Mi az a pincesör?

2019 őszén kaptam egy sört ajándékba, egyenes Németországból. Az egyetlen problémám az volt vele, hogy fogalmam sem volt, mit tartok a kezemben, ugyanis a zwickl és kellerbier kulcsszavak teljesen ismeretlenek voltak számomra. Eléggé zavart a dolog, ezért elkezdtem utánajárni a dolognak, és igyekeztem felkutatni az itthon is elérhető pincesöröket. Erről szól a Pincesör sorozat.

Szóval, mi az a pincesör? Avagy mi az a kellerbier, zwickelbier, landbier, zoiglbier?

A kellerbier elnevezés onnan ered, hogy régen a sört hűvös pincékben erjesztették és tárolták (Keller + Bier = pince + sör), és közvetlenül a hordóból szolgálták fel (ez alapján lényegében minden láger sör pincesör volt). A hordón található kostólócsap (Zwickel) után gyakran zwickelbier-nek is hívták. A tárolás és felszolgálás módja miatt a pincesör egy fiatal, szűretlen (erre utalhat a címkén a naturtrüb kifejezés), pasztőrözetlen sör volt, és mivel a hordót gyakran nem dugaszolták be (erre pedig az Ungespundet felirat utalhat), így gyengén szénsavas lett a végeredmény.

Na, de akkor hogyan beszélhetünk manapság pincesörről, ha most legfeljebb keg-hordókból csapolják őket? A BJCP útmutatója szerint lényegében az a (tradicionálisan német típusú) sör, ami a fent említett tulajdonságokkal bír (tehát szűretlen, pasztőrözetlen, …) pincesörnek nevezhető. És ehhez nem is kell láger sörnek lennie! Például a Brauhaus Riegele Kellerbier-je egy ale sör, a Kulmbacher Brauerei Kapuziner Kellerweizen-je pedig egy búzasör. Tehát az egyes pincesörök aromája és ízjegyei jelentősen eltérhetnek attól függően, hogy mi az alapsör, de az igazán jó pincesörbe szinte harapni lehet, ugyanis a szűretlensége miatt annyira tartalmas.

Megjegyzem, gyakran a zwickelbier-t a kellerbier egy könnyedebb variánsaként szokták emlegetni, de például a BJCP-ben vagy az Untappd-n a kettő egy kategóriába esik. A RateBeer pedig ezekhez hozzácsapja még a landbier-t (~tájsör) is, ami már abszolút nem egy kézzel fogható stílus, lényegében az adott területere jellemző stílusra utalt, ma pedig inkább arra, hogy egy tradicionális sörről van szó.

De ha már idáig eljutottunk, akkor ne menjünk el szó nélkül a zoigl (~házi sör) mellett sem! Ez a történelmi stílus több, mint ötszáz éves, és Felső-Pfalz (Bajorország) környékéről származik. A lényeg nagyjából, hogy a városok bizonyos polgárainak joga volt sört főzni. Általában ezt saját fogyasztásra tették, de mivel a sör csak rövid ideig állt el, ezért ha úgy alakult, szívesen láttak egy-két szomjas, fizető vendéget. Ekkor a házat egy hexagrammal (mai közismertebb nevén Dávid-csillag) jelölték meg, ami még most is gyakran feltűnik a zoigl sörök címkéin. Állítólag a zoigl név is onnan jön, hogy ‘jel = Zeigel’ valamely német dialektusban. Ez a házi sör a tárolási és felszolgálási módja miatt lényegében ugyanazokkal a jegyekkel bír, mint a pincesör, így én oda sorolom be. Ezzel persze nem kell egyetérteni, az Untappd-n például van rá egy külön kategória, viszont a BJCP-ben említésre sem kerül. Ugyanakkor van olyan anomália is (már ha külön kategóriaként tekintünk rá), hogy például a Gänstaller Braumanufaktur Zoigl sörén szintén szerepel a ‘Zwickelbier’ felirat. Tehát ha voltak is különbségek ezen stílusok és kifejezések között, ma már biztosan csak árnyalatnyiak.

