A HORIZONT Brewing és a BudaPrés Cider közös cider-sör hibridet készített. De mi is az a graf, amiért nem a BJCP útmutatót, sokkal inkább egy Stephen King regényt érdemes fellapozni? Elmeséljük.
Mi az a graf?
A graf elnevezés először Stephen King A Setét Torony című regénysorozatának harmadik részében tűnt fel, és egy erős almasörre utalt.
Csak annyit igyál – súgta –, amennyit az udvariasság megkövetel, Jake, különben úgy kell majd elcipelnünk a városból! Ez graf, erős almasör.
Stephen King: Puszta földek (A Setét Torony 3.) (1991), Bihari György fordítása
Magát az almasört egyébként nem King találta ki, hiszen az almalé és a malátalé együtt erjesztésének ötlete több ezer éves. Az írónak tehát lényegében csak a graf nevet köszönhetjük. Persze, ez is éppen elég volt, hiszen a regények népszerűsége folytán rengetegen próbálták elkészíteni a saját almasörüket. Részletesebb írói specifikáció hiányában viszont egyelőre nincs egyezményes stílusleírás sem. A leggyakoribb megközelítésben a graf (vagy graff) egy cider-sör hibrid, amely úgy készül, hogy a cefréhez almalevet kevernek, majd ezt a keveréket erjesztik le. Az alma arányára sincs konkrét előírás, legtöbbször ez valahol 10-50% között mozog.
Hazai graf-elmélet
Mielőtt rátérnénk az aktuális tételünkre, említsük meg, hogy az Etyeki Sörmanufaktúra 2017-ben már készített egy King-féle cider-sör hibridet (Graf Edeck).
A HORIZONT Brewing és a BudaPrés Cider graf-jának (Sour Series – Apple of My Eye) alapja egy hazy ipa. A cefrézéskor rengeteg, frissen szedett és darált almát pakoltak bele. Ezt persze még megdobták egy adag komlóval (Simcoe, Amarillo, Callista, Riwaka), hogy a végeredmény, az 5.2%-os graf, ne csak savanyú, de komlóhangsúlyos is legyen.
Gyorsteszt. Sem kitöltéskor, de még az első illatoknál sem gondolnánk, hogy nem egy közönséges sörrel van dolgunk. Az első kortyoknál azonban egyből megcsap az alma savanykássága, a korty végén pedig a komló keserűsége kerül elő. Az első pár kortynál egyébként ez a fanyar-keserű kombináció még elég nagy kontrasztot alkot, de aztán szépen egymásra hangolódnak. Az alma mellé egyébként egy kis szőlő is becsúszik, de azt már a komló számlájára írjuk. Könnyed, mégis tartalmas, jól csúszó ital. Ismét egy pompás sörön keresztül ismerkedhettünk meg egy új stílussal!