Gravity Brewing - Prototype: Lichtenhainer

Egy Lichtenhainer a Gravity Brewing legújabb prototípus söre

A Gravity Brewing legújabb kísérleti söre egy lichtenhainer. A ritkán látott történelmi stílus egyből felkeltette az érdeklődésünket, így be is ugrottunk a premierre megkóstolni.


A lichtenhainer stílusról a HORIZONT Brewing söre kapcsán már korábban meséltünk, így előszedjük az akkori összefoglalónkat:

Mi az a Lichtenhainer? Röviden: egy alacsony alkoholtartalmú füstös, savanyú búzasör.

Ha a részletekért felcsapjuk a BJCP útmutatóját, akkor a stílust a történelmi sör kategória alatt találjuk meg. Ez a németországi Lichtenhainból eredeztethető sör ugyanis az 1800-as évek vége felé járt népszerűségének csúcsán. A leírás alapján a lichtenhainer tipikusan füstölt árpamalátából, illetve búzamalátából (30-50%) készül, és tejsavbaktériummal savanyítják. A magas végerjedésfoknak és szénsavasságának köszönhetően komplex mégis frissítő hatású, amit kevés keserűség és közepes savanyúság kísér.

Hivatkozások: BCJP 27A – Historical Beer: Lichtenhainer, Elsősör

A Gravity Brewing leírása alapján két csavart is alkalmaztak a saját lichtenhainerük esetében. Egyrészt a hagyományos bükkfán füstölés helyett, ők körtefán és tölgyfán füstölt gabonát használtak, hogy a lágyabb és gyümölcsösebb ízek keveredjenek a dominánsabb tölgyfa karakterrel. Másrészt enyhén megnövelték az alkoholtartalmat a hagyományos 4% fölé, ezzel több testet és simább szájérzetet kölcsönözve a sörnek.

A Prototype: Lichtenhainer lényegében pontosan hozza azt, amit a főzde leírása ígér. Körtefa-szakértő még nem vagyok, de a grodziskie-re jellemző tölgyfás füstösséget azonnal felismerem a sörben. Ez tipikusan egy megosztó aroma- és ízvilág, de nálam még mindig hatalmas kedvenc. A kortyok teltek, mégis könnyedek, lágyak. A füstös, gabonás-malátás kortyok végét visszafogott savanykásság zárja. Mindezek mellé pedig csupán 4.3%-os, ami végképp egy könnyen csúszó sörré teszi. (Itt három pohárral zárult az este, de ki számolja?). Nyáron (de egyébként bármikor) szívesen viszontlátnám!