Belga Sörmester : Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck

Végigkóstoltuk a belga Van Honsebrouck söreit

Na jó, a cím több, mint túlzás, de a Belga Sörmester jóvoltából kilenc sört valóban megkóstoltunk a Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck hatalmas szortimentjéből. Egy kis főzdetörténelem után el is mondjuk, milyennek találtuk őket.

Hirdetés. A Belga Sörmester webshopján a maxketsor kuponkód felhasználásával 10% kedvezményt kaphatsz a rendelésedre.*

Főzdetörténelem

A történet az 1800-as évek közepén kezdődött, amikor Amandus Vanhonsebrouck megalapította sörfőzdéjét a nyugat-flandriai Werken városában. 1856-os halála után fia, Emile vette át a főzde vezetését, aki 1900-ban elköltözött feleségével annak szülővárosába, Ingelmunster-be, ahol Sint-Jozef néven megalapították saját főzdéjüket. A családi vállalkozást később két fiuk, Paul és Ernest folytatta, akik hatalmas beruházásokat végeztek, és az alsóerjesztésű sörök gyártására koncentráltak.

Paul fia, Luc 1953-ban állt a főzde élére, aki egyrészt Van Honsebrouck-ra változtatta a főzde nevét, és a felső-, spontán-, vegyes-erjesztés felé terelte a gyártást. Az ő nevéhez fűződik például a később Bacchus névre keresztelt oud bruin is. 1986-ban a család megvásárolt egy ingelmunsteri kastélyt, majd pár év múlva a Kasteel Donker quadrupellel elindult a Kasteel (~kastély) termékcsalád.

Luc fia, Xavier 1991-ben csatlakozott a főzdéhez, és mind sales, mind termék oldalról jelentős újításokat vitt végbe. 2016 és 2018 között új főzdét építettek a szomszédos Izegem-ben. Új épülethez pedig új név dukál: ekkortól viseli a főzde a Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck nevet.

Hirdetés. A Belga Sörmester webshopján a maxketsor kuponkód felhasználásával 10% kedvezményt kaphatsz a rendelésedre.*

Gyorsteszt

Kasteel termékcsalád

A Kasteel Xtra egy 4,5%-os hidegkomlózott blond ale. Kenyeres-gabonás malátásság; visszafogott komlózás; friss, ropogós, könnyű sör.

A Kasteel Rubus Framboise a főzde egyik legújabb terméke, az „örök nyári sör”. A termékcsalád hetedik tagja, 7% alkohollal. Tömény málna bomba; közepesen testes, minimálisan fanyar kortyok. A belga gyümölcsös sörök verhetetlenek!

Kasteel Xtra
Kasteel Xtra
Kasteel Rubus Framboise
Kasteel Rubus Framboise
Kasteel Rouge
Kasteel Rouge

A Kasteel Rouge a Kasteel Donker quadrupel meggyel felhúzott változata. Az előzőhöz hasonlóan ismét egy brutálisan gyümölcsös, kiváló sör, amiben egy újabb százaléknyi alkoholt rejtettek el sikeresen.

A Kasteel Cuvée quadrupel (korábban: Cuvée du Château) már egy komolyabb tétel a maga 11%-val. Aszaltgyümis, mazsolás ízek; telt, olajos, alkoholos kortyok; egész estés darab.

Kasteel Cuvée
Kasteel Cuvée
Barista Chocolate Quad
Barista Chocolate Quad

A Barista Chocolate Quad szintén egy 11%-os quadrupel, itt azonban a pörköltes jegyeké főszerep. Keserű-csokoládés, kakaós, kávés, karamelles ízkavalkád; az alkohol viszont most kilógott, mintha külön életet élt volna.

Bacchus termékcsalád

A Bacchus termékcsalád két söréről már korábban beszámoltunk, így most nem ismételnénk magunkat.

Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck : Bacchus Frambozenbier, Bacchus Kriekenbier
Bacchus Frambozenbier, Bacchus Kriekenbier

És még…

A Filou egy 8,5%-os tripel. A pezsgős kinézet mellé pezsgős hatás is jár: fehér boros, fűszeres, zöldalmás ízek érkeznek. A nevéhez méltóan igazi gazfickó: a magasabb alkohol ellenére könnyen csúszik.

Filou
Filou
Brigand
Brigand

A Brigand egy fél százalékkal még feljebb kúszik, de teljesen más ízvilág. Kenyeres-gabonás malátásság; testes kortyok; minimálisan keserű lezárás.

Hirdetés. A Belga Sörmester webshopján a maxketsor kuponkód felhasználásával 10% kedvezményt kaphatsz a rendelésedre.*

Támogatott tartalom: a söröket a Belga Sörmester biztosította számunkra.

* A hirdetésben megjelölt kuponkód a visszavonásig érvényes, annak további részleteiért keressétek fel a webshopot. A kuponkód a Belga Sörmesterrel való együttműködésünk része (söröket kapunk, írunk róluk), amely egyfajta indikátorként szolgál feléjük. A vásárlások után mi semmilyen juttatást nem kapunk.