Kölsch felhozatal

A Kölsch és az Altbier nyomában

2020 nyarán felfedeztük Köln-t és Düsseldorf-t, na meg persze a híres söreiket. Miután elmesélem, mi az a kölsch és mi az az altiber, beszámolok ezekről a sörtúrákról, majd megnézzük a hazai felhozatalt, és még a végére is tartogatok egy plusz érdekességet.

Mi az a Kölsch és mi az az Altbier?

Lényegében a Kölsch a kölniek, az Altbier pedig a düsseldorfiak söre. Mivel a két város egyáltalán nincsen messze egymástól, így természetesen megy a rivalizálás a két stílus kedvelői között (mindenféle lovas karikatúrákért irány a google…), de elfogulatlan kívülállókként mi ilyesmivel nem foglalkoztunk, csak élveztük a söröket.

A kölsch és az altbier bizonyos szempontból hasonló sörök, ugyanis mindkettő hibrid, azaz felsőerjesztésű élesztővel készül, de alacsony hőmérsékleten lágerelik. Egyébként utóbbi esetben az alt (~régi) elnevezés is erre utal, hiszen a láger sörök megjelenése előtt a felsőerjesztés volt a ‘régi’ módszer. Ugyancsak hasonló a két sör felszolgálási módja, mert mindkettőt egyenesfalú cilinderes pohárból (Stange) szokás inni, ami a tapasztalatok alapján a kölsch esetében tipikusan kétdecis, az alt esetében pedig inkább két és feles. Ezt a porciózást alapból jó szokásnak tartom, de a sörtúrához egyenesen tökéletes (bele sem merek gondolni, mi lett volna, ha mindenhol ötdecis korsóval adnak…), viszont vigyázni kell, mert ha az alátétet nem tesszük időben az üres poharunkra, máris érkezik a következő sör!

Egy nagy különbség viszont, hogy a kölsch eredetvédett, azaz csak a Köln 50 kilométeres körzetében, a Kölsch Konvention szerint főzött söröket lehet kölschnek nevezni. Sehogy sem sikerült kiderítenem, pontosan hány főzde felel meg ennek jelenleg, de az összeszedett információk alapján én nagyjából 20 körülire lőném be (ha nem is a főzdék, de a kölschök számát). Persze máshol is lehet ilyen stílusú sört főzni, de arra csak Kölsch-stílusúként lehet hivatkozni.

A BJCP útmutatója szerint a kölsch

egy tiszta, érdes, nagyon szépen egyensúlyozott sör általában finom, gyümölcsös és komlós karakterrel. A visszafogott malátásságon keresztül eljutunk a kellemesen jól leerjesztett és frissítő befejezéshez. A frissesség óriási különbségeket ad ennek a sörnek, mivel a törékeny karakter az idővel gyorsan megszűnik. Ragyogó tisztaság jellemzi.

Elsősör

Az útmutató azt is megemlíti, hogy egy gyakorlatlan kóstoló, képes összekeverni egy kölschöt egy gyengébb pilssel. Na, ez rám még a sörtúra után is abszolút igaz… Én nagyjából úgy tudnám megfogalmazni, hogy a kölsch egy világos, visszafogottan komlózott, gyengén keserű, vékony testű ivósör.

Az altbier-ről pedig azt írja az útmutató, hogy

jól kiegyensúlyozott, jól leerjesztett, keserű, de mégis malátás, tiszta és selymes, borostyántól a rézig terjedő színnel rendelkező német sör. A keserűséget kiegyenlíti a maláta gazdagsága, ugyanakkor a maláta intenzitása és karaktere mérsékelttől a gazdagig terjedhet (a keserűség emelkedik a maláta gazdagságával).

Elsősör

A félbarna lágertől abban különbözik, hogy malátásabb és keserűbb, bár ezt a különbséget én nem biztos, hogy mindig felismerném.

Kölsch-túra

2020 júliusában tettünk egy túrát Kölnben, nagy hangsúlyt fektetve a sörökre. A járványhelyzetnek volt pár kellemes és kellemetlen velejárója is. Nem tudom például, hányan nézelődtetek már úgy a dómban, hogy nem kellett senkit sem kerülgetni, mert nagyjából tízen vagytok bent. Viszont úgy néz ki, nem csak az üvegablakokra és a freskókra volt kisebb az érdeklődés, de jó pár kocsma átszabta a nyitva tartását. Ahova pedig leültünk inni egy sört, ki kellett töltenünk egy lapot az elérhetőségeinkről, illetve, hogy melyik asztalnál mettől meddig ültünk.

Persze kölschöt bárhol ihattunk volna (sőt, inkább azt mondom, kevés olyan helyet találni, ahol kölschön kívül más sört is ihatnánk), de az alapkoncepció az volt, hogy a sörfőzdék saját sörházaiba megyünk el, és mindenhol kizárólag egy-egy stangéval iszunk. Sikerült meglátogatni a Pfaffen, a Früh, a Gaffel, a Reissdorf, a Mühlen, és a Gilden sörházait is. Viszont ahogy már említettem, pár helyet zárva találtunk, és a legtöbb esetben az volt a legbosszantóbb, hogy sem Google Maps-n, sem a honlapjukon nem tüntették fel a megváltozott nyitva tartást. A Päffgen sörháza miatt egy kifejezetten nagy kerülőt tettünk egy kifejezetten nem sok látnivalóval rendelkező városrészen, de hiába. Ugyancsak zárva volt a Peters és a Sion sörháza is.

