Szent András Sörfőzde - Best of Esthajnal

„Best of Esthajnal” sörválogatásként érkezik a palackba zárt karácsony

A Szent András Sörfőzde idén nem egy új, hanem négy korábbi karácsonyi sörével készült az ünnepekre. A Best of Esthajnal pakkban ráadásul ott van az én nagy kedvencem is!


Tavaly jubilált a Szent András Sörfőzde karácsonyi sörös sorozata, az Esthajnal. A tíz év alatt (1) áfonyás láger, (2) lucfenyős hibrid, (3) füstölt barna búzabak, (4) mentás-csokis stout, (5) earl grey porter, (6) füstölt szilvás imperial stout, (7) őszibarackos fekete ipa, (8) feketeribizlis balti portes, (9) meggyes-mákos balti porter, és végül (10) mézeskalácsos belga ale formájában érkezett a palackba zárt karácsony. Idén azonban nem új taggal bővült a sorozat, hanem négy korábbi szereplő tért vissza a Best of Esthajnal pakkban. Kettőt a közönség szavazott be, kettőt pedig házon belül választottak ki.

Szent András Sörfőzde : Esthajnal '22
Esthajnal sorozat (2019-2022)

A gyorstesztek a száraz november miatti visszafogott sörfogyasztás, illetve megfázás miatt most elmaradnak. (És akkor már valóban félreteszem karácsonyra ezeket söröket...).

Esthajnal ’14 / Esthajnal ’14 – Batch #2

A 2014-es Esthajnal szlogenje akár a ‘palackba zárt karácsonyfa’ is lehetett volna, hiszen fenyőrügyeket főztek a sörbe. A lucfenyő és a boróka idén is ott szerepel az összetevők között, de a recept kilenc év távlatában valamennyire biztosan változott. Egyrészt a korábbi 7%-ból idén 6% lett, másrészt a Styrian Mittelfrüh és Citra komlók helyett Chinook és Centennial kerültek a sörbe.

Esthajnal ’18 / Esthajnal ’18 – Batch #2

Ha jól emlékszem, én 2018-ban ismerkedtem össze a sorozattal. Bár azt az aszalt szilvás imperial stoutot nem igazán tudom feleleveníteni, sokak kedvence volt. A történelemkönyvek szerint akkor egy 10,5%-os sörrel volt dolgunk, idén ebből is vesztettünk egy százalékot (9,5%). A komlóknál ezúttal is volt egy kis újragondolás: Amarillo helyett Cascade, Simcoe, és Magnum került felhasználásra.

Esthajnal ’19 / Esthajnal ’19 – Batch #2

Bár én nem vettem részt a szavazáson, ha megtettem volna, biztosan a 2019-es évjáratra adom le a voksom. Nekem ez az egyértelmű kedvenc a sorozatból. (Mármint ugye a második feléből, amihez volt szerencsém). És bizony, erről a sörről szólt a blogindító posztom is az Instagramon. Tökéletes fekete ipa élményt hozott! Az éjfekete sörben a pörkölt jegyeknek nyoma sem volt, hanem a komlók domináltak, amihez a őszibarack kiváló kiegészítés volt. Nagyon kíváncsi vagyok az idei darabra! A komlócsere miatt nem is (Galaxy és Simcoe helyett most Chinook és Centennial került a sörbe), de az őszibarackvelő sűrítményre cserélése miatt azért vannak félelmeim. Karácsonykor kiderül az igazság.

Szent András Sörfőzde : Esthajnal '19
Esthajnal ’19 (2019)

Esthajnal ’22 / Esthajnal ’22 – Batch #2

A tavalyi mézeskalácsos belga ale is duplázott. Valószínűleg ez a darab áll majd legközelebb az eredeti verzióhoz, és erre lesz leginkább igaz a ‘Batch #2’ megnevezés (a többire talán inkább egy ‘második verzió’ illene). A címkén csupán a sörfőző neve változott, így a recept talán csak finomhangolva lett a tavalyi tapasztalatok alapján.

Én egyelőre csak négyes csomagban találkoztam a sörökkel. Nem tudom, hogy darabonként is vehető-e.