BAZ Beer : Tokaj 950

Tokaj 950 – A BAZ Beer egy Old Ale-lel ünnepel

950 éves Tokaj, a Tokaji borvidék és a tokaji aszú névadó települése. Most mégsem borokról lesz szó, hiszen a BAZ Beer egy izgalmas sörrel, egy Old Ale-lel készült az emlékévre, amelyből hamarosan egy hordóérlelt változat is érkezik.


Azt már a 2021-es, kiváló hangulatú főzdetúránk során is megtapasztaltuk, hogy Tokajban nem csak bort tudnak készíteni. Tavaly, a beerporn.hu év végi összeállításába mi is beválogattunk egy felejthetetlen BAZ Beer sört. A beharangozójuk alapján az emlékévre készült Old Ale-jük szintén izgalmasnak ígérkezik.

Mi az az Old Ale? Röviden: egy mérsékelttől a meglehetősen magasig terjedő alkoholtartalmú (5.5-9.0%) érlelt ale. A stílus nagyjából a brit erős ale (british strong ale) és az angol árpabor (english barleywine) között helyezkedik el.

A BJCP útmutatója szerint komplex illat és ízvilág jellemzi (olyannyira, hogy itt nem is tudunk mindenre kitérni): malátás édesség, gyümölcsös észteresség, aszalt gyümölcsös, boros, karamelles, melaszos, stb. jelleg. A hosszas érlelés miatt komlóillat általában nincs jelen, viszont sherrys, portóis, madeirához hasonló oxidatív ízjegyeket hozhat elő. A végső stílusprofil kialakítása inkább múlik a kezelésen mint a sörfőzésen, mivel legfontosabb tényezője az érlelési idő.

Hivatkozások: BCJP 17B – Old Ale, Elsősör

A BAZ Beer Old Ale-je egy sörös-boros kollaboráció eredménye, a Tokaj 950 ugyanis Hudák Péter, a Paulay Borház tulajdonos-borászának receptje és elképzelése alapján készült el. A sör tavaly decemberben került lefőzésre, két hónapig pihent tartályban, és a palackozást követően még egy hónapot vártak az értékesítéssel. Az sörös-boros összefonódás azonban nem ér itt véget, ugyanis a sör egy részét a Balassa Bor szamorodnis fahordójába fejtették át, és jelenleg is abban érlelik. Amint elérik a kívánt hordós hatást, lepalackozzák, majd egy rövidebb-hosszabb pihenő után ezt is piacra dobják. Mondani sem kell, erősen limitált tételről lesz szó.

BAZ Beer : Tokaj 950
BAZ Beer : Tokaj 950

Gyorsteszt. Legszívesebben ezt az üveget eltettem volna még pár hónapra a spájzba, de valamit csak illene mondanom róla (és persze amúgy is kíváncsi voltam rá), így megbontottam. A sör szép borostyán-mélyvörös színnel érkezik a pohárba, és a hab is tarja magát. Nincs még tapasztalatom a stílussal kapcsolatban, de első nekifutásra ezt az Old Ale-t még fiatalnak mondanám. A beígért malátás édesség és az aszalt gyümölcs valóban érkezik – és mintha egy kis füstös hatás is jelen lenne -, de valószínűleg tényleg érdemes lett volna még egy kis időt hagyni, hogy az ízek összeérjenek. A sör egyébként testes, a 8% alkohol szépen elbújik benne. Kíváncsian várom, mit hoz ki belőle a hordós érlelés!

Hlavacs József, a BAZ Beer vezetője azt is elmondta, hogy szeretnének tovább kísérletezi a hordós érleléssel. Az első időszakban biztosan csak tokaji kötődésű hordóval terveznek dolgozni, de mondjuk egy kollab esetén elkalandozhatnak akár másfelé is.