Vinohradský pivovar

Prágai kocsmatúra – 12 prágai sörfőzdében jártunk

Ősszel Prágába látogattunk, és felkerestünk pár helyi sörfőzdét. Szám szerint tizenkettőt. Úgy gondoltuk, ebből már lehet egy jó élménybeszámolót írni. Reméljük, sikerült!


Ha Prágában szeretnénk sörözni, egyszerre van könnyű és nehéz dolgunk. Könnyű dolgunk van abból a szempontból, hogy nehéz melléfogni, ugyanis egy random kocsma esetében (a következő sarkon biztosan van egy!) jó eséllyel találunk a csapon kiváló söröket. Ugyanakkor ha már eljöttünk Prágába, nem biztos, hogy mindig, mindenhol Staropramen-t, Pilsner Urquell-t, vagy Krušovice-t szeretnénk inni. Félreértés ne essék: ezek kiváló sörök! (Pláne ha olyan helybe botlunk, ahol tanksörként csapolják őket)! De amitől idehaza majd’ kiugranánk a bőrünkből, azt ott kint mégiscsak átlagosnak mondható. Szerencsére van jó pár olyan hely, ami valamilyen szempontból kiemelkedik az átlagból. Szóval, ha valaki különlegesebb prágai sörélményre vágyik, annak érdemes előre felkészülnie.

Rengeteg jó és kevésbé jó, naprakész és nem túl naprakész prágai sörös útikalauzzal találkozhatunk a neten. A jobbak közül kifejezetten tudom ajánlani a magyar nyelvű Prágai sörözők oldalt, ami nekünk is nagy segítségünkre volt (de mintha az utóbbi két évben nem igazán frissült volna). A legtöbb ajánlóban valószínűleg szerepel az U Krale Brabantského (A Brabanti Királynál), ami Prága legrégebb óta (1375!!!) működő kocsmája; az u Zlatého tygra (Az Arany tigrisnél), ahol Bill Clinton együtt sörözött Bohumil Hraballal; az U Kalicha (A Kehelynél), ahova Jaroslav Hašek regényének főhőse, Švejk is többször betért; vagy a Výtopna Railway Restaurant, ahol vonatok hozzák ki a söröket. (A helynevek magyar fordítása esetleg nem pontos. Én az ‘u’ elöljárót mindig ‘-nál/nél’-ként értelmezem).

A mi első számú célpontjaink a sörfőzdék voltak. Prága ugyanis tele van sörházzal (brew pub) azaz olyan olyan étteremmel/sörözővel, ahol helyben főzött söröket szolgálnak fel. Egy hét sem lett volna elegendő mindet meglátogatni! A következőkben röviden, a látogatás sorrendjében bemutatjuk azt a 12 prágai sörfőzdét, ahova sikerült eljutnunk. A szlovén túránkhoz hasonlóan szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez a bejegyzés nem akar prágai útmutató lenni, ez csupán egy élménybeszámoló a 2023 szeptemberében tett sörtúránkról. De úgy véljük, a Prágába utazók azért mégis hasznát tudják venni. A sörfőzdék utáni pontszám pedig csak a mi szubjektív értékelésünk, semmit sem kell készpénznek venni.

Óváros (Staré Město):
Lod’ Pivovar
Staroměstský pivovar U Supa
U Medvídků
U Tří růží
Újváros (Nové Město):
Pivovar Národní
Pivovarský dům Benedict
U Fleků söröző
Kisoldal (Malá Strana):
Pivovar a restaurace Vojanův Dvůr
Pivovar Mikuláš
Egy kicsit távolabb:
Andělský pivovar
Staropramen Brewery
Vinohradský pivovar


U Fleků söröző

Mi mással is kezdhetnénk a felsorolást, mint az egyik legismertebb sörházával, az U Fleků-val?! A város egyik legrégebbi éttermében több, mint 500 éve főznek folyamatosan sört. A nyolc terem és a sörkert összesen közel 1200 főt képes befogadni. A sörház mai neve az egykori tulajdonosokra, a Flekovsky családra utal.

Amikor négy éve tavasszal itt jártunk, tele volt a hely. Olyannyira, hogy az ajtónálló kicsit várakoztatott is bennünket, majd az egyik pincér bevezetett minket az egyik termembe, ahol az egyik asztalnál volt még épp 4 hely számunkra. A sörház hangulata már akkor is megfogott, a söröket húszasával-harmincasával cipelő pincéreket élmény volt figyelni. A sötét sörük nagyon bejött, és akkor talán még nem is volt világosuk. De abban a nyüzsgésben, hangzavarban nem szívesen maradtunk volna még egy körre.

