Fehér Nyúl : Free Flow (alkoholmentes west coast ipa)

Alkoholmentes sörrel jelentkezett a Fehér Nyúl

Újabb magyar kisüzemi sörfőzde készített alkoholmentes sört. Meg is kóstoltuk, mit főzött ki most a Fehér Nyúl.


Tagadhatatlanul növekszik a kereslet az alkoholmentes sörök iránt. Ahogy arról beszámoltunk, a HORIZONT Brewing tavaly egy alkoholmentes kraft ipával kísérletezett, amelyből azóta már egy második batch is elkészült. A Szent András Sörfőzde pedig egy egész alkoholmentes termékcsaládot tart az állandó kínálatában.

💡 Az alkoholmentes sörök is tartalmazhatnak alkoholt! A Magyar Élelmiszerkönyv 2-702 számú irányelve a legfeljebb 0,5% alkoholtartalommal rendelkező söröket nevezi alkoholmentesnek.

A új tételével a Fehér Nyúl is beszáll a szűk hazai alkoholmentes közegbe. Mondhatni, visszatér, hiszen pár éve volt már egy próbálkozásuk. A Sober IPA – az Untappd értékelések alapján – akkor nem igazán találta meg a közönségét. A Free Flow egy 0.4%-os west coast ipa. Az alacsony alkoholszázalékát egyrészt az alacsony szárazanyagtartalmának (6.8-as induló Balling), valamint a speciális élesztőnek köszönheti. A LalBrew LoNa élesztő épp az alacsony alkoholtartalmú sörökhöz lett kifejlesztve, merthogy a bonyolultabb cukrokat (pl. maltóz) nem bontja le. Magas dextrin tartalmú és sötétebb malátákat választottak, hogy a kevesebb mennyiség ellenére is szép színe legyen a sörnek. Az aromákért pedig a Simcoe, Citra és Mosaic komlók felelnek.

💡 Hogyan készül az alkoholmentes sör? Alkoholmentes sör előállítására több módszer is létezik. Egy lehetséges megoldás, hogy az erjesztést korán megállítják, így eleve nem képződik annyi alkohol (és persze sok más olyan dolog sem, amitől sör íze van a sörnek). Egy másik lehetőség, hogy az alkoholt utólag elpárologtatják a kész sörből (ekkor viszont egy csomó más íz is elveszik, amit aztán valahogy vissza kellene csempészni). Utóbbi esetben egy szofisztikáltabb módszer, hogy a sört először egy membránon átszűrik, amely lényegében csak a vizet és az alkoholt engedi át, majd ebből forralják ki az alkoholt és keverik vissza a maradékot.

Gyorsteszt

A Free Flow kinézetre hozza a west coast ipa élményt. Az illatában már érződik a turpisság: jönnek ugyan a citrusok, de a háttérben felsejlik az alkoholmentes malátás édesség. Az alacsony balling ellenére a sör nem érződik túl vékonynak. Itt is inkább a malátás alap dominál, kicsi citrusossággal a végén. Valószínűleg senkit nem fog átverni ez a sör, ugyanakkor egy sörösebb, kraftosabb élményt ad, mint a nagyüzemi alkoholmentes társak. És az új alternatíva megjelenésnek nagyon is örülünk!

Fehér Nyúl : Free Flow (alkoholmentes west coast ipa)
Fehér Nyúl : Free Flow