TEKTONIK

Élménybeszámoló a szlovén sörökről

Bő egy hetet töltöttünk Szlovéniában, ahol a csodálatosan szép tavak és a hegyek mellett a helyi söröket is igyekeztünk felfedezni. Egy kis beszámolót adunk arról, milyen élményeink voltak a szlovén sörökkel kapcsolatban.


Ha kirándulni megyünk valamerre, a látnivalók mellett a söröknek is igyekszünk utána nézni: mit érdemes inni, hova érdemes menni. Ilyenkor megkérdezünk ismerősöket, hogy ők a korábbi tapasztalataik alapján mit ajánlanak; csekkoljuk Untappd-en a legjobb söröket/sörfőzdéket; keresünk pár beer guide-t, stb. Most is hasonlóan indultunk neki, és mindjárt elmesélem, mi sült ki belőle.

Fontos, hogy ez a bejegyzés nem akar sem egy szlovén, sem azon belül egy ljubljanai sörútmutató lenni, hiszen az ott töltött csekély idő alatt csak egy kis szeletét láttuk a dolgoknak. Ez csupán egy élménybeszámoló, ami azért talán egy jó alapot adhat az odalátogató sörkedvelőknek. (Én egyébként ezt a nem túl friss, de viszonylag részletes útmutatót tudom ajánlani: The Ultimate Ljubljana Beer Guide and the Biggest Lie in Slovenia).

Tartalomjegyzék:
Nagyüzemi sörök
Kisüzemi sörök
Ljubljana
Egyebek


Nagyüzemi sörök

Kezdjük is rögtön a nagyüzemmel, hiszen ott is ők uralják a sörpiacot. A szlovén nagyüzemet lényegében két sörfőzde alkotja. Az 1825-as alapítású laškoi Pivovarna Laško és az 1864-es alapítású ljubljanai Pivovarna Union ráadásul 2016-ban egyesült, és a Pivovarna Laško Union jelenleg a Heineken csoporthoz tartozik. A Laško és az Union márkák külön-külön viszont továbbra is megmaradtak.

A szortimentek többnyire lágerekből állnak, amikre nem tudnám azt mondani, hogy jobbak vagy rosszabbak, mint a hazai nem-kukoricás társaik. A kicsit is érdekesebb sörökbe (hefeweizen, ipa, stb.) nem sikerült belefutnunk sem az éttermekben, sem a szupermarketekben. Viszonylag nagy a választék viszont az alkoholmentes termékekből (sörök, maláta italok, radlerek), amikért a 30°C feletti hőmérsékletben lefolytatott túrák közben/után hálásak voltunk. A Radler 0.0 Isotonic például kifejezetten tetszett, és a 3.5 %-os Burin könnyű-lágerért is jár a pacsi (ha nem is a sörért, de a kezdeményezésért).

Kisüzemi sörök

A bejegyzés születésekor a RateBeer szerint 116 aktív szlovén sörfőzdéről beszélhetünk (a két nagyüzemit is beleszámítva), de ez persze legfeljebb egy jó közelítése lehet a valós állapotnak. Az Untappd ‘Top Rated’ listáján ezek közül 24 szerepel (ehhez ugye kell legalább 5 sör a főzdétől, és legalább 1000 értékelés). Ha bízunk a tömeg ízlésében, akkor ez egy jó kiindulópont lehet a szlovén kisüzemi sörök felfedezéséhez, de azért ne vegyük szentírásnak. (Nézze csak meg mindenki, hol állnak a kedvenc főzdéi a hazai listán…).

Untappd Top 4+1

Az Untappd ranglista élén a Mariborhoz közeli Ruše városában található Lobik sörfőzde áll. Klasszikus történet az övék, ugyanis egy házisörfőző társaságból forrt ki a főzde alapítás gondolata, amely 2016-ra valósult meg. A nevüket egyébként a fehér busáról kapták, mert az egyik sörfőzőjük állítólag eléggé hasonlít erre a halra. A legjobbra értékelt söreik alapján kiváló new england ipákat készítenek.

A Reservoir Dogs Brewery az olasz határ melletti Nova Gorica városában található. A 2014-ben alapított főzde Quentin Tarantino filmjéről (magyarul: Kutyaszorítóban) kapta a nevét. Az információnk alapján jelenleg ez Szlovénia legnagyobb kisüzemi főzdéje.