Pivovar U Fleků
Az U Fleků bejárata.
Pivovar U Fleků
Az U Fleků kerthelyisége. Látható, ahogy fémtálcán hordják a söröket (és a pálinkát…).
Pivovar U Fleků
Flekovský světlý és tmavý ležák 13°

Most viszont, egy szeptemberi szerdai napon, egyáltalán nem volt telt ház. Sőt, talán csak a gesztenyefás udvarban ültek vendégek, de ott sokan. A szabadtér elnyelte nyüzsgést, lehetett nyugodtan beszélgetni (már amikor a pálinkát rendíthetetlenül tukmáló pincér épp nem szakított bennünket félbe), és szerencsére a tangóharmonika hangja is elveszett a térben. Legközelebb is itt ülnénk le! A barna sör még mindig remek a maga pörkölt-kávés jegyeivel, de a 79 koronás korsó (4 dl) ár azért megmutatja, mennyire népszerű turista célpont a hely.

Pivovar U Fleků: Křemencova 11, 110 00 Nové Město
Csapolt sörök: Flekovský tmavý ležák 13°, Flekovský světlý ležák 13°
Élményünk: ★★★★☆ (4.25)


Pivovar Národní

A Pivovar Národní (Nemzeti Sörfőzde) a Nemzeti színház közelében nyílt meg 2015-ben. A honlapjuk szerint övék a városközpont legnagyobb kerthelyisége.

Pivovar Národní
A Pivovar Národní bejárata.
Pivovar Národní
A sörfőzde főzőüstjei.
Pivovar Národní
Czech Lion 11° Světlý Ležák

Az étteremrészen olyan 100 ember fér el, de mi nem álltunk meg itt, és a főzőüstök mellett elhaladva máris a kerthelyiségben találtuk magunkat. Valóban tágas, de például az U Fleků-é érzésre nagyobb volt (persze, mi számít városközpontnak?). Csendes, nyugodt hely. Egy pillanatra el is felejtettük, hogy az épület túloldalán Prága egy forgalmas útja nyúlik el. Ahogy kivettük, két pilsner és egy vörös láger mindig a csapon van, emellett különböző, gyakran kraftosabb sörök váltogatják egymást. Mi a világos pilsnerüket próbáltuk, ami korrekt volt, de igazából feledhető. Ahogy említettük, csendes, nyugodt helyről van szó, saját söröket csapolnak, de nagyon nem tudunk mással érvelni mellette.

Pivovar Národní: Národní 8, 110 00 Nové Město
Csapolt sörök: Czech Lion 11° Světlý Ležák, Czech Lion 11° Nefiltrovaný Ležák, Czech Lion 13° Polotmavý Ležák, és egyéb aktuális saját sörök
Élményünk: ★★★☆☆ (3.75)


U Tří růží

Az U Tří růží (A Három rózsánál) háromszintes épületének története messzire nyúlik vissza. De ne menjünk el egészen 1405-ig, amikor megkapták az engedélyt az itteni sörfőzésre… Elég ha csak 2012-ig ugrunk vissza, ekkor nyitott ugyanis itt újra egy sörfőzde. Az épület egyébként a híres u Zlatého tygra (Az Arany tigrisnél) sörözővel szemben található.

U Tří růží
Az U Tří růží bejárata.
U Tří růží
Az U Tří růží főzőüstjei.
U Tří růží
Světlý speciál és Vídeňské červené

Az alsó szinten csak pár asztal található, a fentebbi emeleteken viszont nagyobb termek vannak. Az állandó kínálatot egy világos-vörös-sötét láger trió alkotja, de számos más stílussal is kísérleteznek, a klasszikus söröktől kezdve egészen a kraftosabb vonalig. Így olykor-olykor különböző pilsnerek, baksör, rauchbier, de akár ipa, hopláger, vagy neipa is található a csapon.

Bár eléggé központi részen van, viszonylag kevés vendég volt bent. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy még mindig egy szerdai napról beszélünk, illetve a termináljuk sem működött épp, így a kizárólag készpénzes fizetés hallatára jó páran már az ajtóból visszafordultak. Szóval, a frekventált utca ellenére „eldugott kocsma” feelingünk volt, amit abszolút a pozitívumok közé sorolok. A pultnál lévő kétszemélyes asztalnál foglaltunk helyet, a főzőüstök szomszédságában. A világos és a vörös söröket kóstoltuk (68 korona / 4 dl), és kiválóak voltak.

