Fehér Nyúl × Moersleutel Craft Brewery × Wicked Water : Hot Side of the Moon

Kollab sörrel tért vissza a Wicked Water

Pár hete jelent meg a Fehér Nyúl × Moersleutel Craft Brewery × Wicked Water kollab sör, a Hot Side of the Moon. A hazai résztvevők közül a Nyulakat jól ismerjük, de kik állnak a Wicked Water formáció mögött? Ennek jártunk utána és beszélgettünk az egyik alapítóval, Batár „Rage” Gáborral.


Wicked Water

Rage neve jól ismert a sörös berkeken belül, és igazi polihisztor. A civil munkája mellett a Mindless Game metál együttes frontembere, az Untappd európai adminisztrátora, sörbíra, párszor még a KEG Sörművház pultja mögé is beáll, és a Budapest Beer week-es közreműködésének köszönhetően a külföldi sörfőzdékkel is jó kapcsolatot ápol. Na, és akkor itt van még a gerilla sörfőző projekt, a Wicked Water is, amit 2019-ben indítottak el Králl Zoltánnal. Ahogy ők szokták mondani: egy sörfőző és egy sörgeek összeállt, hogy minél elborultabb és/vagy extrémebb söröket találjanak ki.

Mivel Zoli akkor még a Synthesis-nél volt sörfőző, így a söreiket is ott készítették, amit szó szerint kell érteni, valóban ők maguk főzték le őket. Az extremitás tényleg nem hiányzott a sörökből. A Valkyrie white ipa még egy viszonylag visszafogott sör volt, a kaktuszfügés zöld sencha teás T-Rex Biceps viszont már nem volt szokványosnak mondható, és mivel Rage hatalmas kapszaicin rajongó, így pár sörbe brutál erős chili is került (Banshee – Carolina Reaper, Banshee – Orange Habanero).

Hot Side of the Moon

2020 elején szerettek volna a Fehér Nyúlnál sört főzni, de aztán jött a covid, és ezzel együtt a kényszerszünet. Tavaly aztán újra előkerült a kollab gondolata, melybe a holland Moersleutel főzdét is bevonták, és elkezdődött az online recepttervezés. Mivel a hollandok igazi imperial stout specialisták (az Untappd alapján a nem kevés sörük több mint fele ezt a vonalat képviseli), így a stílus lényegében adott volt. Rage hozta a chilis vonalat (amitől persze a Nyulak sem ijednek meg), és végül egy chilis-csokis koncepció alakult ki.

A hollandok február végén jöttek Budapestre, hogy az online ötletelés materializálódjon. A sörhöz az Orange Habanero chilit a nagymarosi GaBko Chili, a kakaóbabot a budapesti Rózsavölgyi Csokoládé biztosította.

Fehér Nyúl × Moersleutel Craft Brewery × Wicked Water : Hot Side of the Moon
Fehér Nyúl × Moersleutel Craft Brewery × Wicked Water : Hot Side of the Moon

A végeredmény kiváló lett! Illatában és ízében markánsan ott vannak kávés-kakaós jegyek, a testességet is nagyon eltalálták, picit krémesek a kortyok. Nem azt mondom, hogy csúszik, de 9,3-as alkoholból egy keveset simán le lehetne tagadni. És a végén ott a chili. Magának a habaneronak az ízét és aromáját én speciel nem érzem ki, de kellemesen erősen érzem a torkomban az erejét. Jól áll ez a csípős csavar a stílusnak!

A Hot Side of the Moon-ból egyetlen, ezer literes batch készült, melynek felét a hollandok vitték is magukkal (ráadásul az én dobozom is fullon volt), úgyhogy aki meg szeretné kóstolni, ne várjon sokáig!