A meglátogatott helyek közül nekem talán a Gaffel am Dom jött be leginkább. Egyrészt nagyon hangulatos, hogy a dómra néző kilátással lehet sört kortyolgatni, másrészt a kölsch egy szűretlen változatát, a wiess-t (~weiss = fehér) sikerült ott megkóstolnunk. A sok “sima” kölsch után ebbe szinte harapni lehetett. Igazi különlegesség, bár azóta már üveges kiszerelésben is széles körben elérhető. Ráadásul ez a sörház egy köpésre van a vasútállomástól, így egy hosszabb átszállás alkalmával is gyorsan ki lehet ugrani egy sörre. Egyébként a Heumarkt is csak egy rövidebb sétára van, ahol rengeteg a kocsma, és jó pár kölschöt ki lehet próbálni. Innen a Pfaffen sörháza volt a kedvencünk, talán azért, mert a belső udvarával ez volt a legnyugisabb hely mind közül.

A Gaffel sörei a Gaffel am Dom-nál
A Gaffel sörei a Gaffel am Dom-nál.

Üveges kiszerelésben egyébként sikerült végül a Peters és a Sion, sőt, a Dom, Küppers, és Sester termékeit is megkóstoltuk, így összesen 11 különböző főzde 12 kölsch-ével zártuk a német utunkat. Azt hiszem, szép teljesítmény! 

  • Gaffel am Dom, Bahnhofsvorplatz 1, 50667 Köln
  • Früh am Dom, Am Hof 18, 50667 Köln
  • Brauhaus Sion, Unter Taschenmacher 5-7, 50667 Köln
  • Peters Brauhaus, Mühlengasse 1, 50667 Köln
  • Brauerei Pfaffen, Heumarkt 62, 50667 Köln
  • Gilden im Zims, Heumarkt 77, 50667 Köln
  • Brauerei zur Malzmühle, Heumarkt 6, 50667 Köln
  • Brauhaus Reissdorf, Kleiner Griechenmarkt 40, 50676 Köln
  • Brauerei Päffgen, Friesenstraße 64-66, 50670 Köln

2021: Újra eljutottunk Kölnbe, és most már sikerült a Peters-hez és a Päffgen-hez is bejutni, de a Sion sörháza még mindig várat magára. Üveges kiszerelésben sikerült beszereznem a Sünner és a Schreckenskammer söreit is, így már 15 kóstolt tétel szerepel a kölsch-listámon.

Altbier-túra

Két nappal később Düsseldorfot is megnéztük magunknak. Sörszempontból most sem az volt a cél, hogy random kocsmákba betérjünk, hanem azt a wikipédia szerinti 7 sörházat szerettük volna végiglátogatni, ahol helyben főzött altbier-t mérnek. Tanulva az előzőkből, nagyon alaposan utánajártunk a nyitva tartásoknak, és szerencsére a sörházaknál nem ért bennünket meglepetés, viszont a Rheinturm-nál még mindig a papíralapú információközlésben hisznek, így oda délelőtt potyára mentünk el (de délután már megnézhettük a várost 170 méter magasról).

A Schumacher főzde csak egy kisebb sétára van a főpályaudvarról. Jó kezdése lehet egy altbier túrának (nekünk jó lezárása volt, mert csak visszafelé ugrottunk be ide), az ő sörük lett az egyik kedvencünk. Még legalább ennyit kell sétálni (a Königsallee-t mindenképpen ejtsétek útba!), hogy elérjünk az Altstadt-ba, ahol megtalálható a Füchschen, Kürzer, Schlüssel, és az Uerige sörháza is. Bár az Uerige úgy hirdeti magát, mint a város söre (Das Alt der Stadt), nekünk egyértelműen a Schlüssel altbier-je lett a kedvencünk az egész német utat tekintve. Elég ha annyit mondok, hogy ilyet hoztunk ajándékba az itthoniaknak. A Brauerei Kürzer nyitását végül nem vártuk meg, mert így is hosszú volt a nap. Pláne, hogy a Gulash és Johann Albrecht altokért a Rajna másik partjára kellett átmennünk. Abszolút megérte! Ha nem is a sörök miatt, de a Rajna-part nagyon hangulatos volt, és kicsit vicces is, hogy egy több százezres városban a folyóparton legelő birkákra lelhetünk. Egyébként a Brauhaus Joh. Albrecht-ben fordult egyedül elő, hogy a ‘Két sört szeretnénk!’ mondatra a ‘Milyet?’ kérdést kaptuk meg (természetesen mindkettő németül hangzott el), ugyanis ők egy kraft főzde, és egy csomó sörük van. Persze mi maradtunk az altbiernél.

A Schlüssel altbier-je.
A Schlüssel altbier-je.