U Tří růží: Husova 10, 110 00 Staré Město
Csapolt sörök: Světlý speciál / Lager, Tmavý speciál / Dark Special, Vídeňské červené / Vienna Red, és egyéb aktuális saját sörök
Élményünk: ★★★★☆ (4.0)


Pivovar a Restaurace Vojanův dvůr

Pivovar a Restaurace Vojanův dvůr, azaz Sörfőzde és Étterem a Vojan udvarban. A 2018-ban alapított főzde állítólag a Kisoldal városrész első újkori sörfőzdéje. A dizájn, a betűtípus, az árak, és a közös alátét már gyanús volt, és a sejtésünk utólag be is bizonyosodott. A Vojanův dvůr ugyanis az U Tří růží „testvérfőzdéje”. Ez már önmagában egy jó előjel!

Vojanův dvůr
A Vojanův dvůr kívülről.
Vojanův dvůr
Malostranský ležák

Hasonlóan, mint négy éve, egy várlátogatás után, a várból a Mánes-híd felé lesétálva ejtettük útba a sörfőzdét. Akkor teljesen véletlenül futottunk bele, most viszont tudatosan kerestük. Az utcáról egyből az udvarba lépünk be. Jobbra található a főzde épülete (nincs fotó, bocsi). A kerthelyiségben pár száz vendég biztosan helyet tudna foglalni, és magában az étteremben is rengeteg hely van. Az udvar csendes, hangulatos. Ugyanúgy, mint az U Tří růží esetében, a világos-vörös-sötét alaphármas mellett kraftosabb sörök is megfordulnak a csapon. Ottjártunkkor egy pale ale, egy wheat ale, és egy radler volt a kínálat. Mi azonban maradtunk a klasszikus vonalnál, és milyen jól tettük! Ugyanis a Malostranský ležák pilsner az egyik legjobb sör volt, amit Prágában ittunk.

Vojanův dvůr (Pivovar a Restaurace Vojanův dvůr): U Lužického semináře 21, 110 00 Malá Strana
Csapolt sörök: Malostranský ležák, Rubínový speciál, Černý havran, és egyéb aktuális saját sörök
Élményünk: ★★★★★(4.5)


Loď Pivovar

A Loď Pivovar neve annyit tesz, hogy Hajó Sörfőzde. Igen, ez a sörfőzde valóban egy hajón található! Amikor először olvastam a helyről, rögtön fel is írtam is a kötelezően meglátogatandó helyek közé. A Pivovar nevű hajó persze nem úszkál fel-alá a Moldván, hanem állandó jelleggel a Stéfánikúv híd lábánál, a 19-es dokknál áll.

Loď Pivovar
A Pivovar hajó.
Loď Pivovar
A Loď Pivovar főzőháza.
Loď Pivovar
Republika 12 és Monarchie 13

Ahogy belépünk a hajóba, rögtön a főzőháznál találjuk magunkat. Három sorban asztalok sorakoznak, majd a terem végén a pult található. Egy szinttel lejjebb rengeteg erjesztőtartályba botolhatunk, de az itteni, kisebb teremhez is jár egy külön pult. A fedélzeten hasonló a helyzet: asztalok és pult, na meg gyönyörű kilátás. Két pilsnerük és egy sötét lágerük állandóan csapon van, a többi sörüket rotálni szokták. A sörök egyébként többnyire 1-1 hajó után kapták a nevüket (igen, Titanic névre hallgató imperial stoutjuk is van), a címkék/alátétek pedig a torpedó játékot idézik. A koncepció szépen megtervezett és kivitelezett. Valószínűleg nem a sörök miatt marad emlékezetes számunkra ez a hely, de a kilátás pazar volt, és érdekes volt figyelni a mellettünk közlekedő hajókat. Egyszer például egy csónakkal megálltak a hajó oldalában feltankolni egy kis kaját és pár sört.

