Kecskeméti Sörmanufaktúra × Etyeki Sörmanufaktúra : TDH Raw IPA

Kollab sörrel búcsúzik a Kecskeméti Sörmanufaktúra?

A Kecskeméti Sörmanufaktúra eladásra kínálja a főzdéjét, így lehetséges, hogy az Etyeki Sörmanufaktúrával közösen készített raw ipa lesz ennek a formációnak az utolsó söre.


Egy korszak lezárul

Alig több, mint fél éve kaptunk egy csomagot a Kecskeméti Sörmanufaktúrától, és nagyon meg voltunk elégedve a söreikkel. Ezzel nem voltunk egyedül, a kecskemétiek például a Sördoktornál is a tavalyi év felfedezettjei lettek. A 2015-ben indult, majd 2021-ben kívül-belül megújított főzde tavaly számos nemzetközi díjat is bezsebelt. A TEPACHE sörüket például aranyéremmel jutalmazták a European Beer Challenge-n, az IMPERIAL MILK STOUT-juk pedig a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének versenyének egyik gyémántdiplomáját szerezte meg. Év végén a Szomjas Farkassal közös chai latte imperial stoutjuk nyűgözött le bennünket.

Épp ezért nagyon szomorúan olvastuk a hírt, miszerint a Kecskeméti Sörmanufaktúra ebben a formájában nem folytatja tovább a működését, és mind a főzdének, mind a kecskeméti sörházuknak új tulajdonost keres.

Úgy érezzük, hogy a jövőben nagyobb kihívásokkal kell szembenéznünk ahhoz, hogy a céget tovább vihessük és ezeket a kihívásokat mi már nem tudjuk megugrani. (…) Az eladás lehetővé teszi, hogy a Kecskeméti Sörmanufaktúra továbbra is folytassa a sikeres üzletmenetét, és az új tulajdonosok további lendületet adhatnak a vállalkozásnak.

Mi nagyon bízunk benne, hogy ennek a történetnek még lesz folytatása!

Az utolsó italok?

A kecskemétiek valószínűleg egy maradékmentő akcióba fogtak. Először kiürítették a hűtőt, és teleszórták komlóval az Etyeki Sörmanufaktúrával közösen készített raw ipát, amit még triplán meg is hidegkomlóztak (TDH Raw IPA). A malátákból pedig végül egy alkoholmentes malátaitalt készítettek (Malt Drink /W Lemon).

Mi az a Raw IPA? Az elnevezés a főzési eljárásra utal. A raw ale-k esetében ugyanis a komlóforralást (a sörlé cefrézés utáni, komlókkal együtt történő forralását) lényegében kihagyják a procedúrából. Ezáltal például a sör világosabb, krémesebb, testesebb, ködösebb lesz, ami például ipák esetében kifejezetten előnyös lehet.

A házi sörfőzők körében eddig is népszerű volt a módszer, hiszen ezzel bő egy órát lehet spórolni. Az energiaárakat elnézve pedig a kisüzemekben ez is felér egyfajta rezsicsökkentéssel.

Hivatkozások: hopline.hu

Gyorsteszt

A TDH Raw IPA tényleg egy igazi komlóbomba lett. Az intenzív citrusok lassan átfordulnak trópusi aromákba; bármilyen gyümölcsöt bele tudnék magyarázni. Telt kortyok, az elején kis édességgel, ami határozott keserűségbe csap át, egy minimális hopburnnel. Bejövős!

Kecskeméti Sörmanufaktúra × Etyeki Sörmanufaktúra : TDH Raw IPA
Kecskeméti Sörmanufaktúra × Etyeki Sörmanufaktúra : TDH Raw IPA