A Pivovarna Pelicon az olasz határtól ~20 kmre fekvő Ajdovščina városában székel. Az első sörüket 2013-ban dobták piacra, és a következő évben már be is húzták az év legjobb szlovén sörfőzdéje címet. Az egyik legjobban díjazott sörüket, a The 3rd Pill amerikai ipát nekünk is sikerült megkóstolnunk.

A tengerhez közeli Pobegi városában található a 22brewing. A 2018 óta működő főzde előszeretettel dolgozik boroshordókkal, és szívesen kísérletezik vad/spontán/vegyes erjesztéssel, illetve gyakran használják fel a környéken található vadkomlókat.

A Brauhaus Bevog egy kakukktojás lehet a felsorolásban, hiszen ez egy olyan szlovén sörfőzde, ami osztrák. Pontosabban egy szlovénok által alapított főzde, ami már éppen Ausztriában található. A dolog hátterében a bürokrácia áll, ugyanis a főzde építési engedélyére Szlovéniában olyan sokat kellett volna várni, hogy azt inkább Stájerországban, a szlovén határtól mindössze pár kilométerre fekvő Bad Radkersburg-ban építették fel.

Maister Brewery, Mali Grad

A Nagy fennsíkon (Velika Planina) túrázva futottunk bele az első kisüzemi sörünkbe, a Maister Brewery pilsébe. Kiderült, hogy a sörfőzde kis túlzással a szomszédban van, így amikor másnap keresztülutaztunk Kamnik városán, megálltunk a főzdénél venni pár üveg sört. Persze magába a főzdébe és bekukucskáltunk. Egy rövid beszélgetés során azt is megtudtuk, hogy Szlovéniában abból a szempontból jobb a kisüzemi helyzet, hogy viszonylag sok vendéglátóhelyre beférnek a söreikkel. Ezt mi is alá tudjuk támasztani, hiszen például a Maister sörökbe is többfelé belefutottunk az utunk során, és a frekventáltabb helyeken szinte mindig volt legalább egy kisüzemi sör. (A taproomjuk pedig csak azért nincsen nyitva minden nap, mert akkor már pubként kellene bejelenteni, és így más szabályok vonatkoznának rá).

Pár nap múlva, a Bohinji-tónál tett ~12 km-es túránk felénél megálltunk a Camp Bohinj-nál ebédelni. Ha a Mali Grad főzde Easy Blonde-ja nem lett volna az itallapon, biztosan nem jut eszembe sört inni abban a hőségben. De rajta volt, és így ezt a 4%-os golden ale-t be is vállaltam. Micsoda szerencse, ugyanis az egyik legjobb sörös élményem volt a hét során (amihez azért a sörön kívül a környezet és a körülmények is biztosan sokat hozzátettek)! Ekkor tudtuk meg azt is egyébként, hogy a főzde szintén Kamnik városában működik. (Ugye, hogy alaposabban kellett volna tanulmányozni azt az Untappd listát!). További érdekesség, hogy a három mikrobiológus alapította Barut Brewing And Blending ugyanebben a városban székel, így ennek a ~14 ezer fős szlovén városnak legalább három sörfőzdéje van.

A Maister Brewery főzdéje előtt
A Maister Brewery főzdéje előtt
A Maister Brewery főzdéjében
A Maister Brewery főzdéjében
A Mali Grad söre a Bohinji-tónál
A Mali Grad söre a Bohinji-tónál
TEKTONIK

A személyes élményeink alapján egyértelműen a TEKTONIK lett a kedvenc szlovén sörfőzdénk. Az egész azzal kezdődött, hogy ellátogattunk a ljubljanai főzde taproomjába. A hely fantasztikus! Kívül-belül betonfalak, bent letisztult, modern berendezéssel, és a kinti rész sincs túlcicomázva, a terasz egyszerűen pár székből és asztalból áll plusz az oszlopra felhelyezett étel/itallapból. Egyébként egy csendes zsákutcáról van szó, ami még hangulatosabbá teszi az egészet.

A főzde söreit 8 csapról kóstolhatjuk 1.5, 3 illetve 5 decis poharakban, ahol a legkisebbekkel négyes kóstolósorokat is kérhetünk. Ehhez automatikusan kapunk egy pohár vizet, hogy két tétel között leöblíthessük az ízeket, a kis tálnyi nachos pedig minden kikért körhöz amúgy is jár.