Loď Pivovar: Štefánikův most Dvořákovo nábřeží Kotviště číslo 19, 110 00 Praha 1
Csapolt sörök: Legie 10, Republika 12, Monarchie 13 és egyéb aktuális saját sörök
Élményünk: ★★★☆☆ (3.75)


Staroměstský Pivovar U Supa

A Staroměstský Pivovar U Supa (Óvárosi Sörfőzde a Keselyűnél) cégérén szereplő 1431-es évszám megtévesztő lehet, hiszen viszonylag új sörfőzdéről van szó. Valóban működött itt régebben is sörfőzde, de az évszázadok során az épület otthont adott már többek között ékszergyárnak, nyomdának, és ötvösműhelynek is. A mostani sörfőzde 2016 óta működik itt ezen az Óváros térhez közel eső helyen.

Staroměstský pivovar U Supa
A Staroměstský pivovar U Supa bejárata.
Staroměstský pivovar U Supa
A Staroměstský pivovar U Supa főzőüstjei.
Staroměstský pivovar U Supa
Sup 12° Král Prahy

Már a bejárat előtt, az utcán is található pár asztal. Bent, az étterem rész ennél jóval tágasabb, és hátul egy kisebb, üvegbe zárt kerthelyiség is található. A csapon lévő sörök közül csak egy készül itt helyben, a többiért a Pivovar Cvikov a felelős. Akik több sört is szeretnének kipróbálni, kérhetnek egy hatos sörkóstoló sort. (Mondjuk érdemes utánaszámolni, mert felületesen megvizsgálva a dolgot, nekünk nem jött ki a matek, hogy olcsóbb-e így, mint külön-külön kikérve). Mi csak egy sört ittunk, természetesen a ház sörét. Lehet, hogy velünk volt a probléma, de a Sup 12° édeskésebb, mézes jegyei nem passzoltak az igényeinkhez, és valahogy a hely atmoszférája sem fogott meg bennünket.

Staroměstský pivovar U Supa: Celetná 22, 110 00 Staré Město
Csapolt sörök: Sup 12° Král Prahy / King of Prague, és a Pivovar Cvikov sörei
Élményünk: ★★★☆☆ (3.25)


Staropramen: Visitor Center

Ne feledkezzünk meg Prága legnagyobb sörfőzdéjéről, a Staropramenről sem! A gyár területén, az utcáról megközelíthető látogatóközpont és söröző is található. A látogatóközpont fizetős, ahol az érdeklődők 300 koronáért cserébe megismerkedhetnek a sörfőzés alapjaival és különböző muzeális dolgokat is megnézhetnek, ráadásul még pár sör is jár mellé a sörözőben. A ködös leírásból sejthetitek, hogy mi csak magát a sörözőt néztük meg.

Volt egy kis trollkodás egyébként a konkurens főzde részéről, ugyanis a sörgyár mellett sétálva, az egyik szemközti épület tűzfalán hatalmas plakát hirdette, hogy az épület tövében lévő kocsmában mindössze 39 koronába kerül egy korsó Pilsner Urquell.

Staropramen: Visitor Center
A Staropramen látogatóközpontjának bejárata.
Staropramen: Visitor Center
A söröző emeletén.
Staropramen: Visitor Center
Az aktuális Speciál sör.

Az utcáról belépve egy csocsóasztal fogad bennünket, és egy irányítótábla. Balra található a látogatóközpont és a jegyiroda, jobbra pedig a söröző. A meglehetősen nagy söröző lépcsőzetes felépítésű, és teles-teli van relikviával, régi címkékkel illetve képekkel. A hat csapról természetesen a Staropramen sörei folynak. Pontosabban, az egyiken a Blue Moon Brewing Company belga búzája volt fent. A hatodik csapon szereplő Speciál, egy havonta váltakozó sört takar, ami most a csapos hölgyet idézve „egy láger” volt.

Alul, a pulttal szemben foglaltunk helyet. Egy szűretlent és egy speciált kértünk, és megkóstoltuk a sült kolbászt is fűszeres sörmártással. Remek volt! Bár egyáltalán nincs messze még gyalog sem a városközponttól, csak a sörök miatt nem feltétlen érdemes eljönni idáig, hiszen azok városszerte fellelhetőek. Viszont ha a közelben jártok, megéri beugrani egy sörre.

