Reketye Brewing Co. × HopTails Brewery : Raw Dopamine

A Reketye és a HopTails közös raw ipával jelentkezett

Megérkezett a Reketye Brewing Co. és a HopTails Brewery első kollab söre, egy raw ipa. Mi pedig a gerilla főzdének és stílusnak is utána jártunk.


A HopTails Brewery gerilla főzdét hárman alkotják, Géza (sörfőző, sales), Zoltán (IT, sales), és István (marketing, dizájn), akik már gimis koruk óta ismerik egymást. A főzde története a már klasszikusnak mondható ‘garázsból a sörfőzdébe’ utat követi. Ez valahogy úgy kezdődött, hogy Géza egy borászmérnök (és házi sörfőző) barátjától elsajátította a sörfőzés alapjait, amellyel – ahogyan ő fogalmaz – megtalálta élete hobbiját. A folyamatos fejlesztéssel és fejlődéssel a sörök minősége is egyre jobb lett. Olyannyira, hogy Géza mindkét One Beer Pub-os extrém sörös versenyre benevezett, a másodikon az epres cukorkás búzasörével pedig a legjobb 10-be is bekerült. Itt jutottak el arra a pontra – és Zoli ekkor szállt be a buliba -, hogy érdemes lenne komolyabb szintre emelni a dolgot.

2022 tavaszán vittek a Reketye Brewing Co.-hoz egy kóstoló mintát, és nyáron már meg is érkezett a Checkpoint ribizlis-cseresznyés-tonkababos sour ale. A visszajelzések pozitívak voltak, és gyorsan el is fogyott a készlet, így a folytatás nem volt kérdéses. A Somlói és a CocoCube imperial pastry porter párossal készültek az ünnepekre, de már ősz végére úgy elkapkodták őket, hogy egy újabb adagot kellett főzni belőlük.

Raw Dopamine, Raw IPA

A legújabb sörük, a Raw Dopamine, már nem egy „szimpla” gerilla sör, hanem a Reketye Brewing Co.-val kollaborálva készült el.

Mi az a Raw IPA? Az elnevezés a főzési eljárásra utal. A raw ale-k esetében ugyanis a komlóforralást (a sörlé cefrézés utáni, komlókkal együtt történő forralását) lényegében kihagyják a procedúrából. Ezáltal például a sör világosabb, krémesebb, testesebb, ködösebb lesz, ami például ipák esetében kifejezetten előnyös lehet.

A házi sörfőzők körében eddig is népszerű volt a módszer, hiszen ezzel bő egy órát lehet spórolni. Az energiaárakat elnézve pedig a kisüzemekben ez is felér egyfajta rezsicsökkentéssel.

Hivatkozások: hopline.hu

Reketye Brewing Co. × HopTails Brewery : Raw Dopamine
Reketye Brewing Co. × HopTails Brewery : Raw Dopamine

Szerintem a Raw Dopamine szépen hozza a várt stílus jegyeket. Kitöltve ködös, mégis rendkívül világos sört kapunk. Azonnal érkezik egy intenzív citrusos-füves komlóáradat (German Amarillo, Pacific Sunrise, Olicana). A sör krémes; testes, de mégis könnyednek érződik; a végén pedig érkezik egy kicsi hopburn és egy pici csiklandós savanykásság. Engem meggyőzött!

A tarsolyban még állítólag rengeteg jobbnál jobb recept van, a főzde ötödik söre pedig már elvileg úton is van!