HORIZONT Brewing : Sour Series - Sweet Dreams Are Made of Prunes

Szilvás Lichtenhainer-t főzött a HORIZONT Brewing

A HORIZONT Brewing savanyú sörös sorozatának legújabb darabja egy nem túl ismert stílusra, a Lichtenhainer-re épül. Naná, hogy azonnal felkeltette az érdeklődésünket!


A HORIZONT Brewing jó ideje nagy hangsúlyt fektet a savanyú sörökre. A Sour Series (és korábban a Pilot Series) keretein belül készítettek már berliner weisse-t, gose-t, és más savanyított söröket, ahol a lactobacillus mellett olykor még a brettanomyces is előkerült. A sorozat legújabb darabjához viszont egy korábban eddig nem főzött stílust, a Lichtenhainer-t választották.

Mi az a Lichtenhainer? Röviden: egy alacsony alkoholtartalmú füstös, savanyú búzasör.

Ha a részletekért felcsapjuk a BJCP útmutatóját, akkor a stílust a történelmi sör kategória alatt találjuk meg. Ez a németországi Lichtenhainból eredeztethető sör ugyanis az 1800-as évek vége felé járt népszerűségének csúcsán. A leírás alapján a Lichtenhainer tipikusan füstölt árpamalátából, illetve búzamalátából (30-50%) készül, és tejsavbaktériummal savanyítják. A magas végerjedésfoknak és szénsavasságának köszönhetően komplex mégis frissítő hatású, amit kevés keserűség és közepes savanyúság kísér.

Hivatkozások: BCJP 27A – Historical Beer: Lichtenhainer, Elsősör

Bár a stílus idehaza sem túl népszerű, tavaly épp egy Lichtenhainer lett a Házisörfőzők Nemzetközi Versenyének (Magyarország) abszolút győztes söre (LichtenhÁjnÁ). Ezt egyébként azok Panel Brewery-s srácok (Szabó Dávid és Prohászka Dávid) követték el, akik anno egy hasonló történelmi sörrel, egy Grodziskie sörrel debütáltak.

A HORIZONT Brewing Lichtenhainer-e, a Sour Series – Sweet Dreams Are Made of Prunes, az unCertain Brewing Co.-ból is ismert Lackner Rolf receptje és elképzelése alapján készült. Az eredetileg is savanyú, tölgyfán füstölt malátával készült búzasör alapot egy kis szilvával és aszalt szilvával spékelték meg. A főzde szerint ez a modern csavar egyáltalán nem ártott a sörnek, sőt, házon belül is az egyik kedvenc tételük lett. A sör neve egyébként arra utal, hogy egy régóta dédelgetett álom vált ezzel valóra, hiszen Rolf mind ezt a stílust (ez ugyanis az egyik kedvence), mind az aszalt szilvát ki akarta próbálni egyszer.

HORIZONT Brewing : Sour Series - Sweet Dreams Are Made of Prunes
HORIZONT Brewing : Sour Series – Sweet Dreams Are Made of Prunes

Gyorsteszt

A félbarna sörből a tölgyfán füstölt búzamaláta már az első illatra kiemelkedik, teljesen Grodziskie-feelingem van (nálam a füstösség még mindig „biciklibelsős”, és még mindig bejön). Az első korty még szájösszehúzósan savanyú, de gyorsan beáll egy kellemes mértékre. A szilvára az illatban és az ízben is várni kell, de ez egyáltalán nem probléma, mert amíg megérkezik – érdemes melengetni picit az italt – tudunk barátkozni az alapsör jegyeivel. Összességében ez egy igazán frissítő, izgalmasan füstös, nagyon finom sör. Azt hiszem, erre még az év végén is emlékezni fogunk!