Pivovary Staropramen (Staropramen Visitor Center): Pivovarská 9, 150 00 Praha 5 (Smíchov)
Csapolt sörök: Staropramen Premium / Ležák 12, Staropramen Unfiltered / Nefiltr Pšeničný, Staropramen Granát, Staropramen Dark / Černý ležák, Belgian White, +1 aktuális sör
Élményünk: ★★★★☆ (4.0)


Andělský pivovar

A 2018-ban alapított, és 2019-ben megnyílt Andělský pivovar neve onnan jön, hogy a sörfőzde az Anděl városnegyedben található. (A városnegyed egyébként a 19. századbeli U zlatého anděla (Az arany angyalnál) kocsmáról kapta a nevét, ami pedig egy angyalt ábrázoló szoborról). Mi először a Staropramen gyártól felfelé sétálva ejtettük útba egy sör erejéig, aztán szombaton, a Náplavka rakparti piacról tértünk vissza ide ebédelni.

Andělský pivovar
Az Andělský pivovar bejárata.
Andělský pivovar
A sörfőzde csapjai és főzőüstjei.
Andělský pivovar
Andělská 11°

Az ablakon keresztül már kintről láthatóak a főzőüstök. Belépve a söntéssel szemben csak pár asztalt láttunk. Kint, a kifejezetten nagynak mondható kerthelyiségben foglaltunk helyet. Nagyon hangulatos! A nyüzsgő, zajos negyedben egy ilyen kerthelyiség aranyat ér! Később, a mosdót keresve jutottunk le az épület alsó szintjére, és csak akkor tudatosult bennünk, mekkora is valójában ez a hely. A lenti, szintén letisztult rész ugyanis több száz főt is képes lehet befogadni. Ugyancsak itt lent, egy üveg fal mögött találhatóak az erjesztőtartályok.

Egyébként ez egy sörfőzde és pékség egyben! Az ételeikhez kizárólag a saját maguk sütötte kenyérféléket kínálják. Öt csapról folynak a saját söreik. A 11°-es világosukat és az IPA-jukat is megkóstoltuk, amelyek bár korrektek voltak, prágai mércével nem kiemelkedőek. Ha nem is a sör maga, de a környezet, a hangulat, és az ételek összességében emlékezetessé tették a helyet.

Andělský pivovar: Lidická 30, 150 00 Praha 5-Smíchov
Csapolt sörök: saját sörök
Élményünk: ★★★★☆ (4.5)


Pivovar U Medvídků

Hotel. Étterem. Söröző. Minden van a medvebocsoknál (U Medvídků). Ennek az épületnek is messzire nyúlik vissza a története. Egészen 1466-ig, amikor megalapították itt a főzdét, ami aztán évszázadokig üzemelt. Az egyik legnagyobb pofont az államosítás adta. Amikor az épület végül visszakerült az örökösökhöz, hatalmas felújításon esett át. A minisörfőzde 2005-re készült el. A sörök nyílt kádas erjesztéssel készülnek, majd fahordókban pihennek. Ha van lehetőség rá, érdemes benevezni egy főzdetúrára!

U Medvídků
Az U Medvídků sörözőjének bejárata.
U Medvídků
A U Medvídků bár csapjai.
U Medvídků
Alegott

Az étterem és a söröző egybe nyílik. Mi az utóbbiba ültünk be, mert csak egy sör erejéig látogattuk meg a helyet. Pontosabban, szerettünk volna a minifőzdéhez menni, amely tudtunkkal az emeleten található, de zárt ajtókba ütköztünk. Azt, hogy valóban ott van-e a sörfőzde, a csehül beszélő pincértől nem tudtuk megérdeklődni, a magyar származású csapos pedig csak három napja dolgozott ott, így ő ezért nem tudta megmondani. A söröző egyébként viszonylag kicsi, 5-6 asztal található benne. (Az étterem viszont hatalmas). A csapról a saját sörök mellett a Budějovický Budvar sörei folynak. Minket nyilvánvalóan az előbbiek érdekeltek, és nem csalódtunk bennük. Egy főzdetúrával a hátunk mögött biztosan több élménnyel távoztunk volna, így viszont egy átlagos helynek mondanánk.

U Medvídků: Na Perštýně 7, 110 00 Staré Město
Csapolt sörök: aktuális saját sörök és a Budějovický Budvar sörei
Élményünk: ★★★☆☆ (3.75)


Pivovarský dům Benedict

A Pivovarský dům Benedict, vagy korábbi nevén egyszerűen ‘Pivovarský dům’ (Sörfőzdék háza), sokkal inkább étterem, mint söröző, de persze itt sem néznek ki, ha csak egy sörre ülünk be. Kutatásaink alapján 1998 óta működik itt egy minisörfőzde. Az étterem tavaly nagy átalakításon esett át, ekkor változtatták meg valószínűleg a nevét is.

