HORIZONT Brewing × BudaPrés Cider : Sour Series - Apple of My Eye (Graf, Graff)

HORIZONT Brewing × BudaPrés Cider – Egy kis graf-elmélet

A HORIZONT Brewing és a BudaPrés Cider közös cider-sör hibridet készített. De mi is az a graf, amiért nem a BJCP útmutatót, sokkal inkább egy Stephen King regényt érdemes fellapozni? Elmeséljük.


Mi az a graf?

A graf elnevezés először Stephen King A Setét Torony című regénysorozatának harmadik részében tűnt fel, és egy erős almasörre utalt.

Csak annyit igyál – súgta –, amennyit az udvariasság megkövetel, Jake, különben úgy kell majd elcipelnünk a városból! Ez graf, erős almasör.

Stephen King: Puszta földek (A Setét Torony 3.) (1991), Bihari György fordítása

Magát az almasört egyébként nem King találta ki, hiszen az almalé és a malátalé együtt erjesztésének ötlete több ezer éves. Az írónak tehát lényegében csak a graf nevet köszönhetjük. Persze, ez is éppen elég volt, hiszen a regények népszerűsége folytán rengetegen próbálták elkészíteni a saját almasörüket. Részletesebb írói specifikáció hiányában viszont egyelőre nincs egyezményes stílusleírás sem. A leggyakoribb megközelítésben a graf (vagy graff) egy cider-sör hibrid, amely úgy készül, hogy a cefréhez almalevet kevernek, majd ezt a keveréket erjesztik le. Az alma arányára sincs konkrét előírás, legtöbbször ez valahol 10-50% között mozog.

Hazai graf-elmélet

Mielőtt rátérnénk az aktuális tételünkre, említsük meg, hogy az Etyeki Sörmanufaktúra 2017-ben már készített egy King-féle cider-sör hibridet (Graf Edeck).

A HORIZONT Brewing és a BudaPrés Cider graf-jának (Sour Series – Apple of My Eye) alapja egy hazy ipa. A cefrézéskor rengeteg, frissen szedett és darált almát pakoltak bele. Ezt persze még megdobták egy adag komlóval (Simcoe, Amarillo, Callista, Riwaka), hogy a végeredmény, az 5.2%-os graf, ne csak savanyú, de komlóhangsúlyos is legyen.

HORIZONT Brewing × BudaPrés Cider : Sour Series - Apple of My Eye (Graf, Graff)
Sour Series – Apple of My Eye

Gyorsteszt. Sem kitöltéskor, de még az első illatoknál sem gondolnánk, hogy nem egy közönséges sörrel van dolgunk. Az első kortyoknál azonban egyből megcsap az alma savanykássága, a korty végén pedig a komló keserűsége kerül elő. Az első pár kortynál egyébként ez a fanyar-keserű kombináció még elég nagy kontrasztot alkot, de aztán szépen egymásra hangolódnak. Az alma mellé egyébként egy kis szőlő is becsúszik, de azt már a komló számlájára írjuk. Könnyed, mégis tartalmas, jól csúszó ital. Ismét egy pompás sörön keresztül ismerkedhettünk meg egy új stílussal!