Oktoberfestbier 2022

Ilyen itthonról a 2022-es Oktoberfest

A müncheni Oktoberfest (a Wiesn) a világ egyik legnagyobb sörfesztiválja, amelyre évente több millióan látogatnak el. De mi jut el ebből kis hazánkba?


Az Oktoberfestbier hatos pakk

Az Oktoberfest hallatán két sörtípus juthat eszünkbe. Egyrészt ott a borostyán színű märzen, ami anno lényegében a fesztivál apropóját adta1. Másrészt ott a világosabb, egy kicsivel könnyebb festbier, amit először a Paulaner vezetett be, hogy a vendégek kevésbé telítődjenek el (és így még többet tudjanak inni).

Hat müncheni sörfőzde hívhatja hivatalosan „Oktoberfestbier„-nek a fesztiválon felszolgált söreit, és a többségük mindkét stílust készíti. Ezek általában üveges kiszerelésben is elérhetőek, így azok is megkóstolhatják őket, akik nem utaznak el Münchenbe. A hatos pakkból ötöt nekünk is sikerült beimportálnunk.

Ezek között idén is a Hacker-Pschorr söre volt az egyetlen märzen. Tavaly a már-már túlzó édessége ellenére is nagyon tetszett, és bár nem hiszem, hogy csavartak volna a recepten, az Oktoberfest Märzen (2022) idén nekem mégis kicsit gyengének tűnt. Ennek ellenére, az egyedisége miatt ez volt talán a legérdekesebb darab.

Hacker-Pschorr : Oktoberfest Märzen (2022)
Hacker-Pschorr : Oktoberfest Märzen (2022)
Paulaner Brauerei : Paulaner Oktoberfest Bier (2022)
Paulaner Oktoberfest Bier (2022)

Tavaly a Paulaner Brauerei festbierjét találtuk a legkarakteresebbnek, idén azonban a Paulaner Oktoberfest Bier (2022) is visszafogottnak tűnt. Mindenesetre, Maß-kompatibilis.

A Spaten és a Löwenbräu sörei (Spaten Oktoberfestbier (2022) illetve Löwenbräu Oktoberfestbier (2022)) nagyon hasonlóak voltak. Szépen, intenzíven jönnek a kenyeres-gabonás-kekszes malátás jegyek. A korty olyan, mintha összeállt volna egy gombócba; tömény, enyhén édes kísérettel érkeznek az előbb sorolt jegyek. Nekem bejöttek, viszont literes korsóval nem merném bevállalni!

Spaten Oktoberfestbier (2022)
Spaten Oktoberfestbier (2022)
Löwenbräu Oktoberfestbier (2022)
Löwenbräu Oktoberfestbier (2022)
Hofbräu Oktoberfestbier (2022)
Hofbräu Oktoberfestbier (2022)

A Hofbräuhaus söre, a Hofbräu Oktoberfestbier (2022) majdnem csatlakozott az előző pároshoz, azonban a korty végén nekem volt egy kis tapadós kekszesség, fémesség, ami sokat elvett az élményből.

Az Augustiner-Bräu idei sörét most nem sikerült beimportálnunk, de annyira nem is voltunk rápörögve az Oktoberfest Bier (2022)-re, hogy valahol idehaza beszerezzük. De majd még lehet, hogy pótoljuk.

Oktoberfest Magyarországon

Azon túl, hogy a hatos pakk egyre több helyen szerezhető be idehaza, itt-ott az Oktoberfest hangulatát is igyekeznek megteremteni. Sokadik alkalommal került megrendezésre a Deákon (Fröccsterasz) és a Margitszigeten (Paulaner Sörkert & Mozi) az Oktoberfest Budapest. Idén mindhárom nap az első 600 vendég ajándék kalapot kapott, illetve az első 1500 sör üvegkorsóba került, amit grátisz megtarthattak a szerencsések. Papíron a Paulaner és a Hacker-Pschorr festbierjeit illetve a Paulaner búzasörét csapolták, a valóságban viszont szerintem csak a Paulaner sörei voltak ott. Ugyanis tavaly például amikor Hacker-Pschorr-t kértünk, azt ugyanarról a csapról csapolták, amelyikről a Paulaner-t, idén pedig a búzasörből kaptam helyette. Ennyi baj legyen. A Paulaner Oktoberfest Bier (2022) viszont csapról már erőteljesebb volt! [Október 7-8: Oktoberfest Budapest 2022 RÁADÁS]

Balatonföldváron a Helka Sörfőzde is megtartotta az első Oktoberfest-jét, melyre saját fesztiválsörrel készültek (Oktoberfest Lager). Sajnos erre nem sikerült eljutnunk, de üdvözöljük a kezdeményezést, és bízunk benne, hogy jövőre eljutunk!

A FIRST Craft Beer is megtartotta a saját fesztiválját, és immár negyedik éve készíti el saját Oktoberfest sörét. Az Öktöberfest 2022 märzent a FIRST Local Craft Beer and Kitchen-ben kóstoltam meg csapolt formában. Kinézetre és illatra nagyon rendben volt, viszont az íze a korty közepén valahogy teljesen eltűnt. Üveges kiszerelésben adok egy újabb esélyt neki.

FIRST Craft Beer : Öktöberfest 2022
FIRST Craft Beer : Öktöberfest 2022

A KEG Sörművházban egész hónapban Oktoberfest-t tartanak sok bajor sörrel, és bajor jellegű ételekkel. Itt már tényleg sikerült a Hacker-Pschorr Oktoberfestbier / Original Oktoberfest-jét kipróbálni!

A hétvégén a Gellért Hotelben ismét megrendezésre kerül az Oktober Biergarten. Német söröket, bajor sörkorcsolyákat, és sramli zenét ígérnek. [Október 7-9: Oktober Biergarten a Gellértben]

Azoknak is van egy jó hírünk, akikhez közelebb van Csempeszkopács, mint Budapest. Pénteken a Krenner Brewery tartja meg az első Oktoberfest-jét, amelyre egy külön pils-szel készülnek. Lesz eredeti bajor perec, kemencében sült kolbász kovászos kenyérrel és mustárral, illetve megrendezésre kerül egy Söröskorsó Szépségverseny is. [Október 7: Oktoberfest a Krenner sörkertben]

Megjegyzések

  1. A märzen elnevezés eredetileg a márciusban főzött sörre utalt, ami valószínűleg már 1533 előtt is létező fogalom volt, de például abban az évben hoztak a bajorok egy rendeletet, amely tiltotta a Szent György napja (április 24) és Szent Mihály napja (szeptember 29) közötti sörfőzést. A sörfőzők ezért márciusban sokkal erősebb sört készítettek, amely kitartott az ínséges időkben. A megmaradt sör azonban foglalta a helyet az októberi főzetek elől, így attól egy fesztivál keretében szabadultak meg, akár egy kicsit olcsóbban értékesítve.