Pincesör sorozat

A tervem az volt, hogy felkutatom a Magyarországon beszerezhető hazai és külföldi pincesöröket, és egy sorozatot készítek róluk. Akkor még nem sejtettem, mekkora fába vágom a fejszémet, mert ugyan első keresésre nagyjából hat darabot sikerült összeszednem, de aztán találtam még egyet, meg még egyet, és még egyet… Most pedig ott tartunk, hogy a sorozat már 20 résznél tart (és persze nem minden megivott pincesörről készítek posztot).

Itt a teljes lista az eddigi részekről. Az egyes linkekre kattintva elolvashatjátok az Instagramos bejegyzéseimet, ahol a sörök bemutatása mellett pár érdekességet is találtok. A megfelelő helyen olvashattok például a világ legöregebbnek mondott, máig aktív sörfőzdéjéről, vagy akár a Dreher dinasztiáról is.

  1. Aktien Zwick’l Kellerbier (Bayreuther Bierbrauerei 🇩🇪) – Köszi, ez mi ez? 
  2. Kellerbier (Brauhaus Riegele 🇩🇪) – Az arany ló esete
  3. Kellerbier (Privatbrauerei Kaiserdom 🇩🇪) – Drágám, ma csak egy doboz sört iszom!
  4. Fóti Zwickl (Fóti Kézműves Sörfőzde 🇭🇺)A magyar résztvevő
  5. Paulaner Zwickl Naturtrüb (Paulaner Brauerei 🇩🇪) – Pálos rendi zwickl
  6. Kellerbier (Hacker-Pschorr 🇩🇪) – Bajorok mennyországa
  7. Szarvasi Sörmester Zwickl (Szarvasi Kézműves Sörfőzde 🇭🇺)Favágó Zwickl
  8. Original Landbier Zwick’l (Bayreuther Bierbrauerei 🇩🇪) – Három az egyben?
  9. Stiegl-Paracelsus Bio-Zwickl (Stieglbrauerei zu Salzburg 🇦🇹) – Bio pincesör
  10. Gösser Brauschätze: Stifts-Zwickl Hell (Brauerei Göss 🇦🇹) – Gut, Besser, Zwickl
  11. Schwechater Zwickl (Brauerei Schwechat 🇦🇹) – Pár csepp Dreher történelem
  12. Franziskaner Kellerbier (Spaten-Franziskaner-Löwenbräu-Gruppe 🇩🇪) – Már megint egy német kellerbier
  13. Sklepní (Pivovar Černá Hora 🇨🇿) – Fekete-hegyi pincesör
  14. Weltenburger Kellerbier Naturtrüb (Klosterbrauerei Weltenburg 🇩🇪) – Dunaparti pincesör
  15. Bitburger Premium Kellerbier (Bitburger Brauerei 🇩🇪) – Helló Németország!
  16. Wieselburger Zwickl (Brauerei Wieselburg 🇦🇹) – Jubileumi pincesör
  17. Weihenstephaner 1516 (Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan 🇩🇪) – A világ legrégebbi sörfőzdéje
  18. Kellerbier (Gänstaller Braumanufaktur 🇩🇪) – Zoigl = pincesör?
  19. Szeplőtelen (Kapucinus Sörfőzde 🇭🇺)Egy újabb magyar pincesör
  20. Kleinschmidt’s Pale Kellerbier (Zentus Craft Beer 🇭🇺)Pincesör a 100. bejegyzés alkalmából
  21. Resolve (Reketye Brewing Co. 🇭🇺)Resolve 🇺🇦

Talán nem meglepő, hogy a bajor pincesörök vannak fölényben, de azért pár osztrák darab is feltűnik a listán, sőt van egy cseh résztvevő is (ami bizonyos szempontból kakukktojás). Magyar részről viszont csak pár zwickl-t sikerült beszereznem, de nem is nagyon tudok továbbiak létezéséről. Ha te esetleg tudsz, akkor köszönöm a tippeket!