FIRST Craft Beer, Single Hop Series, Citra Triple IPA

Egy-komlós sorozatot indított a FIRST Craft Beer

Single Hop, azaz egy-komlós. Ez alapvetően annyit jelent, hogy a sör egyféle komló felhasználásával készült. A FIRST Craft Beer legújabb sorozata, a Single Hop Series épp ilyen sörökből fog állni. A legelső darabnál persze már rögtön csavartak egyet a dolgon.


A single hop sörök remek lehetőséget nyújtanak a különböző komlófajták felfedezésére, megismerésére. Ha single hop sorozat, akkor nekem mindig a RothBeer jut először eszembe. A Bakancslista jelenleg 29 taggal rendelkezik. Ugyanaz az ipa recept, de az egyetlen felhasznált komló mindig más és más. (Az utolsó darab kicsit paradoxra sikeredett, mert egy-komlós sört csináltak Saaz komlóval… (Értitek…)). A Reketye Brewing Co.-nak is volt már single hop sorozata (Special Hop Happiness), a SIMA brewing is előszeretettel főz egy-komlós söröket, és persze olykor-olykor a legtöbb főzdénél előkerülnek ilyen sörök.

Na, de térjünk vissza a FIRST Craft Beer-hez, akik egy új, egy-komlós sorozattal jelentkeztek. „Nem lehet, hogy néha a kevesebb több?” Ezen morfondíroztak a sok-sok kollab és izgalmas kombó közepette. Így született meg a Single Hop Series ötlete, amelynek első darabja, a Citra Triple IPA már meg is érkezett. Persze, van egy kis csavar a dologban, ugyanis ehhez a sörhöz a névadó Citra komló három variánsát használták fel. A Citra T90 révén pelletként, a Citra Spektrum és a Citra Incognito révén pedig folyékony formában is került komló a sörbe. Három, de mégis egy.

FIRST Craft Beer, Single Hop Series, Citra Triple IPA
FIRST Craft Beer – Citra Triple IPA (Single Hop Series)

A Citra Triple IPA kitöltve egy tömény sör benyomását kelti: sűrű, ködös. Intenzív trópusi aromák érkeznek; grapefruit, ananász, barack emelkedik ki nálam. A korty nagyon selymes; egy minimális hopburn zavar be a képbe, de csak egy pillanatra. A testes kortyokban érezni egy pici malátás édességet (pláne a 9% alkoholt!), de végül a balansz a komlósság fele billen, markáns keserű lezárással. Összességében egy igazán jól iható komlóbombát kapunk.

Kíváncsian várom a sorozat következő tagjait!