TEKTONIK
A TEKTONIK taproomja belülről
TEKTONIK
A TEKTONIK taproomja kívülről

Annyira bejött a hely, hogy másnap visszalátogattunk. Mivel péntekenként főzdetúrákat tartanak, és aznap épp péntek volt, így rákérdeztünk, becsatlakozhatunk-e az egyikbe. Kiderült, hogy aznapra pont lefújták a túrákat, de kettőnknek mégis tartottak egy rövid, privát körbevezetést. Megtudtuk, hogy a főzde 2015-ben kezdte meg működését egy korábbi nyomda helyén. Emiatt is, de valóban egy kis főzdéről beszélhetünk, lényegében egy légtérbe van bezsúfolva az alapanyagraktár, a készáru raktár, a 2000 literes főzőház, illetve a két 2000, az öt 4000, és a két 6000 literes erjesztőtartály (bár a darabszámokra nem vállalok garanciát). Illetve van még egy 100 literes tartály is, amit kísérletezésre használnak. (Épp ottjártunkkor került fel csapra a francia Barbe Rouge komlós OL #99 kísérleti sör, ami elképesztő módon hozta az epres jegyeket).

A TEKTONIK sörei egyébként könnyen beszerezhetőek, ugyanis a szupermarketekben (Mercator, ALDI Hofer) is jelen vannak.

Ljubljana

Sörfőzdék

Fentebb már említettük, hogy a fővárosban található a TEKTONIK főzdéje és taproomja. Hasonlóan közel a belvároshoz helyezkedik el a Pivovarna Union gyára és mellette az Union Pub, ahol a nagyüzemi főzde termékeit kóstolhatjuk. Csütörtök este elbicikliztünk a hely mellett, ahol bár hatalmas élet volt, nem volt kedvünk becsatlakozni.

A 2016-ban alapított Pivovarna LOO-BLAH-NAH üzeme eléggé kívül esik a városon (a Száva túloldalán van), így mi sem látogattunk el hozzájuk. A képek alapján pedig a ‘Ljubljana’-t fonetikusan leíró főzdéhez egy elég menő pub tartozik.

Az Omnivar főzdéje bevállalható távolságban van belvároshoz képest, de semmilyen információt nem találtunk arról, hogy látogatható-e és/vagy van-e taproomjuk. Inkább a ‘nem’ felé hajlottunk, mert semmiképp sem akartunk potyára kimenni.

Pubok

Mivel a TEKTONIK taproomja eléggé bevonzott bennünket, így csak 1-2 kocsmába látogattunk el, de nem tudom, találtunk-e volna jobbat a Sir William’s pub-nál. A belvárosi pub 14 csapjáról 1-2 klasszikus német sör mellett szlovén és horvát kraft főzdék sörei folytak. Itt könnyen meg tudtuk kóstolni az Untappd toplista élmezőnyének a söreit.

A Pivovarna Pelicon söre a Sir William's Pub teraszán
A Pivovarna Pelicon söre a Sir William’s Pub teraszán
A Brauhaus Bevog söre a Klub Daktari teraszán
A Brauhaus Bevog söre a Klub Daktari teraszán

Egyebek

Fontana Piv – Sörszökőkút

Žalec város Celje közelében fekszik, és bár utóbbival ellentétben nincsen vára, így is akad benne pár látnivaló. A város központjában található például a világ első sörszökőkútja. Na jó, az elnevezés kicsit félrevezető, ugyanis nem arról van szó, hogy egy szökőkútból víz helyett sör folyna. A Fontana Piv (Zeleno Zlato) lényege, hogy a tér közepén kihelyezett hat sörcsap (ez lenne maga a szökőkút) automatizáltan működik. Azaz, ha az RFID-val ellátott korsónkat betesszük valamelyik csap alá, akkor az újratöltődik.

Žalec : Fontana piv Zeleno zlato
Fontana piv Zeleno zlato
Žalec : Fontana piv Zeleno zlato
Működés közben

Amennyire kivettük, a kínálat egyébként állandó:

  • Inštitut za Hmeljarstvo in Pivovarstvo Slovenije – Kukec Svetlo (lager)
  • Pivovarna Haler – Zeleno Pivo S Konopljo (zöld lager kenderrel)
  • Reset Brewery – Lagerish (cream ale)
  • Green Gold Brewing – Dragon Slayer (session hazy ipa)
  • Maister Brewery – Karlin (amerikai búzasör)
  • Inštitut za Hmeljarstvo in Pivovarstvo Slovenije – Kukec Temno (porter)

És az ár sem volt vészes, ugyanis a szuvenírként hazavihető korsó a 10 újratöltéssel (1-1 dl) 12 euróba került.