).

Viharsarok Sörfőzde : Kids See Ghosts
Viharsarok Sörfőzde : Kids See Ghosts

Saját konyhai (nem sörfőzős) tapasztalataim alapján mondhatom, nem könnyű bánni az ennyire csípős chilikkel. Ha bátran adagoljuk őket, akkor érződik az izgalmas illatuk és finom ízük, cserébe fél óráig ég a szánk. Viszont ha túl visszafogottak vagyunk, akkor az íz és az illat elvesznek, és csupán egy enyhe csípősség jön. Mindkét sörnél úgy éreztem, közelebb állunk a második esethez, mert magának a paprikának az íze alig éreződött, az alapsör jegyei elnyomták. Mivel a Szati Chili szószát nem ismerem, így nem tudom, abban mennyire érződik a paprika, de a belga búzában inkább csak a citrusosság jött át. A másik esetben pedig a gyümölcsösség, de főképp a savanykásság dominálta le a chilit. Talán lehetett volna bátrabban bánni velük, ugyanakkor az is igaz, hogy mindkét esetben már az első korty végén kellemesen karcolta a kapszaicin a torkomat.

Fehér Nyúl : Cabroncita

Mindenesetre érdekes, izgalmas a chilis sör koncepció, egyszer-egyszer érdemes kipróbálni, és arra még nagyon kíváncsi lennék, egy porternek hogyan állna a chili.

*SHU : Scoville-féle csípősségi egység