Bajorok Ligája – Keresem a legjobb hazai bajor búzasöröket

Nem titok, hogy hatalmas bajor búzasör rajongó vagyok, a klasszikus stílusok közül ez a kedvencem! Ha Paulaner vagy Hacker-Pschorr akció van valamelyik szupermarketben, akkor biztosan hamar megtelik a kosaram. Viszont a magyar kisüzemi felhozatalt nem igazán ismerem/ismertem, mert ritkán veszem le őket a polcról. Na, ezen változtattam nemrég, és elkezdtem felkeresni a hazai kisüzemi bajor búzasöröket. Ez a Bajorok Ligája.

Mad Scientist : Monkey Temple
Mad Scientist : Monkey Temple

Felmerülhet a kérdés, hogy ha ennyire szeretem a stílust, akkor miért veszem le mégis oly ritkán a kisüzemi búzasöröket a polcról. Ennek az az egyszerű oka van, hogy szerintem a klasszikus sörtípusok terén a kisüzemiek nem tudnak ár/érték arányban versenyezni a nagyüzemi felhozatallal (tehát ha nem akciós a Paulaner, még akkor is bőven megéri azt iszogatni inkább…). A sörfigyelő blogon bottleopener kolléga úgy fogalmaz, hogy “Magyar kisüzemben elkészíteni olyan típusokat, amiket az adott külföldi nemzet évszázados tudással, nagyüzemben, de ennek ellenére kitűnő minőségben 500-700 Ft-os literáron el tud készíteni, a világ legértelmetlenebb manővere”, amihez valamilyen szinten tudok kapcsolódni, bár az én véleményem nem ennyire drasztikus. Mert például ha beülünk valahova kraftsörözni, akkor nálam egy jó pont, ha az ipák előtt egy búzasört (vagy altbier-t, bécsi ászokot, helles-t, pincesört stb.) is le tudok gurítani. Sőt, ha találnék egy remek minőségű magyar weizen-t, ami mondjuk csak kicsit drágább, mint egy import német megfelelője, akkor a hazait részesíteném előnyben, de az eddigi tapasztalatok alapján kicsit szkeptikusan állok a dologhoz.

Zentus Craft Beer : Zentus Weizen
Zentus Craft Beer : Zentus Weizen

Na, de milyen söröket is keresek pontosan, mit nevezek én bajor búzasörnek? A világos búzasöröket (weissbier, másképp hefeweizen), bár a barna változattól (dunkles weissbier, másképp dunkelweizen) sem riadnék vissza. A BJCP útmutató összegzése alapján a világos búzasör “egy világos frissítő német búzasör erős szénsavassággal, száraz lecsengéssel, lágy kortyérzettel és sajátos banános szegfűszeges élesztő jelleggel”. Szóval, például a belga búzasörök (witbier), vagy az amerikai búzasörök (american wheat beer) most nem játszanak. Persze, a gyártó nem mindig könnyíti meg a fogyasztó dolgát, ugyanis a terméken sok esetben nem tüntetik fel, hogy pontosan milyen típusú búzasörről van szó (ugye a Soproni is elintézi egy ‘búza’-val a dolgot…), vagy ha fel is tünteti, akkor sem értek vele mindig egyet (és néha az Untappd besorolása is más…). Szóval, előfordulhat, hogy egy-két sörnek igazából nem kellene a listán lennie, de ilyen esetben igyekszem ezt feltüntetni.

Hedon : Helmut
Hedon : Helmut

A „bajnokság” állása

Nem szoktam a blogon pontszámokkal dobálózni, mert sajnos nem érzem úgy, hogy konzisztensen tudnék sört értékelni (elvégre csak blogger vagyok, nem szakértő…). Viszont, hogy valamilyen sorrendet fel tudjak állítani, erre most mindenképpen szükség van. A BJCP pontozólap alapján megjelenést (3), illatot (12), ízt (20), kortyérzetet (5) és összbenyomást (10) pontozok, és az összpontszám alapján csillagozással értékelem a söröket: 5 csillag (45-50, szenzációs), 4 csillag (38-44, nagyszerű), 3 csillag (30-37, nagyon jó), 2 csillag (21-29, jó), 1 csillag, (14-20, még iható), 0 csillag (0-13, problémás).

Itt található ezek alapján az én jelenlegi, szubjektív sorrendem. Az Instagram linkeken (bejelentkezés után) érhetőek el a részletesebb értékelések, amelyeket tipikusan megelőz pár érdekesség a sörről és/vagy a főzdéről. Felsoroltam továbbá azokat a söröket is, amelyekkel később bővülhet a sorozat, és ilyen esetben ez az oldal is frissülni fog.

4 csillaggal értékelt sörök
Tacet Brewery : Siegfried
Tacet Brewery : Siegfried
Kevesebb, mint 4 csillaggal értékelt sörök
Tervben van

Ha kihagytam volna valamit, megköszönöm, ha jelzitek.

Megjegyzések

  1. A Viharsarok búzasöre Untappd-n valójában ‘Wheat Beer – Other’ besorolást kapott, és a címkén is ‘Weissbier’ van feltüntetve. Valószínűleg egyes webshopok leírása alapján feltételeztem, hogy weizen-ről van szó.
  2. Az Untappd alapján ‘Hefeweizen’, de a címkén csak ‘Wheat Beer – Szűretlen búza sör’ szerepel. (Arról nem is beszélve, hogy máshol belga búzaként emlegetik…)
  3. A Rizmajer búzája ugyan az Untappd szerint ‘Hefeweizen’, a címke szerint ‘Bajor búza duplabak’. (Jah, és a csapolt verzióra egyszer már adtam 4 pontot is, de a legutóbbi üveges kiszerelésre csak ennyit tudtam…)
  4. Az Untappd szerint ‘Hefeweizen’, de a sör neve alapján szkeptikus vagyok, hogy valóban bajor búza-e.
  5. Erről lecsúsztam, mert ’21-től már új receptet használnak, és witbier lett belőle. (Persze, Untappd-re nem került fel új sörként…)
  6. Azt még nem döntöttem el, hogy a pécsieket besorolom-e a kisüzemi főzdék közé (hivatalosan ugye odatartoznak). Legutóbbi emlékeim alapján egyébként ez a sör ár/érték arányban korrekt. (Csak megemlítem, hogy volt a blogon egy olcsó búzás teszt, ahol a szupermarketekben fellelhető 200-300 forintos búzasöröket kóstoltam össze). Egyébként a beerporn.hu vaktesztjén az első helyen végzett a hazai szupermarketekben kapható bajor búzák versenyén.