Etyeki Sörmanufaktúra × KROIS Brewery - Pear of the God

Élesztővel savanyították az Etyeki Sörmanufaktúra és a KROIS Brewery közös sörét

Közös sört főzött az Etyeki Sörmanufaktúra és a fertőrákosi KROIS Brewery, amelynek egyik különlegessége, hogy a savanyításhoz egy speciális élesztőt (Philly Sour) használtak. Röviden el is meséljük, miről van szó!


Többféleképpen is lehet savanyított sört készíteni. A spontán erjesztés során például a sörlevet egy nyílt kádban tárolják, amit a levegőben található baktériumok, mint vad élesztők kezdenek el erjeszteni, és egyfajta savanykás ízt kölcsönöznek a sörnek. A belgák ebben továbbra is kiemelkedőek (lásd: lambik (gueuze, kriek, stb.)). A kettle sour (~tartályos savanyítás), ami talán manapság a legelterjedtebb technológia, annyit takar, hogy a lehűtött cefréhez például Lactobacillust adagolnak, ami elkezdi azt besavanyítani. Ezt a folyamatot a tervezett savanykásság (azaz pH) elérése után (1-2 nap) forralással leállítják, majd folytatják a főzési procedúrát (komlóforralás) és végül a szokásos módon élesztővel leerjesztik a sörlevet.

A Philly Sour élesztő egy újabb alternatívát nyújt a savanyított sörök készítéséhez. A Lachancea családhoz tartozó, viszonylag új (~2020) élesztő különlegessége az, hogy az alkohol mellett nagy mennyiségű tejsavat is termel, így a savanyítás nem igényel külön procedúrát. (Persze azért ennyire nem egyszerű a helyzet – ugyanis ahogy azt Kende (Etyeki Sörmanufaktúra) is megjegyezte, a pH beállásáig sokkal lassabban megy végbe az erjedés -, de a lényeg tömören ez).

Akit részletesebben is érdekel a téma, annak ajánlom a hopline kapcsolódó cikkét.

Gyorsteszt – Pear of the God

Az Etyeki Sörmanufaktúra és a KROIS Brewery közös söre is a Philly Sour élesztővel készült. A Pear of the God rengeteg körtét kapott, majd szegfűszeggel és fahéjjal is meg lett fűszerezve. A címke gyönyörű! A menő grafika a csillogós megjelenítéssel együtt szuper lett. Amit kitöltünk, az is jól néz ki: félbarnás sör, pezsgős habbal. Illatában nagyon jön a szegfűszeg (rögtön el is kapott egy forralt boros feeling), majd a fahéj, és végül a körte is megérkezik, ezek mellett a savanykásság visszafogott. Az ízek teljes harmóniában vannak: mindent ki lehet venni belőle, de semmi sem lóg ki és dominálja le a másikat. A kortyok selymesek, lágyak (megjegyzem, egy könnyed 4.8%-os sörrel van dolgunk), és a fanyarság is remekül passzol a körte édessége mellé. Szerintem ez egy nagyon jól összepakolt sör lett!

Etyeki Sörmanufaktúra × KROIS Brewery - Pear of the God
Etyeki Sörmanufaktúra × KROIS Brewery – Pear of the God

Támogatott tartalom: a sört az Etyek Sörmanufaktúra biztosította számunkra.