Szent András Sörfőzde : Nyúlon Innen '24 és Nyúlon Túl '24

Nyúlon Innen, Nyúlon Túl ’24 – A Szent András Sörfőzde húsvéti sörei

Megkóstoltuk a Szent András Sörfőzde húsvéti sörsorozatának idei párosát. A Nyúlon Innen, Nyúlon Túl ’24 málnával és rózsaborssal fűszerezett variánsa az utóbbi évek kedvence lett nálunk.


Szokás szerint, kezdjünk egy kis történeti áttekintéssel! A Nyúlon Innen, Nyúlon Túl húsvéti sörsorozat 2017-ben indult. A koncepció az, hogy mindig két sör érkezik: egy alap verzió illetve egy fűszeres változat. (Ez alól az első év kivétel, ahol mindkét sör kapott valami csavart). A fűszert pedig szó szerint kell érteni, ugyanis a Fűszerész szolgáltatja a belevalót, ami volt már selim bors, babérlevél, jázminvirág, tonkabab, boróka, rozmaring, és egyszer még chipotle szósz is került a sörbe.

A kezdeti hagyományokkal szakítva, 2021-től kezdve már nem vörös sörök, hanem hazy ipák érkeztek. Ezeket először sárgabarack-bazsalikom párosítással, majd körte-kakukkfű kombóval dobták fel. Tavaly ismét beújítottak az alapsörrel, ugyanis egy micro ipát készítettek, amit végül rózsaszirommal spékeltek meg. Idén pedig már egy raw ipa adja az alapot, amihez málnát és rózsaborsot társítottak.

Mi az a Raw IPA? Az elnevezés a főzési eljárásra utal. A raw ale-k esetében ugyanis a komlóforralást (a sörlé cefrézés utáni, komlókkal együtt történő forralását) lényegében kihagyják a procedúrából. Ezáltal például a sör világosabb, krémesebb, testesebb, ködösebb lesz, ami például ipák esetében kifejezetten előnyös lehet.

Gyorsteszt

A Nyúlon Innen ’24 egy tök jó sör! A Strata, Galaxy és Citra komlófogatnak köszönhetően intenzíven jönnek a citrusos és gyümölcsös aromák. Juicy, és a 5,6%-al együtt könnyed, frissítő. Bármikor szívesen innám!

Szent András Sörfőzde : Nyúlon Innen '24
Nyúlon Innen ’24
Szent András Sörfőzde : Nyúlon Túl '24
Nyúlon Túl ’24

A Nyúlon Túl ’24 esetében a csavar is remekül működött. Micsoda kinézet! A rózsabors fűszeressége (nekem rozmaringos hatást kelt) és a málna édessége-fanyarsága szépen libikókázik egymással. Talán a rózsabors picit kilóg a végére, de ennyi még belefér az én harmónia definíciómba. Azt hiszem, sokat hozzáad a végeredményhez, hogy nem sűrítménnyel dolgoztak Békésszentandráson, hanem valódi málnavelővel: a gyümölcsnek egyáltalán nincs gejl vagy mű hatása. Biztosan megosztó lesz, de nálunk talán ez az eddigi legizgalmasabb és legjobban kivitelezett Nyúlon Túl tétel!