A boltokban még beszereztük a Frankenheim, az Oettinger, és a Schlösser söreit is, így 9 altbierrel zártuk a német utunkat. Azt hiszem, ez is megsüvegelendő!

  • Brauerei Schumacher, Oststraße 123, 40210 Düsseldorf
  • Brauerei im Füchschen, Ratinger Straße 28, 40213 Düsseldorf
  • Brauerei Kürzer, Kurze Straße 20, 40213 Düsseldorf
  • Hausbrauerei Zum Schlüssel, Bolkerstraße 41-47, 40213 Düsseldorf
  • Uerige, Berger Straße 1, 40213 Düsseldorf
  • Alter Bahnhof Oberkassel, Belsenplatz 2, 40545 Düsseldorf
  • Brauhaus Joh. Albrecht, Niederkasseler Straße 104, 40547 Düsseldorf

Magyar kölsch és altbier felhozatal

Szerettem volna a magyar kölschöket és altbiereket végigkóstolni, de amint az várható volt, nem lehet velük Dunát rekeszteni. Emlékszem, még régebben csapról kóstoltam a MONYO Brewing Co. kölsch style ale-jét, a Funky Fritz-t, de már ez sem kapható egy jóideje (a Fat Cat leváltotta). 2021-ben nyitotta meg (egyelőre csak a sörkert) kapuit Balatonföldváron a Helka Sörfőzde, a Jómadár kölsch-csel a fedélzeten. Ugyanebben az évben, a Hajnali Sörfőzők is elkészítettek egy kölsch stílusú sört, a Pilisch-t. 2022-ben érkezett meg a Szent András Sörfőzde kísérleti sorozatán belül a TesztAndrás Gamma.15 kölsch.

Altbier fronton már egy fokkal jobb a helyzet. A Guri Sörfőzde Mélange nevű altját már kóstoltam a Lágymányosi utcai vendéglátói iparegységükben. A Thomas Menner 1701 Félbarna, Altbier-jét majdnem sikerült megkóstolnom az egyik Belvárosi Sörfesztiválon, de csak a programfüzetben találtam meg, a bódénál már nem kaptam. A Tacet Brewery Die Walküre söre 2021 végén jött ki, és szerintem megállná a helyét Düsseldorfban is! A többi altbier esetében viszont már az az erős gyanúm, hogy nincsenek többé forgalomban (de szabad cáfolni és/vagy kiegészíteni!): BalkezesDie Macht, Kecskeméti SörmesterekVörösbegy, HORIZONT BrewingGünther Von Düsseldorf. És egyébként most fedeztem fel újra, hogy a reformáció 500. évfordulójára készült limitált kiadású, 2017-es Luther és Kálvin sörök közül az előbbi szintén egy altbier volt, így valószínűleg az volt életem első altja, csak akkor még azt sem tudtam mi az…

Kölsch + Alt = Költ

Szóval Köln környékén a kölsch, Düsseldorf környékén az altbier a sör. De mit csináljon egy főzde a két város között félúton? Monheim am Rhein-ban úgy gondolták, ötvözik a két stílust, így született meg a Költ gerilla sörfőzde. A név értelemszerűen a két stílus nevének keresztezéséből jön, a kalászos logón pedig a kölni dóm és a düsseldorfi Rheinturm is feltűnik. Az egyik sörük a Költ 1288 nevet kapta, melyben a dátum a Köln és Düsseldorf közt zajló, worringeni csatára utal, amit a két város közötti rivalizálás kiindulópontjának tartanak.

A Költ sörfőzde költ stílusú, Költ nevű söre.
A Költ sörfőzde költ stílusú, Költ nevű söre.

Jelenleg három sörük van, egy radler és kettő valami. ‘Valami’, mert hát nem tudom, minek nevezzem ezt az egyedi stílust, aminek az Untappd-n is csak az ‘Other’ besorolás jutott (ilyet se láttam korábban…). Nevezhetjük ‘költ’-nek egyébként, bár picit zavaró, hogy ez a főzde neve is egyben. Ha a két stílus ötvözéséről van szó, akkor minden bizonnyal hibrid sörről beszélünk (felsőerjesztésű élesztővel, alacsony hőmérsékleten erjesztve), hiszen az eredetiek azok. Ha a színek között is megállunk félúton, akkor egy jól áttetsző, halványbarna sört kellene kapnunk. A ‘Süffig & Würzig’ szlogen miatt pedig arra számítok, hogy a sör örökli a kölsch könnyedségét, ivósságát, illetve az alt fűszerességét. És nagyjából így is van. A Költ sörüket kitöltve pontosan olyan kinézet fogad, amit írtam. Illatában kis fűszeres komlósság jön. Ízében, testességében teljesen hozza a várt jegyeket, valóban könnyen iható, csúszós, és fűszeres. Szóval, igazából én el tudom fogadni, hogy ez egy kölsch-alt ötvözet, de persze arra is rábólintanék, hogy ez valójában egy gyengébb alt.

A vonatkozó Instagram bejegyzések itt tekinthetőek meg: Mi az a kölsch?, Mi az az altbier?, Kölsch + Alt = Költ