Pivovarský dům Benedict
A Pivovarský dům Benedict bejárata az éjszakában.
Pivovarský dům Benedict
A Pivovarský dům Benedict főzőüstjei.
Pivovarský dům Benedict
Pšeničné / Weizen

Tágas tér fogad bennünket, ha belépünk az ajtón. Letisztult hely, ami valóban úgy néz ki, mintha teljesen új lenne. Egyből asztalhoz ültettek bennünket, így alaposabban körbe sem tudtunk nézni, és távozáskor is elfelejtettünk megnézni, mi, merre, hány méter. A főzdét egyébként szoros szálak kötik egyébként a Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha kolostori főzdéhez, így az ő söreik is megtalálhatóak a csapokon. A gose és a bajor búzasör is kifejezetten jó választás volt. Viszont továbbra is étterem feelingünk volt, így nem kívánkoztunk még egy körre.

Pivovarský dům Benedict: Ječná 16, 120 44 Nové Město
Csapolt sörök: saját sörök és a Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha sörei
Élményünk: ★★★☆☆ (3.75)


Pivovar Mikuláš

A Pivovar Mikuláš Prága egyik legújabb sörfőzdéje. Idén tavasszal indultak el hivatalosan. A főzde a Károly híd lábánál, a Szent Miklós templom szomszédságában található. A logójuk is lényegében a teraszról a templomra nyíló kilátást ábrázolja.

Pivovar Mikuláš
A Pivovar Mikuláš előtt.
Pivovar Mikuláš
A Pivovar Mikuláš csapjai.
Pivovar Mikuláš
Kracherl

Egy néhány asztalos terasz, és egy viszonylag nagy étteremrész tartozik ide. A Károly híd közelsége miatt nagyon forgalmas volt, a pultnál tudtunk csak helyet foglalni. Ez mondjuk nekünk egy sör erejéig tökéletesen megfelelt. A csapokról (még a Pilsner Urquell-esről is!) a négy saját sör folyik. A 12°-es világos és a vörös láger mellett itt egy stout veszi át a sötét sör szerepét, ezeken kívül még egy ipa szerepel a kínálatban. A Slavovar világos láger miatt mindenképpen érdemes ide beugrani! (Én a vörösre repültem rá, amely sajnos nem ért a világos nyomába…).

Pivovar Mikuláš: Karmelitská 25, 118 00 Malá Strana
Csapolt sörök: Slavovar, Kracherl, Weallian, Du-Grian
Élményünk: ★★★★☆ (4.0)


Vinohradský pivovar

A Vinohradský pivovar sörfőzdét 1893-ban alapították, de több évtizedes működésének a második világháború utáni államosítás végett vetett. A Vinohrady (szőlőskertek) városnegyedben található épületegyüttes 2000-ben ráadásul szinte teljesen leégett. Egy 10 fős baráti társaság aztán egy új főzdét alapított ebben az egyetlen megmaradt épületben, amely 2014-ben nyitotta meg kapuit. A főzde gyorsan népszerűvé vált, és hamar kiderült, hogy a kapacitás nem tud lépést tartani az igényekkel, így a Prágától nem messze fekvő Káranýban felhúztak még egy főzdét. A söreik egyébként jó pár prágai vendéglátóhelyen elérhetőek.

Vinohradský pivovar
A Vinohradský pivovar kívülről.
Vinohradský pivovar
A sörfőzde egyik felcímkézett ablaka.
Vinohradský pivovar
Vinohradská 11

Bár a Vinohrady negyedben található sörház sétatávolságon kívül esik az óvárostól, mindenképp megéri villamosra ülni és ellátogatni ide. Nekünk az egyik kedvenc helyünk lett! Az egész helyet a letisztultság jellemzi. Az épület előtt könyöklők vannak kihelyezve, és az épület falára is van pár pohártartó felszerelve. Belépve egy boltíves teremben találjuk magunkat. Az utcával szomszédos falnál öt asztal, a terem végén pedig a pult helyezkedik el. A másik falon ovális ablakok találhatóak, melyeken át magába a főzdébe leshetünk be. Az ablakok mellett egy-egy jelmagyarázat segíti a laikusokat, mit is látnak az üveg túloldalán. Egy szinttel lejjebb még két nagyobb terem található, saját pultokkal.

