Az utóbbi hónapokban két hazai kisüzemi sörfőzde, a HORIZONT Brewing és a Szent András Sörfőzde is gluténmentes sörrel bővítette állandó kínálatát.
💡 Mitől lesz gluténmentes egy sör? Az egyik lehetőség, hogy eleve gluténmentes alapanyagokat használnak (rizs, kukorica, cirok stb.). A másik lehetőség, hogy csinálnak mindent „rendesen” árpa-/búzamalátából, majd a sörléből valahogyan, például egy gluténbontó enzim hozzáadásával, kivonják a glutént.
Nagyjából fél évvel azután, hogy a MONYO Brewing Co. gluténmentesített a meggyes sörét, a Szent András Sörfőzde is hasonlóan járt el. A békésszentandrásiak többszörösen díjnyertes meggyes sörét (Meggyes Sör) a beerporn.hu vaktesztjén is kimagaslóan a legjobb hazai tételnek találták. A GlutéNO Meggyesnek köszönhetően az élményből már a gluténérzékenyek sem maradnak ki.
💡 A gluténmentes sör címke alatt igyekszünk naprakészen tartani a hazai gluténmentes söröket!


Ahogy a Mad Scientist, úgy a HORIZONT Brewing is a west coast ipában látja a tökéletes gluténmentes sör alapot. A HORIZONT-nál tavaly ősszel tették meg az első lépéséket a gluténmentes irányba: novemberben jött ki egyszeri főzetként a Sybilla, Cascade, és Chinook komlós Into the Timberstorm. A márciusban megérkező, Hallertau Blanc, Cascade, Motueka és Columbus komlós Chillwave viszont már egyenesen az alapszortimentben landolt; igaz, külsőre is jól elkülönül az állandó kínálat többi darabjától.
⚠️ FONTOS! Ha gluténérzékenyként sört fogyasztanál, mindenképpen győződj meg előtte a gluténmentességéről! Például tanulmányozd át alaposan a címkét (a gluténmentességet a gyártónak szigorú laboratóriumi vizsgálatokkal kell igazolnia) és/vagy érdeklődj a gyártónál!