Unity Brewing

Megnyílt a Unity Brewing!

Február 1-jén, a Városliget és az Oktogon között, a Király utca 101. szám alatt hivatalosan is megnyitotta kapuit Budapest legújabb sörfőzdéje (Unity Brewing) és taproomja (Unity Beer Bar). Röviden el is meséljük a főzde háttérsztoriját.


A csapat

A Unity Brewing mögött Mátyus Tamás és három üzlettársa áll. Tamás neve sokaknak ismerős lehet a Szent András Sörfőzde (főleg a TesztAndrás) címkéjiről, a Hopline sörfőzőellátóból, de különböző házisörfőző csoportokból is. Tamás egyébként korábban Angliában élt, így nem sokon (lényegében egy Brexit-en) múlt, hogy a sörfőzdés álmát odakint valósítsa meg. Így viszont a magyar bürokráciával kellett megbirkóznia a főzdéért. Nem volt egyszerű menet, és végül csak decemberben indulhatott el a sörfőzés, így a tervezett szeptemberi taproom nyitás idén februárra csúszott át.

Unity Brewing
A Unity Brewing csapata…
Unity Brewing - Az első sörök csapolása
…és persze, minden sikeres férfi mögött áll egy nő!

Közösségi főzde

A Unity Brewing koncepciója egészen egyedi, idehaza biztosan. Öt gerilla formáció élt azzal a lehetőséggel, hogy 1-1 erjesztőtartállyal (pontosabban annak hosszútávú bérlésével) beszálljanak a főzdébe. A gerilláknak így egy időre „saját főzdéjük” lett, abban az értelemben, hogy egy tartály mindig rendelkezésükre áll majd.

Az INCZELLAR és a ZealBrewing már jó pár sört a hátuk mögött tudhatnak, a három másik formáció viszont itt főzte/főzi le az első kisüzemi sörét. A győri CraftLand és a szegedi Pseudonym Brewery első sörei (ahogyan az INCZELLAR első Unity-nál főzött söre is) pár hete már itt-ott be is mutatkoztak. Az ötödik csapat (kilétüket egyelőre fedje homály) nyáron vág majd bele az itteni sörfőzésbe.

Unity Brewing - Életkép
Életkép a nyitónapról.
Unity Brewing - A főzőház
A KEG-eken túl pedig a főzőház található.

A Unity más szempontból is közösségi főzdének nevezhető. Ugyanis nagyjából 90-en, alapítói csomag vásárlásával támogatták a főzde elindulását (köztük mi is). A támogatók 1-1 egyedi, sorszámozott poharat kapnak, (ha jól emlékszem) a nevük is kint lesz a falon, és persze heteken keresztül iszogathatják az előre kifizetett söreiket.

Unity Brewing - Csaplista
Az induló csaplista…
Unity Brewing - Az első sör
… és az első eladott csapolt sör.

A főzde és a taproom

A főzde egy 600 literes főzőházból és 11 erjesztőtartályból (10 db 600 literes és 1 db 1100 literes) áll. A taproom, a Unity Beer Bar, amely nem is igazán különül el a főzdétől, 80-100 vendég befogadására alkalmas. A belső tér hangulatos, letisztult (igaz, sok minden nincs is még végső formájában a helyén).

A 9 csapról a helyben készült sörök folynak. Unity részről egyébként állandó szortimentre nem érdemes készülni, a tervek szerint mindig újabb és újabb ötleteket valósítanak meg. Idővel majd ételek is felkerülnek a kínálatba, addig pedig például a szomszédból lehet pizzát hozni.