A klasszikus és a kraft vonal jól megfér itt egymás mellett. A Vinohradská 11 és a Vinohradská 12 pilsnerek megállnák a helyüket bármely óvárosi sörözőben, és az új hullámos söreik (pl. a Hazy Galaxy session ipa) is kifejezetten jók. Az étlapról a kencéket és a pirított mandulát is kipróbáltuk, mindkettő tökéletes sörkorcsolyának bizonyult. Az árak sem voltak elszállva, ugyanis a lágerek három, illetve öt decije 49, illetve 65 koronába került, az felső erjesztésű sörök négy decijét pedig 80 korona körül mérték. A sörök ráadásul dobozos verzióban elvitelre is kérhetőek. Naná, hogy éltünk a lehetőséggel!

Vinohradský pivovar: Korunní 106, 101 00 Praha 10
Csapolt sörök: Vinohradská 11, Vinohradská 12, Jantarová 13, és egyéb saját sörök
Élményünk: ★★★★★ (4.75)


Ahova „potyára” mentünk be…

Volt pár hely, ahova ha nem is potyára mentünk be, de az előzetes információinkkal szemben sörfőzdét nem találtunk.

A Fat Cat Beerhouse & Restaurant logóján néha még most is a „Pub & Brewery” felirat szerepel, de szó sincs róla, hogy itt jelenleg sört főznének. A Fat Cat sört a Pivovar Permon készíti számukra, emellett különböző cseh főzdék sörei folynak a csapokról. Egy tök jót hamburgereztünk itt, szóval azért nem bántunk meg, hogy benéztünk.

Az biztos, hogy A Két macskánál (U Dvou koček) valamikor állt két főzőüst a bejárattól jobbra. Ezt a söröző falán lógó kép is megerősíti. Bizonyos interneten fellelhető képek alapján talán még az év elején is ott álltak. Ottjártunkkor viszont egészen biztosan nem voltak ott, de legalább volt helyünk meginni a Světlá Kočka-t (fehér macska). A személyzettől persze a sörfőzde hollétéről nem tudtunk meg semmit, mert az angolul feltett, nem-eldöntendő kérdéseinkre is magabiztos bólogatást volt csak a válasz.

Ahova még elmentünk volna…

Ha azt gondoljátok, ezután a tizenkettő után már nincs sok hátra, hát, nagyon tévedtek! Ez legfeljebb a negyede lehet a jelenleg is aktív prágai sörfőzdéknek. Igaz, a központi részen találhatóakat egész jó aránnyal meglátogattuk. Itt a mi (valószínűleg közel sem teljes) listánk.

Andělský pivovar • Bad Flash • Bohemia Goose • Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha • Cobolis • Dva kohouti • Hostivar • Jihoměstský pivovar • Libocký pivovar • Loď Pivovar • Malešický mikropivovar • Minipivovar Beznoska • Ossegg Praha • Pivo Karlín • Pivovar Bubeneč • Pivovar Horymír • Pivovar Kail • Pivovar Kolčavka • Pivovar Ladronka • Pivovar Lajka • Pivovar Marina • Pivovar Mikuláš • Pivovar Moucha • Pivovar Muflon • Pivovar Národní • Pivovar Panaczech • Pivovar Počerňák • Pivovar Prokopák • Pivovar Řeporyje • Pivovar Šedivák • Pivovar Strahov • Pivovar Trilobit • Pivovar u Bulovky • Pivovar U Fleků • Pivovar Uhříněves • Pivovar Victor • Pivovar Vik • Pivovarský dům BenedictPivovary Staropramen • Počernický pivovar • Sibeeria • Sousedský pivovar Bašta • Spojovna • Staroměstský pivovar U SupaU MedvídkůU Tří růžíVinohradský pivovarVojanův dvůr

A listából valószínűleg a Sibeeria a legismertebb név, de talán a Bad Flash, a Cobolis, és a Pivovar Vik is ismerősen csenghet a cseh kraft sörökkel szimpatizálóknak. Ezek azonban bőven kívül esnek a városközpontból. A Sousedský pivovar Bašta-ig nem is kell olyan sokat utazni, rajta is volt a célpontjaink között, de már nem jutott rá idő. A Pivovar Strahov pedig a várból már tényleg egy sétatávolságra van, azt esetleg még útba ejthettük volna. De majd egy másik alkalommal…