FIRST Craft Beer × BrewDog Deutschland

FIRST Craft Beer × BrewDog kollab sörök

A FIRST Craft Beer és a berlini BrewDog Deutschland két sört is összerakott közösen. Ezeket kóstoljuk most meg, minimális háttérsztorival felvezetve.


A FIRST Craft Beer tetemes mennyiségű idei kollabjáról egy hónapja már számot adtunk, és már akkor megemlítettük, hogy a BrewDog Deutschland-dal közös sörük hamarosan elérhető lesz. Aztán kettő lett belőle.

BrewDog sztori

A 2007-ben alapított skót BrewDog-t talán senkinek sem kell bemutatni. A Punk IPA amerikai ipájuk egy örök klasszikus. (Talán olyan ez világszerte, mint idehaza a Távoli Galaxis). Azóta a főzde hatalmasra nőtt, 2021-ben a termelésük átlépte az évi 1 millió hektolitert. (Csak viszonyításképpen: a Dreher éves kapacitása 2,4 millió hektoliter körül mozog, míg a kisüzemieknél a legnagyobbakat is olyan 10 ezer hektoliterre tenném). E tekintetben talán joggal nevezik magukat Európa első számú kraft főzdéjének.

Ráadásul az évek folyamán újabb főzdéket is nyitottak világszerte. Az amerikai és az ausztrál kontinensre is betették a lábukat (BrewDog USA, BrewDog Australia), és már Berlinben is van egy üzemük (BrewDog Deutschland). De ne feledkezzünk meg a Skóciában létrehozott, alternatív fermentációs részlegükről sem (OverWorks). A FIRST Craft Beer most a berlini BrewDog Deutschland-dal dolgozott közösen.

Gyorsteszt

A Komondor hazy dupla ipa (szerintem zseniális név!) Berlinben készült Ahtanum, Hüll Melon, Simco, Citra, és Mosaic komlók felhasználásával. Megjelenésében ködös, kicsit sötétebb sör fogad bennünket. Illatában sorra érkeznek a gyümölcsök (citrusok és trópusiak egyaránt), amiből nekem leginkább a sárgadinnye emelkedik ki. Nem lepődnék meg, ha ezért a német Hüll Melon lenne a felelős. A kortyok teltek, kicsit nehezek is már (de hát mégiscsak 7%-ról van szó). Az összhatás pedig inkább édeskés, a keserűség visszafogott. Korrekt sör!

FIRST Craft Beer × BrewDog Deutschland : Komondor
FIRST Craft Beer × BrewDog Deutschland : Komondor
FIRST Craft Beer × BrewDog Deutschland : Berry Beary
FIRST Craft Beer × BrewDog Deutschland : Berry Beary

A Berry Beary berliner weisse már Pesten készült, amit a Budapest Weisse fantáziastílussal is érzékeltetni akartak. Ebbe a joghurttal savanyított, 4.3%-os sörbe málna került. A megjelenés alapján nem is kevés. A lactobaccilusos savanykásság mellett szépen jön a málna. Könnyed kortyok, közepes fanyarság. Remekül kivitelezett, frissítő nyári sör!

Támogatott tartalom: a söröket a FIRST Craft Beer biztosította számunkra.