FIRST Craft Beer kollab sörök

Kollab hegyek, hova legyek? – A FIRST Craft Beer kalandozásai

A FIRST Craft Beer az utóbbi időben jó pár kollaborációról adott hírt. Megnéztük, kikkel dolgoztak együtt az utóbbi fél évben, és az együttműködésekből született sörök közül is megkóstoltunk párat.


Christiania Bryghus🇩🇰

A dán Christiania Bryghus főzde egyik védjegye, hogy minden sörüket kendermaggal fűszerezik (THC-re senki se számítson). Nincs ez másképp a Váci úton lefőzött Cosmic Juice new england ipa esetében sem, amihez Mosaic, Citra, és Strata komlókat használtak még fel. Bár a dobozból kitöltve a ködösségben van egy kis hiányérzet, a kendermag jellegzetes (számomra fűszeres, borsos) aromája jól kivehető, és érdekessé teszi a sört.

FIRST Craft Beer × Christiania Bryghus : Cosmic Juice
FIRST Craft Beer × Christiania Bryghus
Cosmic Juice

Crooked Spider🇳🇱

A 2014-ben útjára indult holland Crooked Spider sörfőzdével a FIRST Craft Beer már lejátszotta az oda-vissza vágót, melynek során először a Berrily Wine készült el Wassenaarban. Az amúgy is komplex ízvilágú angol árpabort a bogyós jegyeket produkáló HBC-630 komlóval, és a cukorkás jegyeket produkáló WLP-002 angol élesztővel tették még izgalmasabbá. Valóban összetett ízeket (karamellás, aszaltgyümis, cseresznyés-meggyes, stb.) kapunk és az este folyamán a sör mindig egy újabb arcát mutatja. Az angol pite ihlette almás-ribizlis-szedres We Pie To Party Budapesten készült. A 8.2%-os gyümölcsös savanyú sör a vaníliának is köszönhetően valóban hoz egyfajta pités (vagy inkább sajttortás) beütést, de azután a fanyarságé a főszerep.

Crooked Spider × FIRST Craft Beer : Berrily Wine
Crooked Spider × FIRST Craft Beer
Berrily Wine
FIRST Craft Beer × Crooked Spider : We Pie To Party
FIRST Craft Beer × Crooked Spider
We Pie To Party

Folkingebrew🇳🇱

A szintén holland Folkingebrew 2017-ben kezdte meg munkásságát. A nevük onnan ered, hogy a Folkingestraaton található sörbolt hátsóudvarán kezdték el a sörfőzést. A FIRST-nél készült közös sörük, a Sabro, Idaho7 és Citra komlós Backyard Street Boy tripla new england ipa neve is épp erre utal. Az intenzív gyümölcsösség (őszibarack, narancs, …) után egy száraz lezárást kapunk, és a 10% alkoholt sem tudjuk elvitatni a sörtől.

FIRST Craft Beer × Folkingebrew : Backyard Street Boy
FIRST Craft Beer × Folkingebrew
Backyard Street Boy

Hop Hooligans🇷🇴

A Hop Hooligans talán az egyik legismertebb név az eddig felsoroltak közül. A 2016-ban elindult, és Romániában sok mindenben úttörőnek számító főzde termékeit például a Beerselection is rendszeresen forgalmazza. A Fruit Flies (Into My Mouth) epres-ribizlis-fehércsokis savanyított sör csütörtökön debütált a pesti taproomban. A könnyed, 5,3%-os sör nálam abszolút hozza az epres fehér csoki érzést, amit a közepes savanykásság sem visz félre.

FIRST Craft Beer FIRST Craft Beer × Hop Hooligans : Fruit Flies (Into My Mouth)
FIRST Craft Beer × Hop Hooligans
Fruit Flies (Into My Mouth)

Továbbiak

A szerb Kabinet Brewery-vel közösen elkészített Marshmallow Arts pillecukros, áfonyás imperial pastry stout-ra már korábban rákóstoltunk.

A hazai Balkezes gerilla főzdével közreműködve született meg a Picadura Mexican Hot Chocolate stílusú sűrű, krémes stout Ancho chilivel, fahéjjal, kakaóval és vaníliával. A Picadura Extra Hot! egy még csípősebb változat, amelybe közel háromszor annyi chilit pakoltak.

A FIRST-ösök háromszor is főztek Csehországban. A Saaz Late és Mimosa komlós Cross Culture Lager pale ale a MadCat-nél, a Summer komlós Sun Saaz Shine pale ale a Cobolis-nál, a Flying Baby micro ipa pedig a Pivovar Vik-nél készült.

A BrewDog Deutschland-dal közös Komondor hazy dupla ipájuk rájuk eső része elvileg már úton van Magyarország felé, és a holland 100 Watt Brewery-nél készült Oater Space oat wine (~zabmaláta dominálta barleywine) is talán hamarosan útnak indítható. A finn naïlo brewing co.-nál készült sörről egyelőre viszont nem sok mindent tudunk.

Úgy gondolom, ez egy megsüvegelendő hosszúságú lista, és bár a fesztiválszezon miatt valószínűleg lassul a tempó, az év második felében is biztosan számíthatunk még hasonló kollaborációkra.

Támogatott tartalom: a söröket a FIRST Craft Beer biztosította számunkra.