Szent András Sörfőzde : Majdnem termékcsalád (alkoholmentes sörök)

Majdnem – A Szent András Sörfőzde alkoholmentes termékcsaládja

A Szent András Sörfőzde egy új, alkoholmentes sörökből álló termékcsaládot vezetett be, amit három Majdnem sörrel indított útjára.


Alig pár hete számoltunk be arról, hogy a HORIZONT Brewing egy alkoholos ipával jelentkezett, a Szent András Sörfőzde pedig most egy egész termékcsaládot hozott létre az alkoholmentes söreinek. Míg előbbi egy kísérlet volt, addig a békésszentandrási Majdnem sörök a főzde állandó szortimentjének részét fogják képezni.

💡 Az alkoholmentes sörök is tartalmazhatnak alkoholt! A Magyar Élelmiszerkönyv 2-702 számú irányelve a legfeljebb 0,5% alkoholtartalommal rendelkező söröket nevezi alkoholmentesnek.

Az alkoholmentes sörök gyártása nagy vállalás egy kisüzemi sörfőzde életében, hiszen más technológiát igényel, mint a többi sör. A főzde egyik kiemelt célja volt, hogy ezeket a söröket ők maguk gyártsák és ellenőrizzék. És ami ennél is fontosabb, hogy a sörök ízvilága megtévesztően hasonlítson az alkoholos testvéreikéhez. Azt szeretnék bizonyítani, hogy lehet zavarba ejtően finom alkoholmentes söröket készíteni kompromisszumok nélkül.

💡 Hogyan készül az alkoholmentes sör? Alkoholmentes sör előállítására több módszer is létezik. Egy lehetséges megoldás, hogy az erjesztést korán megállítják, így eleve nem képződik annyi alkohol (és persze sok más olyan dolog sem, amitől sör íze van a sörnek). Egy másik lehetőség, hogy az alkoholt utólag elpárologtatják a kész sörből (ekkor viszont egy csomó más íz is elveszik, amit aztán valahogy vissza kellene csempészni). Utóbbi esetben egy szofisztikáltabb módszer, hogy a sört először egy membránon átszűrik, amely lényegében csak a vizet és az alkoholt engedi át, majd ebből forralják ki az alkoholt és keverik vissza a maradékot.

Gyorsteszt

A Majdnem Pilsner illatában és ízében csak halványan lehet felfedezni az alkoholmentesekre jellemző üresjáratot, mert amúgy szépen jön a malátás-gabonás lágeresség, majd egy visszafogott keserűség. A kortyoknál is csak egy minimális vizesség emlékeztet rá, hogy alkoholmentes sört fogyasztunk, mert egyébként simán elmegy egy „normális” láger sörnek. Kiváló kivitelezés! Pillanatok alatt lecsúszott a három deci. Úgy érzem, gyakran fogom keresni!

A Majdnem IPA elején intenzíven jönnek a trópusi gyümis komlók, de valahogy gyorsan eltűnnek, és ekkor már könnyű kiszúrni, hogy egy alkoholmentes sörrel van dolgunk. A kortyok sem olyan teltek, jóval vizesebbek, mint a (majdnem) pilsner esetében. Valószínűleg ha nem ittam volna előtte meg a pilsnert nagyobb hype-t kapna tőlem (mert egyébként ajánlós), de így most csak második tud lenni.

Szent András Sörfőzde : Majdnem Pilsner
Szent András Sörfőzde : Majdnem Pilsner
Szent András Sörfőzde : Majdnem IPA
Majdnem IPA
Szent András Sörfőzde : Majdnem Mangós IPA
Majdnem Mangós IPA

A Majdnem Mangós IPA-t nehéz alkoholmentes szempontból tesztelni, mert a sörjelleg sokszor már a mangón elcsúszik. Itt is annyira intenzíven, édesen jön a gyümölcs, hogy elnyomja az alapsört, amiről így nehéz megállapítani, hogy alkoholmentes-e. De hát az! Így a mangós/gyümölcsös sört kedvelő sofőrök, sportolók, éppen nemalkoholizálók nagyon fognak neki örülni.

Támogatott tartalom: a söröket a Szent András Sörfőzde biztosította számunkra.